Menu Luk

Mark Hamill

SOME MEN JUST WANT TO WATCH THE WORLD BURN” – ET PORTRÆT AF ‘JOKER’ GENNEM TIDEN

Introduktion

Vi på Filmsiden ser, som mange andre, ufatteligt meget frem til at se den nyeste udgave, af den nok mest ikoniske skurk igennem filmhistorien, Joker. Derfor varmer vi op til Todd Phillips’ udgave, der kommer i biografen den 3. oktober, med en artikelserie, hvor vi gennemgår nogle af de forskellige udgaver af Joker gennem tiden – både på TV, i film og den animerede slags.

Vi skal helt ned under huden på karakteren og finde ud af, hvorfor den vanvittige klovn fra Gotham er blevet så legendarisk og mytisk. Skuespillerne bag masken bliver naturligvis også genstand for analyse og vurdering – fra Cesar Romero til Joaquin Phoenix. Alt dette skulle gerne fungere som den perfekte optakt til, når Joaquin Phoenix endelig tuner frem på lærredet i klovne make up og et lumsk smil.

Mark Hamill

Medvirkende: Batman: Mask of the Phantasm – Batman: The Animated Series (TV Serie) – The Adventures of Batman & Robin (Spil) – The Adventures of Batman & Robin (Spil) – The Adventures of Batman & Robin Activity Center (Spil) – Superman (TV Serie) – The Batman Superman Movie: World’s Finest – The New Batman Adventures (TV serie) – Batman Beyond: Return of the Joker – Batman: Vengeance (Spil) – Static Shock (TV Serie) – Birds of Prey (TV Serie) – Justice League (TV Serie) – Batman: New Times (Kortfilm) – The Complete Robin Storyboard Sequence (Kortfilm) – Batman: Arkham Asylum (Spil) – DC Universe Online (Spil) – DC Universe Online (Spil) – Batman: Arkham City Lockdown (Spil) – DC Universe Online: The Last Laugh (Spil) – Robot Chicken (TV serie) – Batman: Arkham Knight (Spil) – Batman: The Killing Joke – Batman: Arkham VR (Spil) – View-Master Batman Animated VR (Spil) – Justice League Action Shorts (TV Serie) – Justice League Action (TV Serie) – Lego DC Super-Villains (Spil) – Scooby-Doo and Guess Who? (TV Serie)
Periode: 1993 – (Stadig aktiv)

Læs også:  'Joker 2' har fået en premieredato

Den tredje vi har valgt at tage fat på er ikke bare hr. hvem som helst, men selveste Luke Skywalker a.k.a. Mark Hamill. Mark er den meste brugte skuespiller til rollen som Joker, men aldrig i live-action film eller serier. Dog så havde han en rolle i begge live-actioner af Flash serien, hvor han spiller “The Trickster” som minder en smule om Joker.

De fleste som tænker på lyden af Joker, vil nok forbinde ham med Mark Hamills version. Mark har nok den mest ikoniske lyd af dem alle. Det er måske også ret naturligt, når man tænker på hvor mange projekter han har været med i som Joker. Flere vil nok også mene, at Mark laver det allerbedste Joker-grin. Og det er jeg faktisk ret så enig i. Det er meget få der kan få Joker-karakteren til at balancere så godt mellem det gale og geniale, men den lyd som Mark tager med i karakteren, er virkelig en Oscar statuette værdi.

I starten ramte Mark dog ikke lyden helt perfekt, hvilket han også selv har enerkendt i flere interviews, men jo længere han fik lov til at arbejde med karakteren, jo mere har han også perfektioneret lyden, og nu sidder den lige skabet.

Læs også:  Jack Nicholson - Et portræt af 'Joker' gennem tiden

Faktisk så vil jeg gå så langt og sige, at Batman: Mask of the Phantasm er en af de allerbedste Batman-film, på trods af at den er animeret og Mark stadig arbejder på at perfektionere stemmen. Kevin Conroy laver hvert fald den bedste Batman stemme til dato, og historen er virkelig god. Og rygtet siger også, at den kommende Batman film med Robert Pattinson har relationer til denne animationsfilm, dog uden Joker-karakteren er med. Hvilken vi egentlig også er glade for.

Men helt konkret, hvad er det så Mark kan, som ingen andre har formået. Det er netop den balance han giver stemmen. Nogle gange er den hæs og dyster, mens andre gange er den skinger og manisk. Noget som Heath Ledger også tog med i sin version, dog uden at plagiere det.

Hvis du endnu ikke har set/hørt Mark Hamills version af Joker, så vil jeg virkelig anbefale dig at gøre det. Start med Mask of the Phantasm også hop videre til The Killing Joke. Så har du hvert fald fået udviklingen med også. Men Marks version af Joker, har virkelig været med til at definere lyden af karakteren. Alt hvad der er lavet efterfølgende har en lille snært at Mark i sig, for det kan ikke undgåes når lyden er så ikonisk.

Klip