Menu Luk

Muldvarpen

Anmeldt af Lucas Bisgaard

Muldvarpen er et journalistisk mesterstykke pakket ind i Brüggers evigt skarpe fortællemæssige kunnen.

En vanvittig historie. Vanvittige hovedpersoner. Vanvittige afsløringer.

Mads Brügger har altid haft tendens til at skyde efter stjernerne på sin egen excentriske måde.

Og han har ramt dem før. Cold Case Hämmarskjöld fra 2019 var et vanvidsprojekt, der endte med at grave sig godt og grundigt ned i et spind af historier, sande, falske, vanvittige.

Men, her i 2020, har han ramt stjernerne med større kraft end nogensinde før.

En historie der får James Bond til at ligne Gurli Gris

I 10 år har den førtidspensionerede kok, Ulrich Larsen, infiltreret verdens mest lukkede regime, Nordkorea, via deres såkaldte “venskabsorganisationer”, og fungeret som muldvarp. Med Brügger som dukkefører, og den falske forretningsmand Mr. James som medspiller i et vanvittigt rollespil.

Med det resultat, at de kan afsløre, hvordan Nordkorea forsøger at lave store forretningsprojekter med blandt andet våben og euforiserende stoffer udenom de internationale sanktioner, der er blevet indført mod landet.

De tre afsnit af “Muldvarpen” er landet på blandt andet DRTV, og er et journalistisk mesterstykke pakket ind i Brüggers evigt skarpe fortællemæssige kunnen.

Muldvarpen bevæger sig utvivlsomt rundt i presseetikkens Kruså. Der er ikke langt til grænsen for, hvad der er etisk korrekt, men når afsløringerne er af denne kaliber, mener jeg målet helliger midlet. Brug af muldvarper, falske identiteter og skjulte kamera og mikrofoner i en mildest talt farlig operation, er ikke noget alle chefredaktører ville gå med til. 

Men Brügger har taget ansvaret på sine skuldre, og anerkender også sin tvivl i dokumentarserien. Hvilket på en eller anden måde også bare understreger utroligheden af denne series forløb. Det har sgu ikke været fis og ballade. Heller ikke for Brügger, som mange nok ville beskrive lidt som den frække dreng i klassen.

Det ypperste man kan stræbe efter, som journalist er at sætte dagsordnen, og grave uretfærdigheder og løgne op fra de mest aflåste skuffer. Og dét har Muldvarpen om noget formået.

Udenrigsministrene i Danmark og Sverige har allerde udtalt, at de vil bringe dokumentarens afsløringer op i FN.

Afsløringerne er imponerende, og dér skal meget af rosen gå til “muldvarpen”, Ulrich, og selvfølgelig også Mr. James.

Men for mig, som film- og seriekritiker, skal formidlingen helst også være i skabet, hvis det ska blive til topkarakter. Og hér er det Brügger der skal have alt den ros, der kan mønstres. Mange vil måske stå af, og mene at tonen ikke er seriøs nok. Men spørg du mig, må information også godt være velfortalt. Således er den tidligere radio 24/7-chef, god til at sætte narrativ op, der kan få alle med ude i det små stuer.

Jeg har anbefalet Muldvarpen til alle på min vej, siden jeg så den. For det her er noget for alle. Hvilket ikke altid kan siges om vigtig afslørende journalistik.

Jeg er målløs over Muldvarpen. Den skarpe læser har måske bemærket, at jeg et utal af gange i denne anmeldelse har brugt ordet “vanvittigt”. Det er fordi, det bare er det helt rigtige ord til at beskrive en dokumentarserie som denne.

Den er ikke bare vanvittig. Den er vanvittig stærk, vanvittig spændende og vanvittig vigtig.

Title: Muldvarpen

Karakter: 6 ud af 6 stjerner

Hovedskaber: Mads Brügger

Medvirkende: Ulrich Løvenskjold Larsen, Mads Brügger,  Jim Latrache-Qvortrup.

Genre: Dokumentar

Længde: 3 episoder 

Dansk premiere: 11. oktober 2020