Menu Luk

A Beautiful Life

Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Jeg må sige, jeg får mindre og mindre lyst til at se danske film…

Avaz brødrene har de sidste år slået sig fast på den danske filmscene som filmmagere. Deres debutfilm ‘Mens vi lever’ opnåede anerkendelse og popularitet vidt og bredt. Siden er navnet Avaz knyttet til film som ‘Kollision’, serien ‘Alfa’, filmen ‘Toscana’ blandt andre. Den seneste film på listen er ‘A Beautiful Life’ instrueret af Mehdi Avaz, som har premiere på Netflix den 1. juni 2023. 

‘A Beautiful Life’ handler om den unge Elliot, som bliver portrætteret af den kendte musiker og sanger Christopher. Han arbejder på havnen med at pakke skaldyr. Hans forældre døde i en bådulykke. Det gjorde ham forældreløs og til et vanskeligt barn. Elliot skal en aften akkompagnere sin ven på guitar til et arrangement, hvor prominente musikproducere er til stede. For Elliot skal aftenen vise sig at blive livsændrende såvel personligt som musikalsk. 

Christopher siger selv om arbejdet med filmen ‘A Beautiful Life’:

“At være en del af at skabe og forme den her film har været en af de mest fantastiske rejser og kreative processer, jeg nogensinde har været en del af. Og at spille den her karakter, Elliott, var det mest udfordrende, jeg nogensinde har gjort. Det er ret skræmmende, at det her er min skuespillerdebut, og at filmen samtidig udkommer i 190 lande. Men i sidste ende er jeg ovenud spændt og stolt af den her film, og jeg kan slet ikke vente med at dele den med alle,” siger Christopher om sin debut som skuespiller”.

Lad mig med det samme slå fast, Christopher kan være stolt af sin skuespillerdebut. I min verden gør han en flot figur i sit portræt, der skal vise en voksen dreng, der kommer ud på rejsen mod at blive en mand. Selv om det er tydeligt, at Christopher føler sig hjemme med at spille på en guitar i, ved klaveret eller med mikrofonen i hånden, så har det underspillede skuespil en god effekt i de fleste scener.  Skuespillet rørte mig særligt i en scene. Og i en anden lignende scene fangede han mig slet ikke. Dertil må jeg sige, at der skal noget til for at overbevise mig i en grædescene. Men alt i alt en fin og flot præstation som fortjener skulderklap og rosende ord. Hvem ved, om det i fremtiden kan føre til andre roller, som Christopher kan bære? Sangene vi hører i filmen, har Christopher skrevet, og de fortjener et par ord. Han synger dem med klar stemme og indlevelse, og de er melodiske. Den sidste frase i filmens sidste sang afslutter det hele på en fin poetisk måde. Det er et plus. 

Jeg må sige, jeg får mindre og mindre lyst til at se danske film. Hvorfor? Jeg forstår ikke sprogbrugen. Hvordan? Der bliver brugt grimt sprog og alt for mange bandeord. Det lyder forfærdeligt påtaget, og det virker som om, man vil være smart og frisk-fyr-agtig på en charmerende måde. Det førnævnte får den modsatte effekt i min verden. Sproget, en karakters personlighed og attitude bliver mindre flatterende og attraktiv. Sådan forholder det sig også med flere af karaktererne i filmen ‘A Beautiful Life’. Desværre.  Allerede fra starten brød jeg mig ikke om filmens sprogbrug. Det blev ganske enkelt for meget. Jeg havde slukket for filmen og fundet en anden, hvis ikke jeg havde sagt ja til at skrive om filmen.

Ved nærmere eftertanke forstår jeg heller ikke karakteren spillet af Ardalan Esmaili. Som jeg ser det, er skuespillet overspillet og utroværdigt. Manuskriptforfatter eller instruktøren har i processen besluttet det skal være sådan, da man højst sandsynlig ønsker at have en mere flamboyant og kæk karakter med i filmen. Det er formentlig for at skabe en kontrast til det melankolske tungsind og filmens aura af tristesse og weltschmerz. Det bliver for meget, og skaber blot frustration og emmer af at ville give karakteren en personlighed, som viser dét at være munter på en mindre flatterende, overfrisk måde. Det vidner karakterens brug af ordet ”bro” om. Det efterlader mig et ønske om, at man bibeholder skuespillerens svenske sprog med få anglificerede gloser – samtidig nedtone smartfyr-attituden. Det ville have skabt større og bedre balance samtidig fået karakterens potentiale til at stå frem.  

Filmens overordnede tema står ganske klart. Spørgsmålet er, om det er en film, som mest henvender sig til aspirerende ambitiøse kreative sjæle. Historien er klar, tydelig og let genkendelig på det område. Samtidig er der karakterernes personlige bagage på godt og ondt, der skal frem i lyset og på den måde forløse svære knuder for at komme videre. Som man forstår, kører det i samme spor med hensyn til, at ville lave en dyb og stærk følelsesmæssig historie som i de førstnævnte film. Jeg vil sige som i min anmeldelse af ‘Kollision’, at det ville være forfriskende med en helt anden type film fra Avaz (brødrene). Måske en mere actionfyldt komedie eller lignende. ‘A Beautiful Life’ giver jeg allerførst 2,5 stjerner, da den lige kravler mod midten. Jeg runder op til 3 stjerner ud af 6 mulige, da jeg i høj grad kan relatere til dét, protagonisten gennemgår.

Trailer:

Title: A Beautiful Life

Karakter: 3 ud af 6 stjerner

Instruktør: Mehdi Avaz

Medvirkende: Christopher, Inga Ibsdottor Lilleaas, Christine Albeck Børge, Ardalan Esmaili mfl.

Genre: Drama, Music, Romance

Spilletid: 1t 38m

Premiere: 01. juni 2023