Menu Luk

10 biograffilm du skal holde ekstra øje med resten af 2022

Få måneder er tilbage af 2022, men vi har stadig en masse filmoplevelser i vente. Vi har samlet 10 større biograffilm, som vi synes er værd, at holde et ekstra øje med i resten af 2022. 

Nope

Filmen ‘Nope’ er den nyeste gyser fra instruktøren bag Get Out og Us, Jordan Peele, der har fornyet og ændret den moderne horror filmgenre.

I ‘Nope’ bliver det, der kunne have været en klassisk sommerfilm, til et nyt grumt mareridt. I en ensomliggende kløft i Californien gør indbyggerne en uhyggelig og rystende opdagelse, som for evigt vil forandre deres liv.

På rollelisten ses bl.a. Keke Palmer (Hustlers) og Oscar-nominerede Steven Yeun (Minari), og for Jordan Peele bliver det også til et gensyn med Daniel Kaluuya, som spillede hovedrollen i ‘Get Out’. I øvrige roller medvirker Michael Wincott (Hitchcock, Westworld) og Brandon Perea (The OA, American Insurrection).

Dansk biografpremiere

18. august 2022

Bamse

Det danske feel-good-drama ‘Bamse’ handler om den folkekære musiker Flemming “Bamse” Jørgensen, der har givet os klassikere som ‘Vimmersvej’ og ‘I en lille båd der gynger’.

Flemming “Bamse” Jørgensen havde oprindeligt 11 søskende, men blev som spæd bortadopteret til et direktørægtepar, som ikke kunne få børn. Faren ønsker, at Flemming en dag skal overtage familiens fabrik, men Flemming har andre planer og bliver en del af bandet Bamses Venner. 

Selvom succesen er enorm for Bamses Venner, så ønsker Flemming fortsat farens anerkendelse og kærlighed og føler sig stadig splittet mellem at være Flemming og Bamse.

I rollen som Flemming “Bamse” Jørgensen ses Anders W. Berthelsen, der senest har været med i Ser du månen, Daniel. 

‘Bamse’ er instrueret af Henrik Ruben Genz, der tidligere har lavet film som Erna i krig, Frygtelig lykkelig og Gud taler ud.

Dansk biografpremiere

25. august 2022

Official Competition

‘Official Competition’ handler om en rig forretningsmand, der hyrer en berømt filmskaber til at hjælpe med at lave et nyt film-hit.

Tanken er, at de to største skuespillere i Spanien skal spille med. Problemet er, at de er forskellige som ild og vand.

‘Official Competition’ er en satirisk skildring af filmindustrien, arrogante skuespillere og kunstbranchen som helhed. På den måde er der paralleller til film som The Player og The Square.

Dansk biografpremiere

01. september 2022

Bodies Bodies Bodies

I ‘Bodies Bodies Bodies’ planlægger en gruppe rige unge i 20’erne en orkan-fest i et afsidesliggende palæ med alt hvad der hører sig til af lege, knæklys og rusmidler.

Én leg viser sig dog at få fatale konsekvenser, og festen løber helt af sporet. 

Filmen sætter med et blink i øjet fokus på bagtaleri, falske venner, privilegier og overdådige fester. 

FIlmen er lavet af det populære produktionsselskab A24, som også har stået bag gyserne X, Midsommar og The Witch. 

Dansk biografpremiere

08. september 2022

The Woman King

Den historiske storfilm ‘The Woman King’ er baseret på virkelige hændelser, som fandt sted i Kongeriget Dahomey, i Afrika. 

Filmen fortæller historien om Nanaisca, general for den kvindelige militærenhed Amazons, og hendes datter Nawi, som sammen bekæmpede de franskmænd og nabostammer, der gjorde deres folk til slaver. 

I hovedrollen som Nanisca, finder man den Oscar-vindende skuespillerinde Viola Davis, som er kendt fra film som NicevilleFences og Ma Rainey’s Black Bottom.

Der er også unge stjerne på rollelisten, heriblandt Star Wars-stjernen John Boyega, Hero Fiennes Tiffin fra After-filmene, og Lashana Lynch, som bl.a. kunne ses som den nye Agent 007 i James Bond-film No Time to Die.

Dansk biografpremiere

15. september 2022

Halloween Ends

Gyserfilmen ‘Halloween Ends’ er en opfølger til Halloween fra 2018 samt dens fortsættelse Halloween Kills, og denne vil således fungere som en afslutning på trilogien.

Filmen vil være den 13. fortælling om den maskerede morder Michael Myers, og hans kamp mod Laurie Strode, der igen spilles af Jamie Lee Curtis.

Handlingen udspiller sig fire år efter hændelserne i Halloween Kills. Laurie er ved at skrive en bog om Michael Meyers, som ikke er blevet set siden. Men da en ung mand anklages for at have dræbt en dreng, han babysittede, tvinges hun til én gang for alle at konfrontere den ondskab, der har forfulgt hende i årevis.

‘Halloween Ends’ instrueres af David Gordon Green, der også stod bag de to forgående, og vil være skrevet i samarbejde med Danny McBride, Paul Brad Logan og Chris Bernier.

Franchisen startede i 1978 med John Carpenters Halloween. Men som titlen ‘Ends’ antyder, må det formodes, at denne film vil blive afslutningen på sagaen.

Dansk biografpremiere

13. oktober 2022

Three Thousand Years of Longing

Filmen ‘Tre tusinde års længsel’ er en ny film af George Miller (Mad Max: Fury Road).

Den romantiske fantasyfilm handler om en kvinde, som egentlig er tilfreds med sit liv, der møder en ånd. Ånden tilbyder hende tre ønsker for at få sin frihed til gengæld.

Samtalen mellem de to parter, som foregår på et hotelværelse i Istanbul, fører konsekvenser med sig, som ingen af dem havde forudset.

Idris Elba og Tilda Swinton spiller de to hovedroller.

Dansk biografpremiere

27. oktober 2022

Eiffel

Den franske film ‘Eiffel’ fortæller den sande historie om Gustave Eiffel, spillet af Rumaine Duris fra bl.a. Min nye veninde.

Efter at have afsluttet sit arbejde med Frihedsgudinden, befinder Gustave Eiffel sig på sin karrieres højdepunkt. Den franske regering vil have ham til at designe noget spektakulært til verdensudstillingen i Paris i 1889, men Eiffel har andre planer.

Alt ændrer sig dog, da han møder Adrienne. Hun er en kvinde fra hans fortid, og deres genvakte, men forbudte lidenskab inspirerer ham til at ændre Paris’ skyline for altid.

Filmen går bag tilblivelsen af Eiffeltårnet, der godt nok er et af verdens mest kendte vartegn, men hvis historie er ukendt for mange.

Dansk biografpremiere

27. oktober 2022

Black Panther: Wakanda Forever

Filmen ‘Black Panther: Wakanda Forever’ er en efterfølger til superheltefilmen Black Panther fra 2018, hvor prins T’Challa overtager magten i det afrikanske land Wakanda efter sin fars død.

Efterfølgeren instrueres igen af Ryan Coogler, men efter Chadwick Bosemans død i 2020 bliver filmen helt uden titelkarakteren. Til gengæld vil den fokusere på andre karakterer fra Wakanda, især Shuri.

Dansk biografpremiere

09. november 2022

Avatar: The Way of Water

Fantasyfilmen ‘Avatar: The Way of Water’ er James Camerons efterfølger til science fiction-eventyret Avatar fra 2009.

Fortællingen er én ud af i alt fire efterfølgere til den første film om de høje, blå, menneskelignende væsner, Na’vi. 

Jake Sully og Neytiri får et barn, ligesom filmen også vil følge flere Na’vi-børn samt et menneskebarn født på militærbasen Hell’s Gate.

Dansk biografpremiere

14. december 2022

Kilde: rottentomatoes.com & kino.dk