Vi har set - Flow
Anmeldt af Ellen-KarinMyklebust
Tema, historieskrivning og animation er i vellykket kombination i ‘Flow’






Flow
Lad mig starte denne anmeldelse af ‘Flow’ med ord artikuleret af filminstruktør Denis Villeneuve, som har brændt sig ind i mine tanker om film på mange planer:
“Frankly, I hate dialogue. Dialogue is for theatre and television. I don’t remember movies because of a good line, I remember movies because of a strong image. I’m not interested in dialogue at all.” He continued to explain, “Pure image and sound, that is the power of cinema, but it is something not obvious when you watch movies today. Movies have been corrupted by television.”
Jeg vælger dette citat om film, fordi pointen er værd at overveje generelt. Dette til trods ser jeg mange citater fra film, der står skrevet på døre og vægge i en biograf – måske husker man blot visse sætninger fra film man har set – som man muligvis bruger i løbet af en dag. Alligevel rammer pointen om det visuelle som fokus i en film plet. ‘Flow’ kan vise sig som et glimrende eksempel på, at tanken om film uden dialog kan være højst ønskeligt samt give underholdning og eftertanke – eller rettere en film kan være flot og seværdig uden dialog.
Filminstruktør Gints Zilbalodis fra Latvia er skaberen af ‘Flow’. På IMDb kan man læse, at instruktøren har 8 produktioner bag sig. De tæller 6 små film og 2 spillefilm. Måske har nogen set hans animationsfilm ‘Away’ fra 2019, som har høstet prestigefyldte priser og nomineringer. ‘Flow’ har også allerede høstet mange flotte nomineringer, og vundet filmpriser verden over. Filmen har også opnået 2 Oscarnomineringer. Det bliver spændende at se, hvad det ender med.
I ‘Flow’ møder vi en verden, der er mennesketom, hvor dyrene har overlevet. En dag raser naturen, og vandet rejser sig og skaber højvande og oversvømmelse. En ensom og selvstændig kat må derfor flygte fra sit hjem. Katten ender på en lille båd med et flodsvin, en lemur, en golden retriever og en sekretærfugl. De har alle sammen deres unikke talenter og personligheder. De må lære at samarbejde og forstå hinanden. Det må de, hvis deres bådtur gennem et landskab af skove, bjerge, forladte ruiner og byer skal ende fredeligt og alle som venner. Det er uvist, hvor vi befinder os på denne blå planet. Dog gætter jeg på, vi det meste af tiden er i Sydamerika eller et sted i Asien. Uanset er jeg sikker på, at dyrene på grund af vandstanden kommer ud på en lang færd med båden fra deres egentlige bosted.
Gints Zilbalodis fortæller selv i et interview, at filmen er skrevet ud fra egen livserfaring. Han mener selv, at filmen har lært ham meget om det at samarbejde med andre. Det at være en del af et team var noget han søgte, efter at have arbejdet alene med sine tidligere film, hvilket har lært ham alt det basiske om det at kreere en film. Han beskriver, historien i ‘Flow’ fortæller om uenighed og udvikling blandt de viste karakterer. Sådan kan det ikke overføres direkte til virkeligheden, da samarbejdet med andre filmfolk, var en ganske smidig og positiv oplevelse for ham.
Uanset er det lykkes ham at lave en flot animationsfilm med uendelig hjertevarme, og karakterer som er i forvandling grundet omstændigheder. Det er flot lavet. For mig at se er der ikke stræbt efter at lave en animationsfilm der nærmer sig noget fotorealistisk. Filmen er tydelig animation hele vejen igennem med en historie som rører en nerve om samarbejde, forskelligheder og venskab. Alt er billedskønt. ‘Flow’ er lavet med det, man kalder blendet workflow – en teknik hvor man kombinerer 2 videolag, som jeg forstår det. Min oplevelse er, at baggrunden er en tegnestil og dyrene en anden i ‘Flow’. Det virker i min verden, da dette er fantasi/fiktion og karaktererne er dyr.
Samtidig er det kun et sted, hvor dyrene (måske) ikke er helt som dyr. Den scene må man selv se og diskutere med sin filmkammerat bagefter – hvad kan dyr eller hvad kan dyr lære i en given situation.
Personligt kan jeg lide en film, når den har noget at sige – et budskab om man vil. Budskabet behøver ikke være spirituelt, politisk eller religiøst. Blot om en menneskelig erfaring eller noget hjerteligt er nok for mig. Derudover behøver det dybest set heller ikke være en bestemt genre eller ej. Den valgte genre om end meget fantasifuld kan være med til at gøre et narrativ mere forståeligt. Det er man lykkes med i ‘Flow’.
Tema, historieskrivning og animation er i vellykket kombination i ‘Flow’. Derfor giver jeg denne uendeligt flotte film, der rammer lige i hjertekulen 6 smukke og strålende stjerner ud af 6 mulige.
Titel: Flow
DK Titel: Flow
Karakter: 6 ud af 6 stjerner
Instruktør: Gints Zilbalodis
Medvirkende: Filmen er uden dialog med dyr som er karakterne
Genre: Animation, (dyre)eventyr, fantasy og familiefilm
Spilletid: 1t 25min
Premiere: 27. februar 2025