Menu Luk

John Wick: Chapter 4

Anmeldt af Ida Marie Skou

…veludført og medrivende film.

John Wick er tilbage i endnu en hæsblæsende actionbasker, der på mange punkter overrasker og leverer. 

Dusøren på John Wick stiger dag for dag. For at opnå sin frihed og frelse må han besejre The High Table. Det er dog knap så lige til. En ny fjende med magtfulde alliancer spredt ud over kloden er ude efter ham. John Wick må søge hjælp fra venner, men det er ikke uden konsekvenser. Derudover må han kæmpe sig igennem alle dusørjægerne, der hårdnakket er jagter ham. Han står overfor sit livs største udfordring, idet en gammel ven bliver til en fjende. Men selvom kampen om friheden synes umulig, er der håb forude. 

Lad mig begynde anmeldelsen med at påpege, at John Wick aldrig har sagt mig så meget. Jeg er ikke den største fan af mindless actionfilm, hvor det kun handler om at slås og slå ihjel. Den første film i serien kan jeg knap nok huske handlingen til, og jeg er sikker på 2’eren og 3’eren kun sidder i frisk erindring, fordi jeg har set dem for nylig. Forstå mig ret, jeg synes det er gode film men ikke noget særligt. Mine forventninger til 4’eren var derfor ikke høje, men jeg så frem til at se den. Jeg skal love for, at jeg fik underholdning for alle pengene.

‘John Wick: Chapter 4’ er uden tvivl den bedste film i serien. Den er 2 timer og 49 minutter lang, og det går lynende hurtigt. Det er en af de biografoplevelser, jeg ikke synes, man skal snydes for. Det får mig også til at tænke, at grunden til John Wick måske aldrig har sagt mig noget, er fordi jeg ikke har oplevet dem i biografen. 4’eren byder i al fald på imponerende fotografering, et bragende godt lydbillede og mindeværdige actionsekvenser. Filmen er enormt fængende. Plottet er interessant, skuespillerne er umådeligt troværdige, og replikkerne sidder lige i skabet. Derudover bliver det hele krydret med humoristiske indslag, som letter den til tider højspændte stemning. 

På trods af ideen om John Wick som en noget nær udødelig karakter (ligesom James Bond), sidder man alligevel på kanten af sædet, og hepper på ham i spænding. Han er naturligvis ikke udødelig. Men alligevel. Hele essensen af ham er, at han er denne slagkraftige, talentfulde snigmorder, der ikke lader sig kue. Min pointe er, at filmen ikke er forudsigelig. Man bliver ikke garanteret at Wick vil sejre. Det synes jeg virkelig, filmen skal have applaus for. Ofte synes jeg actionfilm kan blive forudsigelige, og selvom der er noget trygt i det, er det heller ikke fedt, at man altid kan regne ud, hvordan det vil ende. ‘John Wick: Chapter 4’ mestrer kunsten i at fastholde seeren, men alligevel komme med plot twists så man aldrig helt kan regne ud, hvad der vil ske. Der var et par gange, hvor jeg ganske vist kunne forudsige handling eller plot twist, men det bliver balanceret så godt, at man alligevel aldrig kan vide sig sikker.

Alt i alt en gennemført og underholdende film, der muligvis bliver afslutningen på John Wick-serien. Umiddelbart synes jeg, den afrunder historien godt, og derfor virker det ikke til, at der er en 5’er i sigte. Men man ved aldrig. Uanset hvad er det en veludført og medrivende film. Jeg giver den 5 ud af 6 stjerner, da jeg har et enkelt kritikpunkt til filmen. Der er nogle tråde i filmen, der ikke bliver samlet op på til sidst, og skaber derved nogle plothuller. Men om det er gjort bevidst, så der er materiale til endnu en film, er ikke til at vide. Jeg kunne dog godt have tænkt mig, at man havde fulgt op på det. Men når det er sagt, er det en action-båren film, som jeg synes, formår at sætte mere fokus på karakterer og plot i forhold til de foregående film.

Trailer:

Title: John Wick: Chapter 4

Karakter: 5 ud af 6 stjerner

Instruktør: Chad Stahelski

Skuespillere: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, George Georgiou, Lance Reddick, Clancy Brown mfl.

Genre: Action, Krimi, Thriller

Spilletid: 2 t  og  49 min

Premiere:  23. marts 2023