Menu Luk

Borgen: Riget,
Magten og Æren,
afsnit 1

Anmeldt af Lucas Frederic Bisgaard

Borgen: Riget, magten og æren, er bestemt sluppet fra første afsnit med netop æren i behold!

Med en IMDB-rating på 8.5 og en prestigefyldt BAFTA-statuette i bagagen indskriver DRs dramaserie Borgen sig, som en af Danmarks mest succesfulde serier. Den har oven i ministerhatten været stærkt med til, at hovedrolleindehaverne Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen og Pilou Asbæk har fået internationale karrierer.

Nu er Borgen så vendt tilbage til tv-skærmene med en fjerde sæson efter ni års pause. Med sig har den nye ansigter, et par af de velkendte og en helt nyopfundet politisk hverdag.

Da vi forlod seriens hovedfigur Birgitte Nyborg i 2013, var det med visheden om, at hun skulle være ny udenrigsminister i en borgerlig ledet regering, hvor hun fik plads til sit splinternye parti, Nye Demokrater. Siden har den politiske virkelighed ændret sig drastisk – både indenfor seriens univers, såvel som udenfor. Borgen blev sat i verden i en tid, hvor sociale medier og branding knapt var en realitet, de store nyhedsudsendelser om aftenen satte dagsordenen og hvor det var helt utænkeligt, at en tidligere statsminister ville bryde ud af sit eget parti, og skabe et nyt midterparti. Vi kan konstatere at alle tre i dag er virkelighed.

Den garvede udenrigsminister i slagsmål om Grønlandsk olie

Nyborg er i den nye sæson, med undertitlen “magten, riget og æren”, tilbage i udenrigsministeriet under en ny ung kvindelig Statsminister fra Arbejderpartiet. Hun bliver fra start underløbet af det magtfuldkomne politiske godstog i statsministeriet, der agter at hyre Nyborgs ærkefjende, Michael Laugesen som ny stabschef med plads i K-udvalget. En reference til Statsminister Mette Frederiksen ansættelse af Martin Rossen i selvsamme stilling i virkelighedens verden. Allerede i sæsonens første afsnit lægger man stærkt ud med at søsætte flere klare slagsmål om magt. Der er fundet olie på Grønland, og det er ifølge Nyborg en katastrofe, med potentielt enorme miljø- og klimakonsekvenser. Det sætter op til slagsmål både internt mellem regeringspartierne og med Grønland.

Birgitte Hjort Sørensens journalist-karakter, Kathrine Fønsmark er fra sæsonens begyndelse nyudnævnt nyhedschef på TV1 (Borgens equivalent til Danmarks Radio), og er stadig kærester med Lars Mikkelsens aldrende økonom-karakter Søren Ravn. TV1 kæmper med seertallene og sætte dagsordenen – Fønsmark vil have dem tilbage i superligaen!

Den nye medievirkelighed

Pipfugle, hashtags og personlig branding er blevet en astronomisk størrelse i dansk politik siden 2013. Vi kender alle Mette Frederiksens forsøg på at fremstå folkelig på instagram, Lars Løkkes sene aftener på twitter og Støjbergs enorme rækkevidde på facebook. i dag spiller de sociale medier en essentiel rolle i politik. Det har Adam Price også opdaget. Denne sæson byder derfor fra tid til anden på pop-up beskeder fra SoMe i billedet. Samtidig med at der lægges op til at give seerne et lidt større indblik i de kyniske kalkuler, der gøres hos politikernes spin-hold. Det finder jeg aldeles fremragende. Netop en oplysende rolle, er det vigtigste Borgen kan bidrage med.

Mennesket og magten

Kan man få en familiekabale og en magtkabele til at gå op samtidig? Det spørgsmål har til alle tider været et centralt spørgsmål i Borgen, således også i fjerde sæson. Børnene er flyttet hjemmefra, Birgitte er fraskilt og Borgen presser som aldrig før. Det centrale spørgsmål om, hvorvidt man kan holde sammen på sig selv, når man bliver flået i fra alle sider, ser ud til at stadig at være på spisesedlen. Birgittes søn er flyttet hjemmefra, fået en kæreste og blevet dyreaktivist. Der er lagt op til Blandingen af privatlivet og Christiansborglivet igen vil slå gnister. Der er lagt op til meget, der kan sætte fut i denne sæson.

Borgen: Riget, Magten og Æren, er bestemt sluppet fra første afsnit med netop æren i behold!

Trailer:

Episodetitle: The Future is Female

Karakter: 6 ud af 6 stjerner

Hovedskaber: Adam Price

Medvirkende: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Boe Følsgaard.

Genre: Drama

Længde: 57 minutter

Dansk premiere: 13. februar 2022