Menu Luk

Spirit – En fri sjæl

Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Dette er som sagt en film for hestepiger. Til dem er det kun ét at sige: ‘Film skal ses i biografen.’

Filmseer på gåturen hjem efter filmen:

Oh, hvem der dagen i dag sad i en bobil og kørte rundt i Amerikas vilde natur. Dér, efter svinget, hvor den blomstrende eng toner frem, må du stoppe, for øjnene er blændet af støvskyen der kommer tættere og tættere på. Hestehovenes rytmiske løb dundrer og vibrerer i jorden. En flok vilde mustangheste haster imod dig – tøjlesløse og frie – de er ubændige i sjælens gejst. De vrinsker af dig – svinger af – løber videre frem mod søen, dalen og bjerget.

Solen vækker mig tilbage til filmen.

Sjælens kerne vild, fri og utæmmelig er filmens altoverskyggende tema. Det er en interessant præmis man som manuskriptforfatter, animator og filmmager kan få meget ud af.  Det er et tema, som har mange facetter og nuancer at beskæftige sig med. I filmen Spirit – en fri sjæl giver man et bud på dette.

Nu skal det indskydes, at filmen er en spin off af filmen Spirit: Hingsten fra Cimarron fra 2002, som varmt kan anbefales. På Netflix findes også animationsserien Spirit rider frit og forskellige andre animationsserier. Tydeligvis er målgruppen unge piger, der går op i ridning og heste, og nærværende film undsiger sig ikke dette faktum. Det lykkes og er gennemført.

Lucky (dansk stemme ved Natascha Jessen) er på vej med toget til byen Miradero. Hun og tanten Cora skal besøge hendes far Jim Prescott (dansk stemme ved Nicolaj Kopernikus) På et tidspunkt ser Lucky ud af togvinduet en flok vilde heste. Hesten ved navn Spirit og Lucky ser hinanden i øjnene, og et bånd opstår. Hendricks og flokken af dubiøse mænd opdager også disse majestætiske og flotte heste. Mustangheste er i høj kurs, og giver gode penge. Derfor vil de fange og sælge dem. De nedlægger Spirit, som er flokkens anfører. Men den hest er en mundfuld at takle og meget stærk. Dette ser Lucky. Hun slægter sin mor Milagro på – en dygtig rytterske der kom ud for en rideulykke for år tilbage. Hun bruger tid på at vinde Spirits tillid. Dette til trods for faren forbyder hende at have noget med hesten at gøre. Der skal mange æbler til – og ikke mindst en tango der cementerer deres relation. Båndet bygges ikke overraskende solidt op.

En aften fanges Spirit og flokken af vilde heste.  De kommer på et godstog og fragtes til en havneby. Nu tager Lucky med sine to veninder Prue og Abigail sagen i egen hånd. De rider ud på en farefuld færd over bjerge og dybe kløfter.

Under filmen var der nogle ting, der slog mig.  Dette er som sagt en film for hestepiger. Til dem er det kun ét at sige: ‘Film skal ses i biografen.’ Også andre børn kan få en feel good oplevelse af at se filmen. Dette er en familiefilm, hvor efter både voksne som børn går hjem glad og i godt humør.

Apropos det. Jeg selv, kunne da ikke lade være med at grine flere steder i filmen. Der var der nogle ganske sjove falden-på-halen scener. Ikke mindst tangoscenen er meget underholdende og symbolsk.

Af ting jeg brød mig mindre om, var den ujævne kvalitet af animation. Måske er jeg blevet vant til de japanske animationsfilm, i hvilke animationen betager og stilen er gennemført. Her i Spirit – en fri sjæl kunne jeg ønske mig flere detaljer visse steder. Naturen, der var baggrund eller horisonten virkede flere steder ufærdig eller som anden tegnestil, hvis jeg skal kommentere. Det er ærgerligt. Det så bare mindre godt ud. Desværre trækker det fra i points.

Skal jeg komme med en anden kommentar, må det være scenen med nattens ridetur over stok og sten. På et tidspunkt virker den urealistisk og ikke troværdig. Uden at vide det, vil jeg tro, man som rytter stiger af, og leder hesten sikkert og trygt frem hov for hov. Men præmissen taget i betragtning kan det lige gå an. Alligevel kunne jeg ikke lade være at studse over det.

Og så skal jeg gøre opmærksom på, at filmen er set med dansk tale. Derfor har jeg ingen sammenligningsgrundlag fra det originale lydspor, og kan derfor på ingen måde kommentere fornuftigt på hvordan stemmerne fungerer.  

Filmen tiltrækker points til sig på kontoen for klar målgruppe, feel good film og lystige indslag. Vi har en film som mister points når det gælder gennemført animation, en vis scene kalder på mere realisme og troværdighed.  Spirit – en fri sjæl finder jeg at være en seværdig film, og jeg ender på 3 store stjerner der glimter ud af 6 mulige, grundet temaet om ubændig gejst.

Trailer:

Title: Spirit – En fri sjæl

Karakter: 3 ud af 6 stjerner

Instruktører: Elaine Bogan og Ennio Torresan

Medvirkende af danske stemmer: Nicolaj Kopernikus, Natascha Jessen, Lars Mikkelsen blandt flere 

Genre: Animation, eventyr, familie

Spilletid: 1t  28min

Premiere: 01. juli 2021

Ellen-Karin Myklebust

Skribent