Menu Luk

The Haunting of Bly Manor

Anmeldt af Peter Skjøtt

Serien er ikke for alle, og der vil unægtelig være dem der kommer til at hade ‘The Haunting Of Bly Manor’ udelukkende fordi den ikke er præcis som fortællingen om Hill House

Da Mike Flanagan kastede sig over sin fortolkning af Shirley Jacksons gyserroman ‘The Haunting of Hill House’ fra 1959, sad alle gyser fans på nåle. Manden der var med til at puste nyt liv i en haltende filmgenre, med film som ‘Hush’, ‘ Ouija 2’ og ‘Before I Wake’, gav sig nu i kast med noget der nærmer sig de hellige skrifter inde for historier om hjemsøgte huse. ‘The Haunting of Hill House’ blev i 2019 til en Netflix-serie i 10 modbydeligt frygtindgydende afsnit. En serie der den dag i dag, står som noget af det uhyggeligste der nogensinde er produceret til TV. Da der efterfølgende blev annonceret endnu en sæson i det nu populære ”Haunting”-univers, kaldet ‘The Haunting of Bly Manor’, baseret på Henry James gotiske gyserroman ‘Turn of the screw’, var det med lige dele begejstring og angst at fans begyndte at se frem mod seriepremieren i oktober 2020. Nu har efterårets kolde grå kløer endeligt taget fat, og den 9 oktober kan Netflix blænde op i mørket, med næste sæson i Flanagans ”Haunting”-univers, ‘The Haunting Of Bly Manor’.

På samme måde som ‘American Horror Story’, gør også ‘The Haunting Of Bly Manor’ brug af mange af de samme skuespillere fra seriens første sæson. Lige omtrent her stopper sammenligningen med ‘American Horror Story’ dog også, for hvor ‘American Horror Story’s skaber Ryan Murphy opererer med et voldsomt stiliseret og kunstigt visuelt udtryk der klæder hans ungdomsserie ‘The Politician’ noget mere end hans gys og thrillerarbejde, foretrækker Mike Flanagan en mere jordnær tilgang. Her møder vi endnu engang de mange genkendelige ansigter fra første sæson, og ligesom første sæson er de funderet i en virkelighed der er troværdig og taktil på en måde som sjældent ses så veludført i et overnaturligt univers. Den elegante måde hvorpå alle karakterers liv langsomt udfoldes for øjnene af os, som kirurgisk stål der arbejder sig gennem hud og hår for til sidst at blotlægge knoglen, er lige dele medrivende og forstyrrende. Ikke desto mindre adskiller fortællingen om Bly Manor sig dog væsentligt fra historien om Hill House, i sin måde at opbygge spænding og gys på.

Man er ikke mange minutter inde i fortællingen om Hill House før hjertet sidder helt oppe i halsen og angstens sved begynder at løbe en koldt ned af ryggen. Det samme kan ikke siges om ‘The Haunting Of Bly Manor’ – og dog. Fortællingen om Bly Manor tager sin tid om at komme i gang og seeren bliver kun nødtørftigt eksponeret for information. Ikke desto mindre drysses der diskret små brødkrummer ud gennem hele serien. Brødkrummer der efterlader spor som langsomt ser dagens lys. Seriens egentlige historie foregår i store træk på Bly Manor, hvor en amerikansk kvinde ansættes som au pair for at passe og hjemmeskole to børn hvis forældre på tragisk vis er døde. Med dem i huset bor en husholderske, en kok og en gartner. Selvsagt er huset hjemsøgt af en sørgelig historie og fortidens spøgelser stikker af og til sine grimme ansigter frem. Men det er samspillet mellem beboerne på Bly, og deres personlige fortællinger, som skaber den egentlige historie og ligeledes danner rammen for det gys som uundgåeligt er i vente for seeren, mere end det er chokerende og grusomme effekter og hvinende violiner, som man så ofte har set det.

Serien er ikke for alle, og der vil unægtelig være dem der kommer til at hade ‘The Haunting Of Bly Manor’ udelukkende fordi den ikke er præcis som fortællingen om Hill House. Giver man sig dog tid til at se hele sæsonen om Bly Manor og dets beboere, vil man opdage at det langsomme gys ikke er lig med et kedeligt gys. Et gys på bekostning af indhold er ikke andet end tomme kalorier, og hvis der er én ting Mike Flanagan nægter at servere for sine fans, så er det tomme kalorier. ‘The Haunting Of Bly Manor’ vil kværne rundt i seerens hoved i dagevis, og man vil konstant stoppe op og tage sig selv i at tænke på de mange tragiske skæbner man har stiftet bekendtskab med i løbet af sæsonen. Man siger at lynet ikke slår ned det samme sted to gange, men når det er Mike Flanagan der skyder med tordenkilen bliver der tilsyneladende gjort en undtagelse. ‘The Haunting Of Bly Manor’ er et must watch fra serie produktionerne i 2020.

Trailer:

Title: The Haunting of Bly Manor

Karakter: 5 ud af 6 stjerner

Instruktør: Mike Flanagan

Medvirkende: Victoria Pedretti, Tahirah Sharif, Benjamin Evan Ainsworth

Genre: Drama, Horror, Mystery

Episoder: 9

Spilletid:

Premiere: 9. oktober 2020