Menu Luk

His Dark Materials
Sæson 2

Anmeldt af Ida Marie Skou

Sæsonen giver gåsehud på den gode måde, der kan mærkes helt ind i knoglerne

Den 17. november får sæson to af den magiske og gådefulde serie “His Dark Materials” premiere. Som første sæson vil den nye sæson bestå af otte episoder, der hver har en spillelængde på ca. 45-50 min. Denne anmeldelse vil tage udgangspunkt i de første fem episoder ud af de otte.

Sæson 2 er et glædeligt gensyn med de fænomenale karakterer fra Philip Pullmans univers. Philip Pullman står bag bogserien om Lyra og hendes skæbnesvangre rejse, som denne nye serie er baseret på. Desuden er “Det Gyldne Kompas” fra 2007 en tidligere filmadaption baseret på bøgerne. Det skal dog understreges, at jeg ikke har læst Pullmans bøger, og kun svagt kan huske filmen fra min barndom. Med andre ord: min opfattelse af sæson to af “His Dark Materials” bærer altså ikke præg af andre fortolkninger af universet.

Denne sæson er i den grad hæsblæsende, hvor spændingen skærper til og intrigerne for alvor begynder at rase mellem verdenerne. En altomfattende krig nærmer sig med hastige skridt, hvor Lyra og Wills sammenkædede skæbne er afgørende for opfyldelsen af profetien, der vil vinde dem den uundgåelige krig og bringe fred til begge deres verdener (og de mange andre parallelle universer, der nu måtte være). Men de to teenagere har ingen anelse om, hvor stor en rolle de har, og hvilken byrde der ligger på deres skuldre. Will og Lyra sætter dog alt på spil for at opnå deres personlige mål, men må snart stå overfor nye prøvelser, der både vil teste deres venskab og dømmekraft. Vil de være i stand til at træffe de rigtige valg med fjenden lige i hælene?

En helt igennem magisk, fængslende og dramatisk fortsættelse af serien, der byder på endnu mere af alt det gode, som første sæson introducerede os for. Sæson to begynder lige præcis, hvor sæson et slap, så man får altså allerede en god portion spænding fra begyndelsen af. Jeg må indrømme, at jeg har slugt det hele råt. Serien er enormt god til at skabe den perfekte atmosfære i scenerne, der gør plottet utroligt levende. Desuden gør skuespillerne et eminent stykke arbejde, og man kan virkelig mærke alle de gennemtrængende følelser karaktererne oplever og udtrykker.

Hvis der er noget, jeg synes, er essentielt for en velfungerende serie eller film, er det et stærkt persongalleri med skuespillere, der har den helt rette kemi sammen. Og det må man sige, at “His Dark Materials” har. Dafne Keen er helt utrolig i rollen som Lyra Silvertongue, og jeg tror vitterligt ikke, at man kunne have fundet en bedre person til at spille Lyra. Dafne Keen er bl.a også kendt for rollen som X-23 i 2017s “Logan”.
En anden person jeg er meget imponeret over, er Ruth Wilson i rollen som Mrs. Coulter. Hun står utroligt skarpt og troværdigt i sin rolle, og hun bærer denne troværdighed i ALLE hendes scener. Efter min mening skulle hun have en medalje for sin performance i denne serie. Hendes karisma stråler igennem denne sæson. Ruth Wilson er bl.a også kendt for rollen som Alison Lockhart, som hun desuden også har vundet en Golden Globe for.

Noget andet som er værd at nævne er den smukke cinematografi i serien. Sæsonen er smuk på samme magiske måde som første sæson, men byder også ind med en hel del nye vinkler og billeder med både æstetiske, rustikke og elegante scener. Noget som egentlig overraskede mig positivt (både gennem sæson et og to) er kulisserne, rekvisitterne og generelt æstetikkens troværdighed. Nu er jeg en kæmpe fan af fantasy, og alt der har med magi at gøre, men jeg synes virkelig, at der er formået at gøre serien magisk og ildevarslende på samme tid, uden at noget fremstår barnligt. Men det skal man selvfølgelig også takke skuespillernes arbejde for. Uden en fremragende optræden fra deres side vil alt andet ikke være helt så overbevisende.

Det hele svinger bare sammen, og alt går op i en højere enhed. Som helhed er serien autentisk på samme måde som Harry Potter og Narnia, og bidrager med den samme atmosfære, der virkelig tryllebinder seeren. Og denne autencitet bygger sæson to endnu mere på, og man kan virkelig mærke spændingen helt ud i tåspidserne.

Sæsonen får 6 ud af 6 stjerner fra mig. Med et nærværende cast, eventyrligt men ildevarslende musik, flotte kulisser og et skarpt billede, er der skabt et produkt, der skaber den helt rette stemning. Jeg sad med gåsehud gennem hvert et afsnit, helt bogstaveligt talt. Sæsonen formår at skildre Lyras udvikling helt fantastisk, hvor man samtidig stifter et bedre kendskab til Will og hele hans person. Selvom de to teenagere står overfor en farefuld færd, der bidrager med en nervepirrende mystik, er der også skabt søde og humoristiske indslag, der efterlod mig med et stort grin over læberne.

Helt overordnet synes jeg ikke, at serien fortjener andet end ros. Det er længe siden, at en serie har gjort så stort et indtryk på mig. Og det skal altså siges, at jeg ikke er helt nem at tilfredsstille med hensyn til serier, da jeg faktisk er mere til film. Jeg tror kun, at jeg har været lige så begejstret for én anden serie i fantasy-genren, og det er “Game of Thrones”.
Hvordan sæsonen på “His Dark Materials” vil ende, og om den vil blive opfulgt af en sæson tre, må tiden vise. Jeg er i hvert fald sulten efter mere.

Trailer:

His Dark Materials, Sæson 2

Karakter: 6 ud af 6 stjerner

Instruktør: Jamie Childs,Leanne Welham

Skabere: Jack Thorne, Philip Pullman

Medvirkende:  Dafne Keen,  Ruth Wilson,  Kit Connor

Genre: Adventure, Drama, Mysterie

Episoder: 8

Spilletid:  Ca. 1 t

Dansk premiere: 17. november 2020