Menu Luk

» Blandt de allerbedste fra i år

Marriage Story – Anmeldt af Rasmus Ølholm

Anmeldelse:

Mit kendskab til Noah Baumbach er primært baseret på hans arbejde som manuskriptforfatter på de to Wes Anderson film, ’The Fantastic Mr. Fox’ og ’Life Aquatic with Steve Zissou’.

Dog har han for længst etableret sig som instruktør, hvor film som ’The Meyerowitz Stories’ og ’The Squid and The Whale’ er blandt hans mest kendte. 

Hans nyeste film, hvor han både er instruktør og manuskriptforfatter, er ’Marriage Story’, som efter at have gået sin sejrsgang på diverse filmfestivaller, nu er tilgængelig på Netflix.

Ægteparret Charlie (Adam Driver) og Nicole (Scarlett Johansson) er på vej ind i en uskøn og hjerteskærende skilsmisse, som indebærer at Nicole tager til Californien med deres søn, imens Charlie bliver i New York, hvor han arbejder som teaterinstruktør. 

Hvad der starter som en gensidig aftale om at komme igennem skilsmissen uden indblanding af advokater, udvikler sig hurtigt til et hjerteskærende drama, hvor begge parter må se gammel kærlighed blive til had og foragt.

Som nævnt indledningsvist, er mit kendskab til Baumbach begrænset – og med det i tankerne, var mine forventninger til ’Marriage Story’ ligeledes begrænsede. Jeg var slet ikke forberedt på at et af årtiets bedste og mest rørende romantiske dramaer ventede – men det er ikke desto mindre den følelse, jeg sidder med efter at have se filmen.

Der er uendeligt mange ting, der er værd at fremhæve ved ’Marriage Story’, men det starter og slutter med Baumbachs manuskript, som er et af de bedste og mest troværdige, jeg har set siden Richard Linklaters ”Before-Trilogi”. Alle karakterer føles som virkelige mennesker, deres handlinger er troværdige og i det hele taget føles alt omkring dem så ægte, at man ved flere lejligheder glemmer, at man sidder og ser en film.

Filmen åbner med en session hos en parterapeut, hvor vores to hovedpersoner hver især nævner alle de ting de holder af ved den anden. Her får vi en klar fornemmelse af hvor ægte kærligheden har været imellem de to og dette er med til at gøre det, der følger mere smertefuldt – det er mesterlig historiefortælling, som sætter hele filmens præmis op på en effektiv og elegant måde.

Angående de to hovedrolleindehavere – wow. Scarlett Johansson har for længst etableret sig som en af de bedste aktive skuespillerinder, men hun har sjældent været bedre end hun er her. Adam Driver, som de fleste nok kender som Kylo Ren i de nye ’Star Wars’ film, er ligeledes fuldstændig eminent her. Samspillet imellem de to føles så ægte, skrøbeligt og smukt at man ikke kan tage øjnene fra dem. 

Baumbach tillader, at vi følger dem sideløbende og vores sympati skifter ligeledes konstant imellem de to. Han lægger ikke ord i munden os og fortæller os hvem vi skal holde med – for filmen handler ikke om ”hvem der er god og hvem der er ond”.  Tværtimod er begge karaktere både dybt sympatiske og samtidigt dybt selviske. 

Birollerne er ligeledes fremragende. Alan Alda, Laura Dern og Ray Liotta spiller forskellige advokater, som hver især bidrager til konflikten imellem Charlie og Nicole. De spiller alle bagdelen ud af bukserne.

’Marriage Story’ kunne let være blevet en tom omgang følelsporno, som ender med at fremstå prætentiøs og selvhøjtidelig – det sker heldigvis ikke. Tværtimod er den næsten ligeså morsom, som den er sørgelig. Især Adam Driver udviser eminent komisk timing og står for nogle af årets bedste grin.

Filmens visuelle side er også god og passer godt til dens dvælende tempo. Der benyttes en masse close-ups og lange sekvenser uden klip, hvilket virkelig er med til at give en autentisk følelse – man føler sig som fluen på væggen.

Hvis man skal komme med noget negativt, så er filmen måske 10 minutter for lang – men omvendt er filmens sidste scene blandt de mest rørende, jeg har set i år.

2019 har været et af de bedste filmår længe – ’Once Upon a Time In Hollywood’, ’Midsommar’, ’The Lighthouse’, Avengers: Endgame’, ’Parasite’ og ’Us’ bare for at nævne en lille håndfuld af de bedste film vi har fået i år. ’Marriage Story’ er for mit vedkommende blandt de allerbedste fra i år og ikke siden ’Her’ og ’Before Midnight’ har et romantisk drama ramt mig så dybt. Jeg græd, jeg grinte og jeg vil se den igen snart.

’Marriage Story’ er et mesterværk og du, kære læser, skal se den hurtigst muligt. Den får 6/6 stjerner herfra.

Marriage Story

InstruktørNoah Baumbach

MedvirkendeScarlett Johansson, Adam Driver, Julia Greer, Azhy Robertson, Wallace Shawn, Matthew Maher

Genre: Drama

Spilletid: 2 t. 16 min.

Premiere: 06. december 2019

[Sassy_Social_Share] 

Trailer

Rasmus Ølholm

Skribent