Menu Luk

Serien blev først sendt i 1994, og den er stadig utroligt populær i dag.

Forfatter: Martin Larsen

Friends er en af de mest ikoniske sitcoms nogensinde og har efterladt et dybt indtryk på populærkulturen. Sætninger som “How you doin’?” og “We were on a break!” er blevet kulturelle referencer, som mange mennesker, selv de der ikke nødvendigvis har set serien, kender til.

Serien har også påvirket modetrends, især gennem Jennifer Anistons karakter Rachel Green, hvis frisure blev en global sensation (“The Rachel”). På det større plan skabte Friends en idé om et bestemt urbant liv i New York, som mange kunne drømme sig væk til – et romantiseret liv med nære venner og humoristiske daglige situationer, hvor selv problemer blev set gennem en lettere og optimistisk linse.

Friends omhandler universelle temaer som venskab, kærlighed, selvudvikling og det at blive voksen. Selvom karaktererne bor i en idealiseret version af New York, berører serien alligevel almindelige udfordringer som arbejdsløshed, kærlighedslivets op- og nedture, økonomiske vanskeligheder og den konstante søgen efter mening og succes i livet.

I centrum af serien står det ubrydelige bånd mellem de seks venner. Venskabet bliver en erstatning for familie, især for karakterer som Monica og Ross, der kommer fra en familie med komplicerede relationer, og for Chandler, hvis forældre er fraværende eller dysfunktionelle. Serien skildrer, hvordan venner kan være ens største støtte, når det kommer til både hverdagens små og livets store udfordringer.

Kærlighed er et centralt tema i Friends, og flere af seriens episoder er drevet af romantiske plotlinjer. Det mest ikoniske forhold er mellem Ross og Rachel, som løber gennem hele serien. Deres on-off forhold skaber både drama og humor, og deres endelige genforening er et af seriens største klimakspunkter.

Karaktererne starter som unge, der lige er begyndt deres voksenliv, og serien skildrer deres personlige udvikling gennem ti sæsoner. De fleste af dem går fra at være lidt uafklarede og usikre til at finde deres karriere og skæbne. Chandler starter som en komisk, lidt selvudslettende karakter, men ender som en kærlig ægtemand og far. Phoebe, den mest excentriske karakter, får også en form for afklaring i sit liv, selvom hun bevarer sin særhed.

En af styrkerne ved Friends er, hvor velskrevne og elskelige de seks hovedkarakterer er. Selv om de til tider virker karikerede, har de alle dybde og gennemgår en vis udvikling.

  • Rachel Green: Starter som en forkælet “daddy’s girl,” men gennem serien udvikler hun sig til en uafhængig kvinde, der skaber en succesfuld karriere i modebranchen. Hendes rejse mod selvstændighed er en central del af seriens tema.

  • Ross Geller: Ross er den lidt nørdede, men elskelige paleontolog, der kæmper med kærligheden. Hans turbulente forhold til Rachel og hans til tider klodsede personlighed skaber meget af seriens komik, men han viser også stor sårbarhed og dedikation til sin familie.

  • Monica Geller: Monica er den perfektionistiske og kontrollerende karakter, men hun viser også stor omsorg for sine venner. Hendes kamp for at finde kærlighed og succes inden for hendes karriere som kok er en vigtig del af serien.

  • Chandler Bing: Chandler er seriens mest humoristiske karakter, men bag hans jokes ligger en mere alvorlig frygt for at blive forladt, som stammer fra hans barndom. Hans forhold til Monica hjælper ham med at overvinde mange af disse usikkerheder.

  • Joey Tribbiani: Joey er den charmerende, men lidt naive skuespiller, som ofte bringer let humor til serien. Selvom han sjældent viser tegn på dyb personlig udvikling, forbliver han en loyal og hjertelig ven, der er central for gruppens dynamik.

  • Phoebe Buffay: Phoebe er den mest excentriske i gruppen med en ukonventionel opvækst, hvilket gør hende til en karakter, der bringer både mystik og humor. Hendes rejse mod at finde en stabil livspartner og stifte familie er også en af de mere følelsesladede dele af serien.

Friends forfinede den klassiske sitcom-stil, der blev etableret af tidligere shows som Cheers og Seinfeld. Serien brugte en tre-akters struktur i hver episode, hvilket skabte en rytme, hvor konflikter blev introduceret, intensiveret og løst på 22 minutter. Dens humor er baseret på en kombination af slapstick, ordspil og især karakterdrevne øjeblikke, hvor seerne lærer at forvente bestemte typer jokes fra bestemte karakterer (som Joeys dumhed eller Chandlers sarkasme).

Serien blev også revolutionerende i sin anvendelse af en “ensemble cast,” hvor ingen af de seks hovedpersoner var “større” end de andre. Dette skabte en følelse af ligevægt og diversitet i de historier, der blev fortalt.

Selvom Friends er elsket af mange, er serien også blevet kritiseret for nogle af sine sociale synspunkter og udeladelser. Serien foregår i et idealiseret New York, hvor de fleste karakterer er hvide og heteroseksuelle. Dette har fået kritik i senere år, da byen i virkeligheden er et multikulturelt samfund. Desuden blev serien nogle gange kritiseret for sine jokes om emner som kønsroller, vægt, og homoseksualitet, som i dag virker forældede og problematiske.

Friends er en banebrydende serie, der har påvirket tv-landskabet og den kollektive bevidsthed på en måde, som få andre serier har formået. Dens kombination af let humor, karakterdrevne øjeblikke og universelle tematikker som venskab, kærlighed og personlig udvikling har gjort den til en tidløs favorit. Mens nogle af dens synspunkter i dag kan virke daterede, er dens kernebudskab om venskabets styrke stadig lige så stærkt.

Titel: Friends
DK titel: Venner
Skaber: David Crane, Marta Kauffman
Medvirkende:Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer med flere.
Genre: Sitcom, Comedy
Spilletid: ca 22m
IMDb rating:8.9/10– baseret på +1,1M IMDb bruger afstemninger
Premiere:  22.  september 1994