Menu Luk

Blonde

Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Endelig forstår jeg castingen af Ana de Armas…

Revurderet karaktergivning:

‘Blonde’ er for mange en længe ventet film. De, som har set film Marilyn Monroe er med i – har studeret og læst om hendes liv, må gerne argumentere i mod og være uenig i det jeg kommenterer på i denne anmeldelse. Jeg kan kun beskrive min oplevelse af selve filmen, og jeg har desværre ikke læst bogen ‘Blonde’ af Joyce Carol Oates, som filmen er baseret på.

Inden eller efter man ser filmen, er der visse ting man må have in mente. Selve historien kommer jeg ikke nærmere ind på, da den er ganske kronologisk fortalt med flashbacks. Samtidig vil jeg ikke trætte læserne med, hvad de øjensynligt allerede ved om Marilyn Monroe.

For det første er en biopic ikke en øvelse i akkuratesse og fyldestgørende redegørelse med hensyn til at beskrive valgte berømte persons liv og levned. Skribent og filmmager må gerne tage sig kunstneriske friheder og dramatisere i filmen for at skabe videbegærlighed og nysgerrighed omkring celebriteten filmen handler om. Informationer kan man finde på at vælge fra eller tillægge for at skabe en vis stemning i filmen for eksempel.

Til filmen ‘Blonde’, i min optik, har man gjort brug af sine muligheder for at kunne skabe en film, som er fyldt af valgt stemning og et vist drama – ikke mindst om Marilyn Monroes generelle sindstilstand, uden for meget fokus på selve de film hun var med i og hendes reelle karriere. Uden tvivl ser og forstår man, hvad den gjorde ved hendes fysiske og mentale helbred. Det har man valgt fremfor at fremlægge tonsvis af yderligere kompromitterende som rigtige fakta, der blot ville være fylde og være uinteressante til valgte fokus. Det er heller ikke nødvendigt at gøre filmen længere, da den allerede varer 2 timer og 46 minutter.

Man har i historien til selve filmen ‘Blonde’ valgt at fokusere på, hvordan Marilyn Monroe kan have oplevet visse begivenheder, og hvordan disse åbenbart har påvirket hendes liv. Derved skaber man en historie, hvordan hendes følelsesliv højst sandsynlig er kommet for dagen hos dem som arbejdede sammen med hende og var tæt på hende i det private.

Hvis det førnævnte er det tilsigtede, er det bestemt lykkes instruktør at lave en film som fortæller om, hvordan Marilyn Monroes indre liv mere end noget andet kan have været. Man vælger altså en psykologisk tilgang til personen, man vil berette om – ligesom i filmen om Diana ‘Spencer’ fra 2021.

Af en eller anden grund, når man vil det ovennævnte, fremstår filmen ‘Blonde’ med en vis grad af thrill i visse scener. Men under denne næsten tre timer lange film blev jeg dødtræt af grædende og triste Marilyn Monroe. Det blev for meget og mere end nok.

Marilyn Monroes skuespilkarriere, og hvordan hun bliver behandlet af datidens mandlige paparazzier, magtfulde mænd og venner viser og beretter man også om. Nu kan man diskutere, hvor smagfuldt eller smagløst dette bliver vist. En scene kan jeg acceptere, da den ganske fint og  tilsløret nærmer sig sobre billeder af nøgne kroppe eller romerske statuer. Dog, hvis man vil have historien, skal indeholde korrekte fakta, er denne scene tvivlsom – og det er ikke dokumenteret at have fundet sted, så vidt jeg er orienteret. En anden scene vil jeg gerne undvære. Den viser Marilyn Monroe (Ana de Armas) makke ret til, hvad datidens verdens mest magtfulde mand ønsker af hende rent seksuelt. Jeg ved godt hvad, man vil sige med scenen, men det er enormt klæbrigt og vulgært. Jeg tvivler på, at de omstændigheder er fundet sted. Så her argumenterer jeg, man har lagt for meget i det frem for at holde en mere nedtonet og smagfuld stil.

For det andet kan en biopic være mest fiktion med et kreeret narrativ, som bruger gængse velkendte og tilgængelige fakta om given person, som skelettet for sin biopic. Det vil jeg mene, er tilfældet her med filmen ‘Blonde’. Det gør ikke filmen hverken bedre eller dårligere, end andre biopics jeg har set. Man skal blot have for øje, man skal læse en kildeværdig bog, se en kildeværdig dokumentar, hvis man ønsker svar på visse fakta og har interesse i det. Filmen er ikke lavet for at videregive minutiøst om Marilyn Monroes liv, men som jeg ser det, vil den skabe større forståelse for hendes liv og karriere.

For det tredje kan en berømthed for en filmmager være så mytisk og omgærdet af en aura med stærk og særlig tiltrækningskraft, at det er den del som er mest interessant at beskrive og få frem i lyset, for på den måde at skabe klarhed om og kendskab til berømtheden. Denne del viser man bestemt, da Marilyn Monroe havde sit blonde hår og veldrejede former, som mænd blev tiltrukket af i særlig grad. Hun blev datidens sexsymbol, og er det måske til en vis grad den dag i dag. Hvordan dette kan have været for den rigtige Marilyn Monroe, får Ana De Armas frem i sit skuespil. Især én scene er flot. I den forbindelse vil jeg sige, at jeg valgte at overhøre cubansk accent og den stemmeføring, hun fremstår med i denne film. Skal jeg endelig sige noget, så giver det karakterportrættet en stemning af en vis naivitet og uvidenhed, som måske var der eller ikke var der. Jeg tør sige, det viser showgirlen, hende som blev kaldt luder og dumme blondine Marilyn Monroe – en rolle Norma Jean Baker tilsyneladende påtog sig og gjorde til en karriere. Hvorfor, må man selv tænke sig til. Endelig forstår jeg castingen af Ana de Armas. Hun skinner i gennem som Marilyn Monroe udseendemæssigt, men viser også en kompleks karakter i konflikt med sig selv og sin rolle.

Til sidst inden denne anmeldelse bliver lige så lang som filmen, vil jeg opsummere. Filmen er på grænsen til thrill og kan for mange være smagløs. Ana de Armas gør en udmærket indsats. Jeg ender på 4 solide stjerner ud af 6 mulige.

Revudering udgivet d. 04.10.2022

Rettelse til graduering af filmen ‘Blonde’.

Anmelder Ellen-Karin Myklebust må indrømme overfor sig selv, at der er givet for mange stjerner. Ved nærmere eftertanke er ‘Blonde’ hverken seværdig eller god. Anmelder accepterer den fiktion, filmen er lavet ud fra.

Anmelder vil heller ikke glorificere Marilyn Monroe og hendes karriere. Det skal naturligvis ses i et realistisk syn. Men filmen viser ikke Marilyn Monroe generel respekt, og er i sit udtryk tilsigtet eller ej hverken behagelig og ydmyg over for Marilyn Monroe, og det hun gennemgik i livet.

Derfor giver anmelder filmen 2 stjerner ud af 6 mulige.

Trailer:

Title: Blonde

Karakter: 4 ud af 6 stjerner 2 ud af 6 stjerner

Instruktør: Andrew Dominik

Skuespillere: Ana de Armas, Adrien Brody, Bobby Cannavale, Evan Williams, Xavier Samuel blandt flere.

Genre: Biografi, Drama, Romantik

Spilletid: 2t og 46 min

Premiere:  28. september 2022