Menu Luk

Nu hvor 2022 er lagt bag os, er det tid til at se på de film 2023 har at byde på

20 mest ventede film i 2023

Nu er tiden kommet til at kigge på det indeværende år, 2023, og det lover yderst godt med alt fra Spielberg og Nolan til gensyn med Indiana Jones, Hunger Games og Jagtsæson-holdet på programmet.

Vi ser frem til mange mange film, men for overblikkets skyld, har vi her kogt det ned til 20 særdeles ventede titler. 2023 bliver en biograffest!

A Man Called Otto - Premiere 12. januar

Filmen ‘A Man Called Otto’ handler om den gnavne ældre mand Otto, der former et uventet venskab med sine nye naboer.

Marc Forster, som tidligere har instrueret bl.a. Finding Neverland og James Bond-filmen Quantum of Solace, står bag denne filmatisering af Fredrik Backmans bestseller ‘En mand der hedder Ove’.

Bogen er tidligere blevet filmatiseret på svensk med Rolf Lassgård (Efter Brylluppet, Jægerne) i hovedrollen. I denne version, er det stjerneskuespilleren Tom Hanks, kendt fra Forrest Gump, Cast Away og senest Elvis, som skal spille den gnavne Otto.

Kysset – Premiere 23. februar

Det romantiske drama ‘Kysset’ er en film af den danske Oscar-vinder Bille August.

Filmen udspiller sig i 1913, hvor en verdenskrig truer freden i Europa. Den noble og pligtopfyldende Anton Abildgaard, der er ved at blive officer, inviteres til bal hos den lokale Baron Løvenskjold.

Det bliver en skæbnesvanger aften for den unge mand. Han inviterer nemlig husets smukke datter Edith op til dans, men da det viser sig, at hun er lam efter en tragisk rideulykke, rammes Anton af skam.

Han får stor medlidenhed for Edith, mens hun forelsker sig i Anton. Han kan ikke være ærlig overfor hende, og langsomt synker han dybere og dybere ned i sine egne løgne og løfter.

’Kysset’ er baseret på den østrigske forfatter Stefan Zweigs roman ’Ungeduld des Herzen’ fra 1939, som Bille August selv har skrevet det danske manuskript til.

På rollelisten genforenes instruktøren med Esben Smed, der spillede titelrollen i Bille Augusts Lykke-Per. Clara Rosager, Lars Mikkelsen og David Dencik medvirker også.

Bille August stod senest bag Pagten med Birthe Neumann som Karen Blixen.

Bytte bytte baby – Premiere 16. marts

Komedien ‘Bytte bytte baby’ følger to par, der begge skal være forældre. Men fertilitetsklinikken har ombyttet de befrugtede æg – og pludselig er Liv gravid med kontrolfreaken Cecilies baby – og omvendt.

Babylykken er vendt på hovedet, og den eneste løsning er umiddelbart at bytte babyer ved fødslen – men det dilemma starter et væld af absurde konflikter.

De to kvinder må nærmest bytte liv, mens de to mænd forsøger at overleve den søde ventetid.

‘Bytte bytte baby’ er lavet af instruktøren bag bl.a. Madklubben, og har Mille Dinesen og Lars Ranthe i to af hovedrollerne. De har tidligere spillet overfor hinanden i Jagtsæson.

John Wick: Chapter 4 - Premiere 23. marts

Filmen ‘John Wick: Chapter 4’ er fortsættelsen af fortællingen om lejemoderen. Keanu Reeves gentager titelrollen, men deruodver er plottet indtil videre ukendt.

The Fabelmans - Premiere 23. marts

Filmen ‘The Fabelmans’ er Steven Spielbergs semi-biografiske fortælling om sin egen barndom og opvækst i alderen 7 til 18.

Det er en coming of age-fortælling om en ung mands opdagelse af en knusende familiehemmelighed og en udforskning af filmkunstens kræft til at hjælpe os med at finde sandheden om os selv og hinanden.

‘The Fabelmans’ trækker inspiration fra Steven Spielbergs egen barndom, og Spielberg står også selv bag manuskriptet i samarbejde med Pulitzer-vindende manuskriptforfatter Tony Kushner, som tidligere har været nomineret til Oscars for manuskripterne på Spielbergs film Lincoln og München.

Den tre gange Oscar-vindende instruktør har stået bag flere filmklassikere som bl.a. E.T., Jagten på den forsvundne skat og Schindlers liste

Den, der lever stille – Premiere 30. marts

Filmen ‘Den, der lever stille’ er en filmatisering af Leonora Christina Skovs bestseller og omhandler forfatteren selv, da hun har taget afstand fra sine forældre efter en dysfunktionel opvækst.

Da Leonora på landsdækkende tv finder ud af, at hendes mor er kommet på hospice med uhelbredelig brystkræft, bliver hun suget ind i et virvar af følelser og barndomsminder, som får hende til at tvivle på, hvad der er virkelighed og fantasi…

Romanen har ligget hele 62 uger på toppen af bestsellerlisterne, har solgt 120.000 kopier og sikrede ikke mindst forfatteren bogprisen De Gyldne Laurbær.

Filmatiseringen instrueres af Puk Grasten, som tidligere har stået bag dramaet 37.

Underverden 2 - Premiere 13. april

Filmen ‘Underverden 2’ er en fortsættelse til den danske action-thriller Underverden fra 2017.

I den første film gik lægen Zaid på en hævntogt i den københavnske underverden, efter hans bror var blevet banket.

Plottet i efterfølgeren er endnu ikke afsløret, men Dar Salim spiller igen filmens hovedrolle som Zaid.

Mere omtale af ‘Underverden 2’ følger…

Guardians of the Galaxy Vol. 3 - Premiere 4. maj

Filmen ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ er efterfølgeren til de to populære superheltefilm om Marvels alternative gruppe rumhelte, som vi stiftede bekendtskab med i Guardians of the Galaxy fra 2014. Star-Lord og hans team af originaler tilbage for at gøre galaksen usikker og tryg på en og samme tid.Det tredje kapitel tager udgangspunkt i tiden efter ‘End Game’, og holdets søgen efter Gomora. 

Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One – Premiere 1. juni

Filmen ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse – Part One’ er fortsættelsen på den Oscar-vindende animationsfilm Spider-Man: Into the Spider-Verse. Historien omhandler karakteren Miles Morales, der overtager Spider-Man-dragten, efter Peter Parker dør. ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse – Part One’ kommer i biografen med både engelsk og dansk tale.

Toves værelse – Premiere 22. juni

Filmen ‘Toves værelse’ handler om den berømte danske digter Tove Ditlevsen og hendes stormfulde ægteskab med Ekstrabladets chefredaktør Victor Andreasen.

Over en dag følger vi parrets intense, ondskabsfulde og særdeles velartikulerede magtkampe, da den yngre og stadigt håbefulde forfatter Klaus Rifbjerg kommer til frokost.

Ditlevsen er den dag i dag stadig hyldet som en af de største i dansk litteratur. Hun er bedst kendt for værker som ‘Man gjorde et barn fortræd’, ‘Barndommens gade’ og ‘Blinkende lygter’, men forfatterindens egen tragiske historie er med tiden også blevet en del af myten.

Paprika Steen og Lars Brygmann spiller de to bærende roller som Tove og Victor. Begge har tidligere spillet samme roller i teaterstykket ‘Toves værelse’.

Filmen er instrueret af Martin Zandvliet (‘Dirch’ og ‘Under sandet’) og i rollen som Rifbjerg ses Joachim Fjelstrup.

Indiana Jones 5: The Dial of Destiny - Premiere 29. juni

Adventurefilmen ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ (Indiana Jones 5) er nummer fem i rækken af film om den eventyrlystne arkæolog. Filmen foregår med rumkapløbet som bagtæppe og vil udspille sig i 1969, hvor amerikanerne går benhårdt efter at blive de første på månen, det før Rusland. En ubehagelig sandhed går dog imidlertid op for Indy. Det viser sig nemlig, at hans gamle fjender, nazisterne, har en finger med i spillet (igen). Det amerikanske månelandingsprogram styres nemlig af en gruppe eks-nazister. På rollelisten finder man bl.a. danske Mads Mikkelsen som nazi-skurken og rumforskeren Voller, der delvist er inspireret af den virkelige nazist Wernher von Braun, som blev NASA-ingeniør. Harrison Ford er tilbage i hovedrollen, som han første gang spillede i 1981 i Raiders of the Lost Ark og kunne senest opleves i Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull fra 2008. Steven Spielberg har denne gang overdraget instruktørposten til James Mangold, der tidligere har stået bag bl.a. Walk the Line og Logan.

Mission: Impossible 7 - Premiere 13. juli

Actionfilmen ‘Mission: Impossible 7’ er syvende film i serien om IMF-agenten Ethan Hunt, som selvfølgelig igen bliver portrætteret af Tom Cruise. Manden bag Mission: Impossible – Rogue Nation og Mission: Impossible – Fallout Christopher McQuarrie er tilbage som instruktør på både denne film og Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two, der i bedste Avengers-stil skal optages i forlængelse af hinanden.

Oppenheimer - Premiere 20. juli

Det historiske drama ‘Oppenheimer’ er en film om den amerikanske fysiker J. Robert Oppenheimer, som står bag opfindelsen af atombomben.

Filmen er baseret på den Pulitzer Pris-vindene “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” af Kai Bird og Martin J. Sherwin.

‘Oppenheimer’ er skrevet og instrueret af Christopher Nolan, som senest lavede filmen Tenet og tidligere har lavet film om Anden Verdenskrig med Dunkirk.

I filmens hovedrolle ses Cillian Murphy, som tidligere har arbejdet sammen med Nolan på flere film heriblandt Batman Begins og Inception.

Barbie - Premiere 20. juli

Filmen ‘Barbie’ er en live-action film baseret på dukken fra Mattel. En dukke, der bor i Barbieland, udvises, fordi hun ikke er perfekt nok, og beslutter sig for at tage på eventyr i den virkelige verden. Det ikoniske dukke-par Barbie og Ken spilles af Margot Robbie og Ryan Gosling. ‘Barbie’ instrueres af den Oscar-nominerede Greta Gerwig (Little Women, Lady Bird), der også skriver manuskript i samarbejde med sin mand, filmskaberen Noah Baumbach (Marriage Story).

Equalizer 3 - Premiere 31. august

I actionfilmen ‘The Equalizer 3’ står Denzel Washington igen i spidsen for den hårdkogte fortælling om den pensionerede efterretningsagent Robert McCall, men derudover er der ikke meget ude om den tredje film i serien.

Vi ved dog, at Antoine Fuqua instruerer igen, og at Dakota Fanning er på rollelisten.

Mere omtale af ‘The Equalizer 3’ følger…

Befrielsen – Premiere 21. september

‘Befrielsen’, som er baseret på virkelige hændelser, foregår i tiden op til 2. verdenskrigs afslutning og månederne efter.

Forstanderfamilien bestående af ægteparret Jacob (Pilou Asbæk) og Lis (Katrine Greis-Rosenthal) og deres 12-årige søn Søren beordres til at huse 500 tyske flygtninge. Det tyske militær har dog ikke tænkt sig at bidrage med lægehjælp og lader det være op til den danske familie at tage sig af de mange flygtninge.

Ægteparret skal nu beslutte om de skal hjælpe de mange flygtninge og dermed gå imod stemningen fra det danske folk og modstandsbevægelsen, eller om de skal hjælpe de mange tyskere med risiko for at miste alt.

Midt i konflikten, begynder deres søn at hjælpe modstandsbevægelsen, hvilket presser ægteparret yderligere. De tvinges til et tage et valg, der ligegyldigt udfaldet vil ændre deres liv for altid.

‘Befrielsen’ er filmet on location på Ryslinge Højskole, hvor der i 1945 blev oprette en interneringslejr for civile tyske flygtninge.

Filmen er lavet af Oscar-vinderen Anders Walter, som har stået bag Helium og I Kill Giants.

Bastarden - Premiere 28. september

Filmen ‘Bastarden´(tidligere ‘Kongens Land’) fortæller den sande historie om kampen om den uopdyrkede jyske hede i 1750’ernes Danmark – en kamp om naturen, kærlighed, ondskab, store ambitioner og ofre. I 1755 er det Frederik 5’s største ønske at kolonisere og civilisere den jyske hede, derfor begiver den stålsatte kaptajn Ludvig Kahlen sig afsted for at opdyrke heden. Det viser sig dog at være en større udfordring, da jorden er gold, og både ulve og lovløse hærger landet. Dertil forsøger den frygtindgydende godsejer Frederik de Schinkel at tvinge Kahlen væk. Da Schinkels husholderske, Ann Barbara, løber væk og søger tilflugt hos Kahlen, formes der et stærk bånd mellem de to, og sammen tager de kampen op. Filmen er den første dansksprogede film fra den danske instruktør Nikolaj Arcel siden den yderst succesfulde En Kongelige Affære.

Jagtsæson 2: I medgang og modgang - Premiere 5. oktober

Den danske komedie ‘Jagtsæson 2: I medgang og modgang’ er en efterfølger til den populære Jagtsæson fra 2019. Mille Dinesen, Stephania Potalivo og Lærke Winther er alle tilbage som veninderne Eva, Bella og Marlene.

Eva har mistet sit job, og det kører ikke rigtigt for hende. Til gengæld er Marlene blevet forfremmet, og Bella skal giftes med Evas eksmand – hvilket kun gør det hele værre. Men så øjner Eva muligheden for endelig at få sig et nyt job ved at arrangere Bellas polterabend.

Det bliver på ingen måde den polterabend-weekend som Bella havde drømt om, og den ender bogstavelig talt i bål og brand. Eva må nu kæmpe for at holde sammen på både karriere, kærlighed og venskab i medgang og modgang.

Wonka - Premiere 15. december

Filmen ‘Wonka’ handler om Willy Wonka-karakteren fra Roald Dahls elskede roman.

Plottet er endnu ukendt men vil omhandle forhistorien om den ekstentriske karakter, som før er blevet filmatiseret i Willy Wonka & the Chocolate Factory med Gene Wilder og Charlie and the Chocolate Factory med Johnny Depp i rollen.

Mere omtale af ‘Wonka’ følger…

Nattevagten 2: Dæmoner går i arv - Premiere 25. december

Gyserfilmen ‘Nattevagten – dæmoner går i arv’ (Nattevagten 2) er en fortsættelse til den populære danske film Nattevagten fra 1994. Det, der skete i kælderen på Retsmedicinsk Institut for knap 30 år siden er aldrig blevet glemt, og det er ikke tilfældigt, at Emma har taget jobbet som nattevagt samme sted. Hendes mor Kalinka kom sig aldrig over oplevelsen og begik selvmord da Emma var lille, og hendes far Martin lever i dag som en skygge af sig selv. Elefanten i rummet er den fortrængte fortælling om, hvordan den psykopatiske seriemorder Kommissær Wörmer (Ulf Pilgaard) næsten dræbte Emmas forældre, som kun i allersidste øjeblik blev reddet af vennen Jens. Siden dengang har de alle været hjemsøgte af erindringen om den nat – og i fortielsen er Emma vokset op og har arvet forældrenes traume. Emma beslutter sig for at udrede, hvad der egentlig skete dengang med Wörmer og får iværksat et uautoriseret møde med ham i hans isolationscelle. Men oplevelsen trækker den dømte kommissær ud af sin koma og sætter en kæde af skæbnesvangre begivenheder i gang. Nu starter et blodigt hævntogt mod alle dem, som i sin tid beseglede Wörmers skæbne… Ole Bornedal står bag manuskript og instruerer fortsættelsen, som han også gjorde på den originale film, samt den amerikanske genindspilning fra 1997, Nightwatch. Flere af den første films hovedroller vender tilbage, herunder Nikolaj Coster-Waldau, Kim Bodnia og Ulf Pilgaard, mens nye navne bl.a. tæller Fanny Bornedal som nattevagtens datter, Emma, Paprika Steen, Sonja Richter og Alex Høgh Andersen.

Kilde: kino.dk & NFBIO

Martin Riis Larsen

Ejer og stifter, samt skribent