Menu Luk

The French Connection

Denne film har fulgt mig i mange år og står på min dvd hylde i 4K version. Der er ikke mange som kender filmen, andet end os filmnørder, selvom filmen vandt et hav af awards og er gudfar til mange film og tv-serier senere hen, også af nyere dato.

Det er derfor, jeg gerne vil anbefale denne film til dig.

Denne film er en ”Cops” film, men instruktøren krævede, at den skulle være så autentisk som muligt, hvilket ikke var mainstream for Hollywood. Men de forstod, at dette kunne være retningen for kommende film. Og de fik ret.

French Connection vandt: Oscar for bedste film, mandlige hovedrolle, instruktør, filmklipning mv. og en røvfuld af andre Awards.

Filmen er verdens kendt for en længere biljagt i New Yorks travle gader. Faktisk så kendt, at alle film derefter, som indeholdte en ’bil jagt’ blev målt op imod denne jagt. Det skyldes nok også, at der er en scene, hvor en tilfældig bilist, forvilder sig ind på sceneområdet, og bliver påkørt under optagelserne. Det er med i filmen. Fantastisk!

Og selv den dag i dag, så som filmene ’Ronin’ og ’Bourn’ m.v. havde filmkritikkerne sammenlignet deres scener med ’French Connection’ scenen. Hvis du ikke kender filmene, så er de værd at se.

Men når det er sagt, syntes jeg ikke, at biljagten er det bedste, men mere den rå form for virkelighed, filmen er optaget på. Alt virker som, at du er med i filmen, på sidelinjen som ’undercover’ kollega til hele begivenheden.

Læs også:  Filmsiden Anbefaler - The Shinning

’The French Connection’ er så fandens realistisk og nervepirrende, at ens adrenalin pumper på højtryk, selvom jeg har set filmen +27 gange.

Storyline: William Friedkins rå og autentiskee politidrama skildrer to hårde New York City-cops, Doyle og Boddy, der kommer på sporet af en stor heroinforsendelse fra Frankrig. Hvilket viser sig, at være et større politisk problem, end ’New York City police’ kan magte. Doyle, aka Popeye (Gene Hackman) er ’Fanden’ i dette nervepirrende action drama, og heldigvis, er han på den gode side, imens hans kollegaer ser på. Han lever efter egne regler, med alkoholen, som hans bedste ven, og ser ikke noget problem i, at træde over stregen for at opnå resultater. Fedt!

Guf for film elskere: Gene Hackman spiller ikke skuespil. Han er ’Popeye’ og giver slip på hans indre dæmoner, og det skinner igennem, hele vejen i filmen.

Det er sjældent at jeg ser denne form for troværdighed på film. Der er måske kun en håndfuld skuespillere der kan det, hvor det er ægte følelser og ikke øvede skuespil, der skinner igennem på filmen.

Læs også:  Filmsiden Anbefaler - Marathon Man

Popeye, er gennemsyret af passion for hans job. Og du vil elske hans arrogante tilgang til andres smålighed og hans selvdestruktive evner til, at samarbejde med andre. Denne film rammer urinstinktet, når du vil kæmpe for noget, som er retfærdigt, men ikke lovligt ifølge samfundets moraler.

I dag ved vi, at filmen er inspireret af en virkelig begivenhed, der havde forgået i USA. Frankrig var den største eksportør af narkotika til USA, selvom ingen troede på det. Selv Frankrig nægtede det officielt til at begynde med, og derfor var de heller ikke samarbejdsvillig. Sagt på en anden måde, de beskyttede dem som leverede narkoen til USA igennem mange år.

Operationen, der knuste trafikken, fik det officielle navn ’The French Connection’ senere hen. Men det er vidst også det eneste i filmen, som er inspirationen, resten er ren ”autentisk” fiktion.

Nu får jeg lyst til at se den igen.

PS: Du skal se ’French Connection II”

Den er langt mere mørk i dramaet. For mig, er den grotesk, da den driver mig længere ind i virkelighedens verden, af narkoens afhængighed. Her går Gene Hackman (Popeye) længere end nogen anden skuespiller, for at opnå virkeligheden på film. Mere vil jeg ikke røbe.

Trailer:

Hvor kan den streames?