Menu Luk

Five Nights at Freddy's

Anmeldt af Nanna Isabella Hjorslev

Alt i alt er “Five Nights at Freddy’s” en film med stort potentiale, men som desværre ikke formår at leve op til forventningerne

Five Nights at Freddy’s” er filmatiseringen af de ikoniske computerspil og følger historien om Mike Schmidt, en nattevagt på en lokal diner, der står over for en foruroligende erkendelse. De animatroniske væsener, som bebor stedet, er mere end blot maskiner – de er levende.

Filmen er uden tvivl præget af potentiale, men den leverer ikke den forventede uhygge. I stedet tager den os med ind i en verden, der nærmer sig mere en “scream-gyserkomedie” end en ren gyser.

På den positive side indeholder filmen et væld af referencer og påskud, som fans af spillet vil værdsætte. Efter at have set filmen føler man trang til at udforske spilserien for at dykke ned i de forskellige plotlinjer. Scenografien og kostumedesignet imponerer med deres visuelle pragt. Effekterne og animatronikken er overbevisende og skaber en autentisk atmosfære. Skuespillerne er velcastede og leverer solide præstationer.

Desværre mangler filmen dybde i sin historie, især når det kommer til at udforske børnene, der hjemsøger de animatroniske væsener. Enkelte scener forbliver uklare og underudnyttede, som f.eks. “lad os bygge en hule scenen,” der havde potentiale til at skabe et mindeværdigt og skræmmende øjeblik.

Det mest spændende og skræmmende ved spilserien blev desværre ikke prioriteret i filmen. Jeg havde særligt forventninger til at opleve overvågningskameraerne og de uventede jumpscares.  Spillenes styrke ligger i førstepersonsvinkel, der leverer intens spænding og nøje planlagte chok. I filmen er der bemærkelsesværdigt få jump scares, faktisk slet ingen, hvis man allerede har set traileren.

Med et forholdsvist højt budget er det åbenlyst, at produktionen har prioriteret visuelle aspekter som scenografi og kostumedesign over plottet og karaktererne. Med en så omfattende spilserie og en dedikeret fanbase kunne der have været potentiale for at udforske en mere dybtgående historie.

Idéen om en gul, retro-kanin, der bortfører børn, lyder skræmmende på papiret, men filmen formår desværre aldrig at udforske denne skræk på en tilfredsstillende måde. Måske lige pånær en enkelt scene, som bliver afsløret allerede i traileren.

 

Filmens retning og plot twists afsløres tidligt i handlingen og efterlader seerne med en følelse af mangler.

Alt i alt er “Five Nights at Freddy’s” en film med stort potentiale, men som desværre ikke formår at leve op til forventningerne. Den imponerer med sine visuelle elementer og vil appellere til fans af spilserien, men den mangler dybde og den frygt faktor, der skulle have gjort den til en ægte gyserklassiker.

Trailer:

Title: Five Nights at Freddy’s

Original title: Five Nights at Freddy’s

Karakter: 2 ud af 6 stjerner

Instruktør: Emma Tammi

Medvirkende: ,  mf

Genre: Horror, Mystery, Thriller

Spilletid: 1t 50m

Premiere: 27.oktober 2023