Menu Luk

The Banshees of Inisherin

Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Filmen fortjener i høj grad anerkendelse…

Når man læser om ‘The Banshees of Inisherin’ på nettet, er mange begejstret for historien, det visuelle, skuespillet og musikken. Den bliver rost til skyerne af mange medier. På IMDb brillerer den med at blive ratet 7.8 for øjeblikket. Min nysgerrighed blev derfor vækket, selv om jeg ikke går efter film, hvor Colin Farrell har en af hovedrollerne. Han er uden tvivl en dygtig skuespiller, bare ikke min favorit. Så jeg beslutter at lade mig overraske. Det er velfortjent, og jeg stemmer rent med i koret efter at have set og tænkt over filmen. 

Den første positive overraskelse jeg får, er åbningsscenen med en af mine favoritsange, (når  det gælder bulgarsk kvindekormusik). Sangen ‘Polegnala e Todora’ bliver smukt sunget og skaber en stemning af ro, fred og harmoni. Skal jeg kommentere yderligere på sangens betydning, må det være, at jeg også oplever sanges lyrik som en overordnet inspiration til filmens fortælling. Ordet banshee og det element af en persons opvågning får og giver således mere mening. 

Kort fortalt handler filmen om Pádraic Súilleabháin en rolle spillet af Colin Farrell og Colm Doherty, som bliver spillet af Brendan Gleeson. De bor på øen Inisherin og har kendt hinanden hele livet. De er de bedste kammerater, som hver dag snakker sammen over en pint eller to på den lokale pub. Borgerkrigen kan man høre rase på fastlandet med bomber og brag. Som lyn fra himlen får Pádraic en fuldkommen uforståelig nyhed af Colm.  Han ikke længere vil være ven med Pádraic. Colm afskyr ham ganske enkelt. Herfra bevæger vi os frem ad i denne dramatiske historie. Det er flotte karakterportræt, som er en biograftur værd. Vi oplever en mand, som er venlig, åben og snakkesalig over for den mere introverte, eftertænksomme musikskabende person.  Denne modsætning danner historiens ramme og drama. I denne forbindelse vil jeg nævne, at de to mandlige skuespillere har en formidabel kemi i deres skuespil.  

Filmen har også et folkloristisk islæt. Banshees er i den Irske/Gæliske folklore en feminin/kvindelig ånd, som kommer med forvarsel om død i en familie. Skal jeg kommentere dette, ser jeg to ting. Det tilfører en ekstra dimension til historien – et slag overnaturligt eventyr eller noget religiøst, spirituelt og åndfuldt. Vælger man at se det som folklore, bliver det et indslag, som fortæller noget om Irland og deres folkekultur. Jeg vælger den sidste, da historien i min ydmyge mening ikke kalder på noget oversanseligt som sådan.  

Mens jeg ser filmen, tænker jeg over et par ting. Det første er titlen, som jeg nævner tidligere afsnit. Det andet er, at det er lang tid siden, en historie har givet mig så megen uforudsigelighed. Det er en fornøjelse. Visuelt er det smukt, og kameraet fanger mange fine og vidunderlige øjeblikke. Det gælder skuespillet, landskabet med mere. Det forlyder også, at manuskriptet har været længe undervejs med en del omskrivninger. Historien ender med at fremstå velkomponeret med flere lag at tage fat på i en diskussion. Samtidig er der komiske/morsomme indslag så vel som alvorlige. Publikum som jeg så filmen med fik latteren frem. I visse scener fremstår det thrill-agtigt og voldsomt. 

Jeg nød at lytte til det irsk-engelske. Det var morsomt at høre et andet engelsk end amerikansk engelsk eller britisk engelsk for en gangs skyld. Noget af det jeg fandt mindre flatterende omkring sproget, var ordvalget visse steder. Historien foregår i 1923, derfor forstod jeg ikke, hvorfor man i filmen bander med et i dag fortærsket og grimt ord, som mange bruger uden at tænke på, hvordan de lyder i deres sprogbrug. Jeg forestiller mig ikke, datidens sprogbrug er som i dag. Det er min pointe her. Derfor efterlader det mig et ønske om, at det var anderledes. 

I ‘The Banshees of Inisherin’ er der i min verden især én ting at påpege, som jeg ikke bryder mig om. Når det er sagt, er det et flot film om venskab og dramatisk bromance break up. Filmen fortjener i høj grad anerkendelse, og er fuldt ud værdig Oscarnomineringen i kategorien ‘Bedste Film’. Jeg kan ikke andet end at give denne perle af en film 5 flotte og strålende stjerner ud af 6 mulige. 

Trailer:

Title: The Banshees of Inisherin 

Karakter: 5 ud af 6 stjerner

Instruktør: Martin McDonagh

Medvirkende: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Gary Lydon blandt andre

Genre: Komedie, Drama

Spilletid: 1t 54m

Premiere: 23. januar 2023