Tre Netflix-dokumentarer du ikke må misse i din sommerferie

– Skrevet af Lucas Bisgaard

Sommeren er over os, det samme er corona desværre stadig. Rejsen går, for de fleste, derfor ikke til varmere himmelstrøg denne sommer. For andre betyder det, at tv-skærmen ikke er optaget af Tour de France feltet, OL-discipliner og EM i fodbold. Men positivt er det, at vi måske så har mulighed for at få støvsuget Netflix for indhold hjemme på sofaen, når det danske sommervejr driller.

Netflix byder på alt fra zombie-K-drama-serier til de tre sæsoner af den mesterlige Borgen og nye afsnit af RuPauls Drag Race. Men lige for tiden bugner Netflix også af glimrende og stærke dokumentarer, du bare ikke må misse her i sommerferien – eller i det hele taget.

Her er tre anbefalinger til din jagt i Netflix’ stærke doku-skattekammer.

Athlete A

Maggie Nichols, Simone Biles, Aly Reissmann, McKayla Maroney og over 500 andre børn, og unge piger har noget tilfælles. Noget dystert og rædselsfuldt. Udover at være unge håbefulde gymnaster, har de én mand tilfælles. En ussel og modbydelig voldtægtsmand ved navn Larry Nassar, det amerikanske landsholds holdlæge gennem 20 år. Tilfælles har de også det amerikanske gymnastikforbund, der i årevis dækkede over ham – og andre overgrebsmænd. Et team af lokale journalister fra avisen The Indianapolis Star optrevlede i 2016 sagen om den systematiske overgreb- og voldtægtskultur, der i en lang årrække har eksisteret i USA Gymnastics. Sagen bliver fremragende fortalt med fokus på ofrene, deres advokat, pårørende og de journalister, der fandt frem til historien. Filmen formår både at fortælle den skræmmende historie , som denne sag er. Men den formår samtidig også at pege udad i samfundet. 

Overgreb er et evigt aktuelt emne. Voldtægtskultur bliver mere og mere – heldigvis – et emne der tales åbent om. Og USA Gymnastics er et eksempel på et meget bredere problem. Athlete A peger netop udad, og minder os om modbydeligheden i ikke at stille sig på ofrets side, når de står frem om overgreb. 

Disclosure 

80% af amerikanerne kender ikke en transkønnet personligt. Det betyder, at mange først – og kun – stifter bekendtskab med transpersoner på film og i medierne. 

Jeg synes, du skal se Disclosure. Og så vil jeg bede dig om én ting. Meget simpelt. Lyt. Bare lyt. Lyt og forstå. 

En række transkønnede gennemgår film- og mediehistorien for trans-repræsentation. Personligt, logisk og informativt fortæller de om problemerne med noget af den – og det gode ved andet. Samtidig med, at den hiver fat i nuancerne. 

Hvis du er en af dem, der går og råber op om “krænkelsesparathed”, “politisk korrekthed” og tit ytre sætningen “man må da heller ikke sige noget længere!”, så dømmer jeg dig ikke (eller jeg prøver at lade være i hvert fald), men så er det netop Disclosure, du skal se. Og så netop bare lyt. Det ikke dig, der skal blande dig. I en en time og 45 minutter kan du lægge alle dine holdninger væk, og så bare lyt og vær’ er åben. For det hele giver mening, hvis man bare lytter. Det er det mindste – og noget af det vigtigste – vi kan og skal gøre. 

Won’t You Be My Neighbor

Trump er præsident, corona har være en tæge i måsen på os allesammen her i 2020, og klimaforandringerne, ja, dem får vi ikke rigtigt gjort noget ved hellere.

Verden kan måske virke lidt mørk og dyster…

  • “It’s a beautiful day in this neighborhood
  • A beautiful day for a neighbor
  • Would you be mine? Could you be mine?
  • It’s a neighborly day in this beautywood
  • A neighborly day for a beauty
  • Would you be mine? Could you be mine?
  • I have always wanted to have a neighbor just like you”

Fred Rogers er lyset, du leder efter! Won’t You Be My Neighbor fortæller om børneværten, der i årtier fortryllede barndommen for amerikanske børn, og fortalte dem, at de gode nok præcis, som de er. 

For var Fred Rogers også et virkeligt menneske, og ikke blot en karakter? Svaret er et tydeligt “ja”, når dokumentaren gennem interviews med Rogers’ familie, venner, kolleger og ham selv – før han døde i 2003 – gennemgår Rogers’ liv og usandsynlige vej til stjernehimlen og millioner af tv-skærme. Og hvad hans karriere gjorde ved ham.

Det er måske ikke denne dokumentar, du skal gå til, hvis du hungrer efter kritisk journalistik. Vælg i så fald Athlete A i stedet. Men leder du efter en hjertevarm fortælling og noget at blive rørt af. Smile af. Inspireret af –  Så kan Won’t You Be My Neighbor bestemt anbefales. Modsat de to andre er dokumentaren om Mr. Rogers hverken fra i år eller en Netflix original, men seværdig er den utvivlsomt. Og mere end nogensinde før er det måske nu, vigtigt at høre Rogers’ budskaber. “You don’t have to do anything sensational for people to love you” som han sagde i sin sidste dimissionstale.  

Netflix rummer også andre fremragende dokumentarer, som Knock Down The House om en række progressive kandidater til det amerikanske midtvejsvalg i 2018 – heriblandt den politiske superstjerne Alexandria Ocasio-Cortez. The Great Hack om skandaleramte Cambridge Analytica, der var med til at hjælpe både Leave-kampagnen til sejr i Brexit-afstemningen, Ted Cruz til en anden plads i republikanernes primærvalg til præsidentposten i 2016, og Trump til det hvide hus. Og den Oscarvindende kort-dokumentar Period. End Of Sentence. om en række indiske kvinders kamp for at gøre op med tabuet; menstruation, og at gøre hygiejnebind mere tilgængelige.