Menu Luk

Vi har set - Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version)

Anmeldt af Kristine Amalie Olsen

 

Formår at indkapsle essensen og magien ved Taylor Swifts liveoptræden

Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version)

It’s been a long time coming” synger Taylor Swift i åbningsnummeret på hendes ‘Eras Tour’-verdensturné – og man må sige, at det har været længe undervejs, at superstjernen endnu engang skulle få lov til at stå foran sine dedikerede horder af fans og gøre det hun gør bedst. Det er første gang Swift optræder siden hendes ‘Reputation’-turné, da hendes ‘Lover Fest ’-turné blev aflyst, da pandemien udbrød. Under lockdown var Taylor Swift dog yderst produktiv og har sidenhen udgivet hele tre nye albums: ‘Folklore’, ‘Evermore’ og ‘Midnights’ samt udgivet en masse ‘From The Vault’ -numre på hendes genindspillede albummer, som altså aldrig før er blevet hørt live.

Hvis du missede hendes koncertfilm tilbage i oktober sidste år, så kan du nu fornøje dig over at kunne streame ‘Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version)’ på Disney+, som tilmed har fået tilføjet en række bonus sangnumre, der ikke var med i den originale biografvisning, herunder: ‘The Archer’, ‘Long Live’, ‘Cardigan’, ‘Maroon’, ‘Death by a Thousand Cuts’, ‘You Are in Love’ og ‘I Can See You’.

Hvis du har boet under en sten de sidste par år, vil filmens titel nok undre dig en hel del, da den afviger fra hendes stil hidtil, med blot at navngive sin turné efter den album-aktuelle titel. For som Swift fortæller, da hun byder sine fans velkommen til ‘The Eras Tour’, er det en fælles rejse igennem de forskellige musikalske kapitler i pop-ikonets 17 år lange, banebrydende karriere. Det er samtidigt også en hyldest til alle de forskellige ”æraer” i hendes verdensberømte diskografi. At verdensturnéen – som omfatter over 150 shows og strækker sig på tværs af fem kontinenter – kaldes ‘Eras Tour’, er et betydeligt vidnesbyrd om Swifts kunstneriske udvikling gennem årene, der spænder sig fra hendes debutalbum ‘Taylor Swift’ til det seneste ‘Midnights’; således er hvert album en særskilt ”æra”. Hvert album har ligeledes sin egen individuelle æstetik, som indikerer stemningen for albummet, såsom ‘Lover’ -æraens lyserøde, blomstrende og glitrende univers eller ‘Folklore’-albummets såkaldte ‘cottagecore’-æstetik, eller ‘Reputation’ med dets signatur slange-tema. Showet bliver derfor også opdelt i disse ”æraer”, kun afbrudt af showets akustiske set, hvor Swift hver aften udvælger to nye, tilsyneladende tilfældige sange, som ikke klarede at komme med på den officielle faste set-liste; én på guitar og den efterfølgende på klaver. Da filmen er optaget hen over flere koncertdatoer, har Swift selvfølgelig snydt lidt og medtaget flere surprise-sange.

Som det nok ikke gik manges næser forbi, blev Swifts masters solgt uden hendes samtykke og viden herom i juni 2019, til ingen ringere end sangerindens “nemesis”, den berømte artist manager; Scooter Braun. Braun har været manager for mange store navne, heriblandt Ariana Grande og Justin Bieber, og ikke mindst Kanye West. I 2016, da Scooter var manager for rapperen, udgav Kanye West sangen ’Famous’, der inkluderede nedsættende tekster om Taylor Swift. Scooters køb af Swifts katalog af platinsælgende album kom derfor som et stort chok for sangerinden, og resulterede i hendes udmelding om, at hun planlagde og havde al intention om, at genindspille og udgive alle seks af sine tidligere albums, gennem de udgivelsesrettigheder, som hun stadig havde over sit arbejde, da hun er den primære sangskriver til hver eneste én af hendes sange. Disse genindspillede album udkommer under samme originaltitel, men med tilføjelsen ‘Taylor’s Version’ bagved, som indikerer, at hun alene ejer den version. 

Hele roden af  ‘Eras Tour’,-konceptet er gennemsyret af et feministisk og stærkt ‘girlpower ’-narrativ om at tage magten tilbage; Swift og hendes team producerede og finansierede nemlig optagelserne gennem hendes eget produktionsselskab, Taylor Swift Productions, og skabte røre, da hun under SAG-AFTRA strejken fik greenlight til produktion, og underskrev distributionsaftaler direkte med AMC og Cinemark for at sikre filmvisninger i biograferne, og dermed skar mellemmanden – de store traditionelle filmdistributører – helt ud af aftalen. Swift fik forhandlet sig frem til 57% af filmindtægterne, hvilket er hidtil helt uhørt indenfor filmbranchen. I forbindelse med biografvisningen af ”Eras Tour”-filmen, var der flere andre film, som rykkede deres premiere for at undgå, at konkurrere med Swift: Hashtagget ‘#Exorswift’ trendede på de sociale medier, da filmen havde samme udgivelsesdato som ‘The Exorcist: Believer’, en reference til ‘Barbenheimer’-fænomenet tidligere på året. Universal Pictures og Blumhouse Productions besluttede i respons til dette, at fremskynde premieredatoen på deres gyserfilm. Filmens uortodokse udgivelsesstrategi genererede mange kommentarer fra film-, musik- og underholdningsindustrierne, hvoraf de fleste var overvejende positivt stemt. Den britisk-amerikanske instruktør, Christopher Nolan, udviste støtte for hendes ”uortodokse udgivelsesmodel” og hævdede, at koncertfilm vil være fremtiden for biograffilm. ‘Taylor Swift: The Eras Tour’ er nu den højest indtjenende koncertfilm nogensinde.

Koncertfilmen er nu heller intet mindre end en spektakulær tour de force, der formår at indkapsle essensen og magien ved Taylor Swifts liveoptræden og er en dybfølt gave fra Taylor til hendes vidtrækkende fanskare – måske især til dem, som har måtte kæmpe forgæves for at få billetter til de udsolgte shows verden over. Måske netop med dette in mente, har Swift inkluderet hendes optræden af ‘Long Live’ i streamingversionen af filmen på Disney+, som netop er en ode til hendes fans.

‘Taylor Swift: The Eras Tour’ (Taylor’s Version)’ er en enestående filmisk fejring af Swifts musikalske rejse – lige fra country-rødderne til pop og videre til indie-folk – samt til hendes bemærkelsesværdige forbindelse med hengivne fans over hele kloden. Med absolut betagende – nogen ville måske endda tilsnige sig at bruge ordet enchanting – optrædener og med en hyldest til hele hendes imponerende diskografi, er den et must-see for både inkarnerede ‘swifties’ og musikentusiaster.

Titel: Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version)

Original titel: Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version)

Karakter:  4 ud af 6 stjerner

Instruktør:  Sam Wrench

Medvirkende:  Taylor Swift

Genre: Koncertfilm

Spilletid: 3t  30m

Premiere: 15. marts 2024