Menu Luk

Vi har set - Lupin III: Cagliostros Borg

Anmeldt af Ellen-KarinMyklebust

Filmen oser af en energi, jeg vil kalde underfundig med lun og underspillet humor

Lupin III: Cagliostros Borg

 

Det store lærred kalder alle fans af japansk animationsfilm., så frem med computeren og reserver plads i en biograf nær dig. Hvorfor? Fordi i denne måned har man en enestående mulighed for at se ‘Lupin III: Cagliostros Borg’. Filmen har 45 år bag sig. Det er Hayao Miyazakis første animationsfilm fra 1979 ‘Lupin III: Cagliostros Borg’. Den er aldrig blevet vist i de danske biografer før nu. Nu i disse tekniske moderne tider, har man mulighed for at se filmen i 4K udgave. Lad ikke muligheden gå til spilde – husk man skal være hurtig med at anskaffe sig billetter, så man kan få sin favoritplads i biografsalen.

Filmen handler om mestertyven Lupin III. Han opdager med sin kompagnon Jigen, efter et sidste og legendarisk pengekup på et kasino, at der er noget muggent med pengebyttet. Pengesedlerne er falske og intet værd.  Det kan de ikke have og må undersøge nærmere. Det fører dem i vild fart over stok og sten i den gule bil videre til det europæiske rige Cagliostro. I dette lilleputland ligger der en majestætisk og imponerende stor slotslignende borg.  Her bor den grumme greve Cagliostro, som skal giftes med den yndige og smukke prinsesse Clarissa. Lupin, mens han sammen med sin ven sidder afslappet og ryger og ser ud over slotshaven og søen, må indse, at det er en kompliceret sag at finde vej ind i slottet. Det hele virker hemmelighedsfuldt og fyldt af skygger. Det lykkes dem med snilde alligevel at komme inden for slottes mure. Det viser sig, at nu med inspektor Zenigata i hælene bliver tiden i slottet til en uventet og anderledes mission for en mestertyv som Lupin III. Han må rundt i slottet fra prinsessetårnet til kælderen. 

Det var en herlig ting at se denne film i 4K. Nu er jeg ingen ekspert på tegnefilm.  ‘Lupin III: Cagliostros Borg’ var i min optik super godt lavet. Dog har jeg en kommentar. Det er min umiddelbare holdning, at den visse steder er ujævn. Det gælder især scenerne, hvor der skal være vand, som løber ned ad som et lille vandfald. Hvorfor, det tegnede her ikke virker helt efter hensigten, er højst sandsynlig, grundet de dengang tekniske muligheder. Bevares, det er da flot alligevel. En anden ting jeg tænker på omkring animationsdelen, er, hvor fantastisk man har tegnet lys og lysekroner. Det er smukt og flot. Her argumenterer jeg for, at tegnestilen virker anderledes end resten af filmen. Muligvis er det, fordi man nu ser det i 4K. Nu er der nogen som vil sige, at tegningerne af menneskene i denne film forekommer noget stive i sine bevægelser. Det gjorde mig faktisk ikke noget. I min optik gav det yderligere noget til historiens humor, og den energi den bliver fortalt med. Alt i alt var det en fornøjelse, at se og nyde de smukt tegnede landskaber, detaljerne både i og uden for slottet. Det er imponerende og flot. Især med tanke på filmen er så gammel, som den er.

‘Lupin III: Cagliostros Borg’ er en sjov film med mange momenter af action og slapstick humor. Det gjorde, at jeg oplevede filmen at være lystig, let og morsom, da jeg så den. Især de lidt stive bevægelser. Jeg fik da i hvert fald smilehuller i kinderne flere gange under filmen. Så for mig oser filmen af energi, jeg vil kalde underfundig med lun og underspillet humor. Filmens historie er fremadrettet og fyldt med action.  Der er ikke et kedeligt øjeblik.  Det er underholdning, som er biografbillet-prisen værd. En anden sjov detalje, er det japanske og den italienske vibe, jeg får af filmen. Det er en vellykket crossover, som fremtoner i tegning og er smart indskrevet i historien. Filmen får herfra den varmeste anbefaling med 5 stjerner ud af 6 mulige.

B

Titel: Lupin III: Cagliostros Borg

Original titel: Rupan sansei: Kariosutoro no shiro

Karakter:  5  ud af 6 stjerner

Instruktør:  Hayao Miyazaki

Medvirkende stemmeskuespillere: Yasou Yamada, Kiyoshi Kobayashi, Gorô Naya, Sumi Shimamoto, Eiko Masuyama og Tarô Ishida med flere. 

Genre: Animation, eventyr, action

Spilletid: 1t  40min 

Premiere: 18.  april  2024