Menu Luk

Riget Exodus

Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

..den er original og velskrevet.

Riget I og II var noget nyt, anderledes og fascinerende efter de fattige firseres halvfemsere, hvor verden oplever en afslutning (siger man) på den Kolde Krig, og teknologien i sit udviklingsforløb tager voldsom fart og kvanteskridt videre. Vi var vant til serier fra Danmark som ‘Matador’ med sidste afsnit i 1982, ‘En stor Familie’, ‘En gang strømer’ og ‘Rejseholdet’. Af underholdningsprogrammer der står frem, kan man nævne ‘Elevatoren’ og ‘Lykkehjulet’ – ikke mindst julekalendere som ‘Nissebanden’ og ‘Jul på Slottet’. Blot for at nævne nogle og man kan fornemme stemningen, så at sige.

‘Riget Exodus’ åbner ballet med, at vi møder Karen (spillet af Bodil Jørgensen, som også er en kendt karakter fra filmen ‘Idioterne’). Hun er søvngænger, og påtager sig opgaven med at forløse Rigshospitalet fra åndernes bånd. Det drejer sig om både de gode og onde ånder.  Det er noget gruelig galt, og det kalder stærkt på hende at skabe, lad os sige, en anden balance – og færdiggøre det Drusse ikke nåede eller formåede. Sjovt nok starter det visuelt skarpt, smukt og flot rent æstetisk set. Denne filmseer havde håbet det visuelle havde fortsat sådan. Men så bliver det dogme, sløret gulbrunt, som i tidligere episoder. Det efterlader mig som filmseer med et ønsket om, at man havde forsat filme med skarpe billeder. Det ville have peppet det visuelle op, og have tilført noget nyt og forfriskende til serien.

Serien efterlod de fleste med sin in media res afslutning med mange spørgsmål til mystificerende ender og ønsket om en slutning uden halvt gnæggende vers. Nu disse mange år efter kommer Lars Von Trier med tredje sæson med titlen ‘Riget Exodus’. Denne anmeldelse vil ikke gå ind i hver karakter for at vise, hvordan historien efter alle disse år er ført videre. Alt dette forstår, fanger og ser den interesserede i serien, og danner sin mening om. Men uden tvivl er der scener og tilbageblik, som giver svar og tilfredsstillende krølle eller afslutning. Men denne filmseer finder indgangen til tredje sæson udført elegant og videreført på en intelligent måde. Dette både med skuespillere der er kaldt ind og brugen af karakteren i historien.

Exodus er et begreb, man blandt andet kender fra biblen. Her referer det til de israelske slavers frigørelse fra Ægypten ledet af Moses. Ordet Exodus kan man oversætte til folkevandring, udvandring, en massevandring et folkeslag begiver sig ud på. Denne del af titlen er relevant, med hensyn til det som sker og sigtet med hele historien, som jeg ser det.  Et andet ord som kommer for dagen i en snak og anmeldelse af ‘Riget Exodus’ er det græske meta. Det betyder, at noget ligger bagved elle udover. Det kan også yderligere tydeliggøres, ved at sige meta er noget, som ikke kan måles og vejes.

‘Riget Exodus’ ‘består af flere lag man kan kalde meta, som man i en diskussion kan tage fat i, ifølge denne filmseer. Det er ikke meningen at tage fat i dem én for én i en animeret diskussion. Blot skal vi konstatere, serien ‘Riget’ som helhed berører og bevæger sig inden for emner som metafysik, videnskab og religion blandt andet. Ikke mindst handler det om sundhedsvæsenet og dets åbenbart kroniske kritiske tilstand. Og så vidt jeg forstår også en fjollet rivalisering mellem Danmark og Sverige, når det gælder lægelig kundskab. Jeg forstår dette sidstnævnte som et skørt påhit, der kan lede til absurde udbrud og momenter af slapstick humor. I denne forbindelse vil jeg sige, ‘Riget’ bestemt  ikke er for alle, hverken når det gælder det visuelle eller hvordan man fortæller en historie. Men det er min ydmyge mening, at serien har underholdningsværdi.

I den sidste ende er min oplevelse,  at ‘Riget’ har nogle makabre, vanvittige, rablende sindssyge scener, som befinder vi os i helvedes forgård. Den kammer over uden tvivl. For mig er der også noget meget personligt over serien på godt og ondt. Seriens tre sæsoner består af morsomme, skøre momenter, samtidig som den beskæftiger sig med alvorlige og vigtige emner. Ydermere vil jeg sige, den er original og velskrevet. Derfor må jeg give den 5 små stjerner ud.    

Trailer:

Riget Exodus

Karakter: 5 ud af 6 stjerner

Skaber: Lars von Trier

Skuespillere: Bodil Jørgensen, Mikael Persbrandt, Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Tuva Novotny, Nikolaj Lie Kaas bland andre

Genre: Komedie, Drama, Fantasi

Længde: 5 episoder

Premiere:  09. oktober 2022

Fotokilde: Henrik Ohsten

Ellen-Karin Myklebust

Skribent