Menu Luk

Landstrænerne

Anmeldt af Lucas Bisgaard

Det maler det rette portræt af dansk fodbold…

Sepp Piontek. Richard “Ricardo” Møller Nielsen. Bo “Bosse” Johansson. Morten Olsen. Åge Hareide. Kasper Hjulmand. Danmark har haft seks professionelle landstrænere. Ikke bare fodboldtrænere for herrelandsholdet. Men landstrænere. Jobbet, privilegiet, ansvaret. En position med en betydning i det danske samfund, der måske kun overgåes af regenten og landets Statsminister. For Danmark er fodbold nemlig ikke kun et spil om, hvem der kan sende den lille runde i netmaskerne flest gange på 90 minutter. Nej, det danske herrefodboldlandshold er en sovsefond af vores nationale identitet. Samlingspunktet over dem alle for danskerne. Hvor alle vores hverdage, baggrunde og personligheder bliver skudt ned i en fælles følelses-Margretheskål, og rørt sammen til et samlet fællesskab. Et oplevelsesfællesskab med emotionelle yderligheder, der strækker sig over mere end de 105 meter, der udgør Parkens græstæppe. Fra Eriksens uheld til Andreas Christensens dommedagsskud. Fra Damsinhos frisparksdrøn på Wembley til Sterlings faldeteknik. Fodbold er følelser, det danske landshold er de største af dem.

TV2 har sat de fem nulevende danske landstrænere i stævne på landsholdets hvile-mæssige hjemmebane på Hotel Marienlyst i Helsingør. Det er kun den karismatiske fynbo Richard Møller Nielsen, der mangler efter han gik bort i 2014. I en programserie med titlen “Landstrænerne” ser de fem legender tilbage på over 40 år i de rød-hvide farver. Programmet er delt op i fem afsnit med et hver dedikeret til hver af landstrænerne – med en enkelt episode, der stikker ud, da det både handler om Ricardo og Bosse. Hvilket giver ganske fint mening, da Bosse kun besad posten i fire år med én slutrunde, og Møller Nielsen selvfølgelig ikke kunne deltage.

Det er faktisk ikke helt nemt at anmelde serien, for hvad er egentlig dens mission? Jeg ser det sådan, at det serien vil, er at male et billede af dansk fodboldhistorie. Men det betyder også, at serien til tider virker berøringsangst ift. nogle af de emner, der kan være kontroversielle. Skulle Morten Olsen have forladt jobbet tidligere? Var Åge Hareides kølige reaktion på, at han blev erstattet af Hjulmand passende? Hvad med Michael Laudrups behandling af Richard Møller Nielsen? I episoden om den fynske landstræner, der bragte Danmarks to eneste trofæer hjem, er Peter Schmeichel hentet ind som stedfortræder. Det var bekendt ham, der fløj rundt i og ud af målet, da Danmark i 1992 besejrede Tyskland, og vandt det mest sensationelle EM nogensinde. Og det føles ikke for alvor fyldestgørende. Richard bliver også behandlet med intet andet end hyldest, trods hans til tider problematiske opførelse. I øvrigt kan man sætte spørgsmålstegn ved Schmeichels seneste udskejelser som fortaler for både VM i Rusland og det kommende VM i Qatar. Hans troværdighed er simpelthen enormt skadet. Når han roser Richard Møller Nielsens karakter, er det svært at tage for gode varer, når han også for få år siden syntes, at Putin var en fin fyr.

Generelt føles alle afsnit alt for korte og overfladiske. Jeg forlader hvert eneste episode med en følelse af, at der mangler noget. Man har lyst til at prikke til de fem landstrænere med en pind, og sige “kom nu, gør noget!”.

Men så kommer vi tilbage til missionen. Samtidigt med at jeg ikke føler, at TV2 får nok ud af sine kilder, så synes jeg, at de lykkes med missionen. At male et billede af dansk fodboldhistorie. Den danske fodboldidentitet. Hareide bringer for eksempel på banen, hvordan de danske fodboldfans kører i følelsesregisterets ekstremer. Enten er den “Helt Sikker” eller også er vi lort lort lort. Men vi kunne heller ikke forvente mere, vi er jo blot lille-bitte Danmark. Der er ingen nuancer. Det sammenligner han og Bosse med deres respektive hjemlande Norge og Sverige, hvor det slet ikke forholder sig sådan. Det samme gælder sammenligningen med vores nabolande ift., hvordan vi spiller fodbold. Norge og Sverige er kendte for deres solide organisation, og relativt kedelige defensive fodbold i en klassisk fyra-fyra-två. Der adskiller Danmark sig. Vi er kendt for Laudrup og lækkert hår. Nordens brasilianere. Et aspekt der direkte afspejler Danmarks identitet som iværksætter- og innovationsland. Vi er ikke flere, vi er ikke stærkere, vi er ikke mere disciplinerede end andre folkeslag. Vi må vinde på en anden måde. Vi må være mere kreative, og give plads til dem, der kan skabe det ekstraordinære. Det formidler serien også fremragende. I særdeleshed med afsnittet der fokuserer på Sepp Piontek. Blandingen af tysk disciplin, og dansk hygge og tillid. Det blev opskriften på dansk succes i 1980’erne.

Alt det formår “Landstrænerne” til fulde at formidle. Det maler det rette portræt af dansk fodbold. Det danske Landshold. Danmark.

Hvor kan den streames?

Title: Landstrænerne

Karakter: 4 ud af 6 stjerner

Skabere: TV2 Danmark

Medvirkende: Sepp Piontek, Bo Johansson, Morten Olsen, Åge Hareide og Kasper Hjulmand

Genre: Dokumentar

Længde: 5 episoder

Premiere: 17. oktober 2022 (TV2 Play)