Menu Luk

Fate: The Winx Saga

Anmeldt af Ida Marie Skou

En live-action miniserie af Winx Club, der kan holde seerens interesse, på trods af fatale ændringer fra den originale tegneserie

“Fate: The Winx Saga” er en live-action adaption af den italienske tegneserie “Winx Club”. Første sæson havde premiere på Netflix fredag d. 22. Januar, og består af seks afsnit af ca. en times varighed. Plottet drejer sig om den 16-årige pige Bloom, der er vokset op i menneskenes verden, og opdager efter en uhyggelig ulykke, at hun er i besiddelse af magiske kræfter. Bloom starter derfor på den magiske skole for unge feer, Alfea. I tiden på skolen lærer hun en ny sandhed om hendes ophav, og sammen med sine nye venner prøver hun at afdække de mange hemmeligheder, der er knyttet til hendes fortid. Samtidig står skolen overfor en nådesløs fjende, og eleverne på Alfea er i stor fare. Fortidens dæmoner viser sig igen, og mysterierne vokser sig kun større. Kan Bloom skelne sandheden fra alle løgnene, og hvem skal hun i det hele taget stole på?

Hvis man giver sig til at se denne serie i håbet om at få et glædeligt gensyn med winx-pigerne; Bloom, Stella, Musa, Layla, Techna og Flora, (eller generelt bare hele winx-universet), så vil man blive slemt skuffet. Personligt er jeg selv vokset op med winx club som barn, og ærligt talt var det min yndlingsserie gennem rigtig mange år. Jeg indrømmer dertil også gerne, at jeg stadig kan sidde og se winx dagen i dag og nyde nostalgien ved det. Da jeg så traileren til denne nye serie, var jeg derfor ivrig og fuld af forhåbninger. Man kan dog godt ane ud fra traileren, at der er ændret på nogle ting fra tegneserie-universet. Det er såmænd også fair nok, for det kan der nogle gange også komme noget godt ud af. Man bliver også nogle gang nødt til at tage sig nogle kunstneriske friheder, for at kunne få en serie til at hænge sammen. Især når denne sæson er så kort, som den er.

Efter første episode blev jeg ikke blot skuffet, jeg blev faktisk helt harm over måden, de ligefrem har slagtet den originale tegneserie på. Ud af de seks winx-piger man kender, er to af rollerne byttet ud, og en er blevet skrottet. Det vil sige det kun er Bloom og Stella, der er blevet bibeholdt som de kendes fra serien, hvor man har beholdt Layla sådan halvt om halvt. Men det kræver yderligere en forklaring.

For at skære det ud i pap, vil jeg opsummere hvilke karakterer, der har hvilke evner i den originale serie. Hovedpersonen Bloom er en ildfe, Stella kan kontrollere lys. Flora er jordfe, og er dygtig til planter. Musa er musikfe, og Technas magi drejer sig om elektricitet og teknologi. Til sidst kommer Layla, der primært kan skabe og kontrollere et lyserødt substans kaldet morfix, der kan omformes som ønsket, hvor hun derudover også kan kontrollere vand.

I denne serie, “Fate”, er der som nævnt sket nogle udskiftninger i rollepanelet. Bloom og Stella er blevet bibeholdt, sådan da. Deres karakterer er blevet fordrejet en smule på hver sin måde. Ved Bloom synes jeg, at man har leget for meget med personligheden, og det gør bestemt ikke noget godt. I stedet for at være en klog (men dristig), modig og nysgerrig fe, fremstår hun i stedet som at være naiv, barnlig og godtroende. Abigail Cowen, der spiller rollen som Bloom, passer egentlig fint nok, (bortset fra, at hun ser alt alt for gammel ud til at spille en 16-årig. Men det gør alle skuespillerne, så det er en anden snak), og hun kan bestemt også få nogle af Blooms karakteristika frem. Karakteren virker dog for mig forvrænget, men jeg mener ikke, at det er Cowens skyld. Faktisk synes jeg, at skuespillet er ganske glimrende. Desværre er det nok manuskriptet, der må tage skraldet her.
Hannah van der Westhuysen, der besidder rollen som Stella, er jeg derimod positivt overrasket over. I begyndelsen af serien synes jeg slet ikke, at hun passede i rollen udseendemæssigt, men jeg må sige, at hendes interpretation af Stellas personlighed er gennemgående, og rammer lige i øjet. Det opvejer lidt det, jeg tolker som et forkert look til Stella.

Hvad angår de andre piger, er Musa, Techna og Flora blevet byttet ud. Musa er ikke længere musikfe, men derimod sindsfe, og kan mærke alle personers følelser omkring hende. Specifikt kaldes denne type sindsfe for en empat. Flora er blevet skrottet til trods for feen Terra, der dog besidder samme evner som Flora, men går nu under et andet navn, personlighed og udseende. Der bliver dog nævnt, at Flora og Terra har en familierelation til hinanden, så helt udelukket fra universet er Flora ikke blevet. I modsætning til Flora er Techna ikke at finde i serien overhovedet, hvilket jeg er meget utilfreds over. Derudover nævnte jeg tidligere, at kun halvdelen af Laylas identitet er blevet bibeholdt. Med dette mener jeg, at hun kun er i besiddelse af halvdelen af sine fekræfter. I “Fate” går hun under navnet Aisha, hvilket er hendes navn i den italienske udgave af serien, så det er der ikke noget galt i. Man har dog valgt at fokusere på hendes evner med vand, og inddrager ikke hendes karakteristiske morfix-evne. Igen, meget skuffende. Det er dog glædeligt, at man har beholdt hendes personlighed og mørklødede hud.

Noget andet man har undladt at inddrage, er heksene fra Himmeltårnet. Det er ikke til at sige, om de vil gøre en entre i en anden sæson. For ja, der bliver i den grad lagt op til endnu en sæson. Meget tyder på, at vi dog ikke vil få vores yndlings skurke ‘Trix-heksene’ at se i en live-action udgave. Hvis man ikke er bekendt med Winx-universet, er Trix-heksene en trio af tre dygtige hekse, Icy, Darcy og Stormy, der er ude på at gøre livet surt for Winx. De hader nemlig feer. Grunden til at jeg antager, man ikke vil få dem at se, er fordi, man i “Fate” har lavet en karakter, Beatrix, der er en slags sammensmeltning af de tre hekse.
Personlighedsmæssigt i hvert fald. Hendes evne læner sig dog op ad Stormys, der kan skabe uvejr og lyn, som det ligger i navnet. Beatrix er ikke en uvejrsskaber, men hun kan producere elektricitet, der i høj grad minder om Stormys. Det er en vaks måde at få flettet heksene med ind i serien på, da de trods alt er en ret stor del af Winx-universet, i hvert fald i de første sæsoner. Derudover ligger det også i hendes navn, ‘BeaTRIX’. Der er også andre grunde til, at man kan antage dette, især ud fra hvem hun tilbringer sin tid sammen med. Nemlig Riven. Hvis man kender specialisten Riven fra tegneserierne, så ved man måske også, at han er lidt af en hård type i forhold til de resterende drenge i gruppen. Han fik nok af de sødblødne feer (ifølge ham) i første sæson, og lod sig forføre af Trix-heksenes ønske efter magt og mørk magi. Herefter udviklede han et romantisk forhold til heksen Darcy. I “Fate” har man beholdt Rivens personlighed, og jeg synes, at Freddie Thorp der spiller rollen, har ramt hans tankegang på en prik. For selvom Riven kan virke ond, så er han alligevel god dybt inden i. Det synes jeg, bliver skildret godt i serien. At Beatrix og Riven følges ad i “Fate” leder altså også til antagelsen om, at hun skal forestille at besidde alle heksenes personligheder på en gang.

Hvad angår specialisterne, har man valgt at fastholde deres formål, selvom der også er sket en større udskiftning i rollerne i den oprindelige gruppe. Specialisterne uddannes oprindeligt på en drengeskole tæt på Alfea. De beskæftiger sig primært med styrketræning og håndtering af magiske våben. I “Fate” ligger skolen nu direkte i Alfea, så interaktionen mellem feerne og specialisterne bliver større. Desuden kan man nu også være specialist som kvinde. Det gør mig ikke noget, men jeg synes, det er synd, at de ikke har taget hele drengegruppen med, bestående af Sky, Brandon, Riven, Helia og Nabu. Brandon er i mine øjne i hvert fald en essentiel karakter, og mangler i den nye serie.

Som man nok kan mærke, er der mange ting, jeg er skuffet over, og utilfreds med ved denne miniserie, og det er langt fra alle, jeg har fået nævnt. Det der dog har været allermest skuffende, (og ja, der er noget, der har skuffet mig mere end de ovenstående ting), er, at feerne ikke transformerer sig. Det vil altså sige, man ikke får de glitrende dragter og fevinger at se. Og ja, det kan måske godt lyde lidt barnligt, men det bedste ved Winx var altså bare deres glimmerdragter. Når det så er sagt, så forstår jeg godt, hvorfor man har valgt at udelade det. Det kunne helt sikkert være et element, der ville ødelægge serien endnu mere, hvis man fik konstrueret scenerne forkert. Desuden appellerer serien til et bredere publikum uden alt glimmeret, hvilket er fint nok. Jeg kan se, hvorfor man gør det, men det gør mig ikke mindre skuffet.

Efter at have haglet de værste ting ved serien ned, må jeg hellere slutte af med noget ros. For serien er faktisk god, hvis man kan abstrahere fra den originale vel at mærke. Plottet er interessant, og ikke noget jeg har stødt på før i Winx. Det er nyt og mystisk, og skaber en tillokkende hemmelighedsfuld og mørk atmosfære. Jeg endte faktisk også med at holde af karakterne, på trods af, at mange af dem var nye for mig, men de gennemgik en fin karakterudvikling. Især Stella overraskede mig, som jeg nævnte tidligere.

Serien får tildelt tre ud af seks stjerner fra mig. Serien er bestemt ikke dårlig, hvis man altså kan se bort fra originalserien, eller hvis man slet ikke har set “Winx Club” før. Den havde tilmed en fin karakterudvikling og et plot, der kunne holde mig fanget. Der er skruet op for spændingen og mystikken, og den behandler diverse teenage dilemmaer, der drejer sig om alt fra kærlighed til tillid (det indebærer også selvtillid). Dog må jeg indrømme, at det hele nok er lidt for “Teen Wolf”-agtigt til min smag, men stadig noget jeg vil følge med i.

Trailer:

Title: Fate: The Winx Saga

Karakter: 3 ud af 6 stjerner

Skaber: Michael Waldron

Instruktør: Kate Herron

Medvirkende: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Sophia Di Martino, Gugu Mbatha-Raw

Genre: Action, Adventure, Fantasy

Episoder: 6

Dansk premiere: 11. juli 2021