Menu Luk

5 film du måske ikke vidste udkom i biografen i 2022

Efterårets film 2022 byder på sci fi, musikdokumentar, mysterium, drama og andet spændende. Vi har samlet en liste til inspiration over film, som er værd at holde øje med om den kommer i en biograf tæt på dig. God fornøjelse.

Udvandrerne

Filmen ‘Udvandrerne’ er filmatiseringen af den svenske forfatter Vilhelm Mobergs elskede klassikere og fortæller historien om, hvordan halvanden million svenskere tog turen til USA i håbet om et nyt, bedre liv.

Hjemme på gården i Småland ser Kristina og Karl Oskar, hvordan livet tørrer ud. Fra vest, over det store hav, høres historier om en ny verden. En chance for at starte forfra.

Et håb tændes, og Kristina og Karl Oskar forlader Sverige. Det er historien om Sverige og om at turde følge vores drømme.

I hovedrollerne ses Gustaf Skarsgård fra serien Vikings og Lisa Carlehed fra De forbandede år-filmene. Instruktøren Erik Poppe har tidligere stået bag Utøya 22. juli og Kongens valg.

Dansk biografpremiere

11. august 2022

After Yang

Filmen ‘After Yang’ foregår i en nær fremtid, hvor en lille families harmoni forstyres, da deres elskede androide-hjælper Yang pludselig bryder sammen.

I forsøget på at reparere Yang opdager familiens far, Jake, en hukommelses-disk i Yangs indre, indeholdende små optagelser fra androidens liv – heriblandt også fra Yangs tilværelse før at han blev en del af Jakes familie. En slags digitale minder, der antyder, at Yang måske er mere end en sjælløs kunstig intelligens.

Colin Farrell (The Batman, The Lobster) spiller Jake, der undervejs i processen genfinder relationen til sin kone og datter. Han spiller overfor The Umbrella Academy-skuespilleren Justin H. Min og Jodie Turner-Smith, som er bedst kendt for sin rolle i Queen & Slim. 

Dansk biografpremiere

25. september 2022

Moonage Daydream

Dokumentarfilmen ‘Moonage Daydream’ belyser David Bowies liv og unikke talent, som gjorde ham til en af de mest produktive og indflydelsesrige kunstnere i vores tid. Det er Bowie selv, der fører ordet og er med til at afdække, hvad der gjorde ham til det musikalske ikon, han er blevet for mange generationer af fans og musikelskere. Med musik fra de 48 albums får vi også indsigt i, hvor hans inspiration kom fra.

Filmen fik premiere i det officielle program i Cannes og blev modtaget med begejstring. Filmanmelder Peter Bradshaw fra The Guardian gav filmen fem stjerner og skrev bl.a. “Glorious shape shifting ecology to the man” og fra Varietys filmanmelder Owen Gleiberman lød det: ”Evoke(s) the most legendary landmarks of film”.

Dokumentaristen Brett Morgen er kendt for sin særlige fortællestil med film som ‘Cobain: Montage of Heck’, ‘The Kid Stays in the Pictures” og ‘Jane’.

Dansk biografpremiere

16. september 2022

Good Luck to You, Leo Grande

Filmen ‘Held og lykke, Leo Grande’ følger den 55-årige enke, Nancy Stokes, der længtes efter romantik, nye oplevelser og god sex. I håbet om at opnå dette, hyrer hun en den unge sexarbejder Leo Grande for en aften.

Sophie Hyde (‘Animals’) står bag filmen, som havde premiere på Sundance Film Festival i 2022.

I titelrollen som Leo Grande finder man Peaky Blinders-skuespilleren Daryl McCormack, som spiller overfor Oscar-vinderen Emma Thompson (Love Actually, Cruella).

Dansk biografpremiere

22. september 2022

Hvor Flodkrebsene synger

Filmen ‘Hvor flodkrebsene synger’ handler om den forladte pige Kya, der voksede op for sig selv i marsken i det dybe syd-USA.

I årenes løb spredes rygterne om “Marskpigen”, og dem skarpsindige og viljestærke Kya isoleres fra samfundet. Hun drages af to unge mænd fra byen, men da en af mændene bliver fundet død, bliver Kya straks anklaget for mord.

Fresh-skuespilleren Daisy Edgar-Jones, som fik sit gennembrud i hitserien Normal People, spiller hovedrollen som “Marskpigen” Kya. 

Filmen er baseret på den bedst sælgende roman af samme navn, skrevet af Delia Owens.

Dansk biografpremiere

29. september 2022

Kilde: kino.dk

Flere Forfattere