Menu Luk

Halloween Kills

Anmeldt af Rasmus Ølholm

Filmens succes resulterede naturligvis i adskillige efterfølgere af svingende kvalitet

I 1978 udkom en af de mest ikoniske slashergysere nogensinde; ’Halloween’ (eller ’Maskernes Nat’) af John Carpenter. Kort fortalt handler den om galningen Michael, som 15 efter at have myrdet sin storesøster på allehelgensaften, vender tilbage til det nabolag han voksede op – med morderiske intentioner.

Filmen blev en stor succes og alt fra Carpenters hjemmestrikkede score, til de ikoniske POV skud igennem morderens maske er sidenhen blevet imiteret, parodieret og kopieret i en lind strøm.

Filmens succes resulterede naturligvis i adskillige efterfølgere af svingende kvalitet. I 2018 udkom endnu en af slagsen. Denne gang instrueret af David Gordon Green og hans film var tiltænkt at være den første i en ny trilogi, som skulle afrunde sagaen om Michael. Stik imod al forventning leverede Green en solid, uhyggelig og blodsprøjtende underholdende film, som af mange (mig selv inklusiv) hurtigt blev anset som værende den bedste i serien siden den originale fra 1978.

Derfor var mine forventninger til dens efterfølger, ’Halloween Kills’ naturligvis høje – kan Green mon gøre det igen? Svaret kan i hvert fald fås nu – ’Halloween Kills’ er nu ude i de danske biografer.

Filmen fortsætter direkte hvor den sidste sluttede – Laurie Strode og hendes familie har lukket Michael inde i en brændende kælder og alt håb synes ude for den morderiske galning. Så nemt går det dog ikke for vores hovedpersoner. Michael undslipper og er på ny på et morderisk togt i gaderne af sit gamle nabolag. Et blodbad af en anden verden venter.

Læs også:  Optakt til Halloween - Rosemary’s Baby (1968)

Jeg sætter altid enormt stor pris på film, som ikke prøver at være mere end de er – og ’Halloween Kills’ er netop hvad titlen lover. 105 minutters non-stop opfindsomme mord, groteske (og effektive) praktiske effekter og ualmindeligt underholdende slasher-vanvid. Der er mange årsager til at filmen ender med at være så effektiv – først og fremmest er det tydeligt at Green forstår og respekterer oplaget. Der bruges ikke unødig tid på at forklare vores morders forhistorie eller afmystificere ham. Filmen forholder sig blot til det vi allerede ved og udnytter det til at give os en stjernerække af opfindsomt udtænkte mordscener, som veksler mellem at være krybende uhyggelige til at være overdrevet i en sådan grad, at man ikke kan lade være at grine højlydt. Hertil er effektarbejdet helt i top. Man sidder ofte og krymper sig i stolen og denne film viser endnu engang at praktiske effekter overgår CGI på samtlige parametre.

Filmen er desuden virkelig godt instrueret og selvom der konstant balanceres mellem humor og uhygge, oplevede jeg aldrig en tydelig tonal dissonans, men derimod glidende overgange. Sublimt klippet og sammensat.

Den gode instruktion afspejles også i skuespillernes præstationer. De er alle charmerende og formår at skabe karakterer, som man nyder at være i selvskab med. Især Judy Greer, Andi Matichak og Anthony Michael Hall leverer gode, nuancerede og underspillede præstationer.

Et andet punkt hvor Green viser sin forståelse for forgængeren, er ved små referencer til originalen, samt moderat brug af flashbacks. Det bliver aldrig for tykt, men er derimod utroligt godt integreret i historien. På lydsiden gør Carpenters ikoniske score comeback og er ligeså effektivt og uhyggeligt, som det var i 1978.

Læs også:  Optakt til Halloween - Halloween (1978)

Det er på nuværende tidspunkt ikke svært at tyde, at jeg er ganske begejstret for filmen – dog kan jeg ikke komme udenom en lille række negative punkter. Som nævnt indledningsvist, er ’Halloween Kills’ 2’eren i den nye trilogi, hvilket desværre er ret tydeligt. Historiemæssigt er der ikke meget at komme efter. Den ender med at føles som et mellemstykke og et tydeligt plot bliver aldrig tydeligt. Derudover er Jamie Lee Curtis og Will Patton kriminelt underbrugte – de er uden sammenligning de stærkeste spillere og man udviser sublim kemi i deres scener sammen. Mere skærmtid til de to, havde været fantastisk.

Men alt i alt er ’Halloween Kills’ en underholdende og blodig omgang, som vil tilfredsstille de fleste gysernørder. Den er ikke indsigtsfuld og tematisk stærk i stil med moderne mesterværker som ’Hereditary’ og ’The Babadook’ – men mindre kan også sagtens gøre det.

Den er et mellemstykke i den store trilogi, men sikke et underholdende mellemstykke! Jeg kan næsten ikke vente med at se hvordan Green afslutter sin trilogi – ’Halloween Kills’ får 4/6 stjerner herfra. Og husk; It’s Halloween. Everyone is entitled to one good scare. 

Trailer:

Title: Halloween Kills

Karakter: 4 ud af 6 stjerner

Instruktør: David Gordon Green

Danske stemmer: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak

Genre: Gyser

Spilletid: 1t 46 min

Premiere: 14. oktober 2021