Menu Luk

Sound Of Metal

Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Musik, reallyd og stilhed er beskrevet interessant

Sound Of Metal er en film nogen vil finde forkastelig og stødende.

Andre vil se den og tage alt for gode varer og finde den virkelig autentisk og så videre.

Jeg vil ud fra den bedste intention og af respekt for filmens skabere prøve at skrive en anmeldelse, der prøver at se filmen lige der den er, og påpege steder der giver anledning og rum til forbedring.

Ruben (Riz Ahmed) har et omflakkende musikerliv sammen med sin kæreste Lou (Olivia Cooke). De bor i en camper. Om dagen blomster kærligheden mellem dem. Om aften tjener de lidt penge ved at give heavy metal koncerter. Dette liv er ganske dynamisk og fuld af fart over feltet på den gode måde.

En dag mister Ruben det meste af sin hørelse. Han har meget få procent tilbage. Det påvirker givetvis ham som trommeslager og hans musikerliv. Lou og Ruben beslutter sammen, at han skal tilbringe noget tid på et landsted, hvor der bor andre døve. Stedet giver en håndsrækning, og døve metoder og redskaber til at takle et liv med mistet og eller mangel på hørelse.

Lou tager hjem til sit fædrene ophav. Så Ruben tager af sted alene.

Stedet fungerer under devisen, som jeg frit gengiver: det at være døv er ikke noget, der skal fikses.

Ruben er et andet sted personligt og i livet generelt. Han handler, prøver og vil gøre noget frem for bare at sidde på en stol, som han giver udtryk for. Han ønsker at finde tilbage til et liv med sin hørelse så intakt som over hovedet muligt. Det kræver mange penge.

Indtil videre vil jeg ikke sige mere om handlingen.  

Jeg har længe ventet på at kunne se Sound Of Metal. Jeg glædede mig over, at man nu kan se den på Prime Video. Så behøver jeg ikke vente på, at biograferne åbner. Når det er sagt, anden gang jeg kommer til at se filmen, vil netop være i biografen.

Jeg kunne overvejende lide filmen. Skuespillet får mange plusser i bogen, og var i tiptop shape. Riz Ahmed er fabelagtig. Han viser karakterens mange facetter og følelsesliv på en klar og forståelig måde. Det kan ikke have været en nem rolle at gå ind i. På IMDb fandt jeg følgende citat af Riz:  I’m not in a “starry” position to be able to pick and choose, but I am interested in telling stories of substance with great directors – that’s my only guiding principle. Er ovenstående citat rigtigt, rammer han plet med rollen.  For den er ikke poppet, og ikke en rolle en feteret skuespiller umiddelbart ville vælge. Filmens historie lægger ikke op til at være populær, som en Hollywood box office er det.

Det visuelle og lyden er også spot on. Det visuelle er dét, jeg kalder ukunstlet og oprigtigt. Det passer perfekt. Lyden er tilpasset historien. Det skal forstås på den måde, vi oplever Rubens oplevelse af stilhed. Der hvor der er lyd, forekommer naturligt til billeder og historien. Det er i flot og fin balance, mellem dér  man har valgt musik eller reallyd og stilhed.  

Det næste er en slags spoiler – men ikke helt.

Hvordan Ruben oplever lyd, er interessant. Her er det, at jeg som filmseer vil indskyde, der er rum for forbedring i filmens sidste afdeling. Her er ganske enkelt mangel på information, til dem der ikke ved, er man døv og vælger som Ruben, er det forskellig oplevelse af, hvordan lyden fremstår og forekommer. Der mangler også information om det vores protagonist vælger, ikke er tilrådeligt for alle døve – og det er tilsyneladende helle ikke gavnligt for alle. Det fremstår ikke. I filmen er det mere, at sådan er det. Det er mindre flatterende for historien, og det kalder på nødvendig akkuratesse.

En anden ting jeg ikke brød mig om i filmen, er den strikte devise, man lever efter på gården hos de døve. Hermed mener jeg ikke, den er god og kan hjælpe. Min pointe er. Et hvert individ takler sine livsproblemer forskelligt. Hvordan man vælger at leve med at være døv, er op til den enkelte, som står i det. Her kan det fremstå og forstås sådan, at det Ruben vælger, er mindre godt eller slet ikke hensigtsmæssigt.  Det, mener jeg, kan forekomme respektløst og give et forfejlet billede. Der er her ganske enkelt rum for forbedring. Hvorfor man vælger at fremstille det sådan, det må skaberen af film og historie fortælle. Måske fandt man, det ikke fungerede eller ville gøre filmen unødig lang. Hvem ved? Et lille lyspunkt er, at Ruben nu med hensyn til sin hørelse synes at have et valg.

Så alt i alt er jeg positivt stemt over for filmen, og jeg vil gerne se den på det store lærred. Skuespillet er fremragende. Historien er og karakteren er spændende og interessant.  Det var en passende måde, man viste oplevelsen af ikke lyd og vise versa. Derfor giver jeg 4 mega mega store og strålende stjerner til Sound Of Metal.

Trailer:

Title: Sound Of Metal

Karakter: 4 ud af 6 stjerner

Instruktør: Darius Marder

Medvirkende:  Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci med flere 

Genre: Drama, musik 

Spilletid: 2 timer