Menu Luk

Bastarden med Mads Mikkelsen, er udpeget som Danmarks Oscar-kandidat 2024

Den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, udpegede tirsdag morgen Danmarks officielle Oscar-kandidat. Valget faldt på Nikolaj Arcels anmelderroste storfilm ‘Bastarden’, der nu skal kæmpe med film fra resten af verden om en nominering i kategorien ‘International Feature Film’ ved den kommende Oscar-prisuddeling i Los Angeles. 

Jacob Neiiendam, chef for Filminstituttets Internationale afdeling og forperson for komitéen, siger:

”De seneste uger har gjort det meget klart, at ’Bastarden’ er den stærkeste danske kandidat til at opnå en Oscar-nominering. Den fik en fantastisk modtagelse fra anmeldere og awards-eksperter ved verdenspremieren i hovedkonkurrencen i Venedig og på de efterfølgende festivaler i Telluride og Toronto. Alle tre topklasse-festivaler har de seneste år været afgørende på vejen til en nominering. Filmen er desuden sikret amerikansk distribution gennem Magnolia, der tidligere har bragt ’En kongelig affære’, ’Jagten’ og ’Krigen’ frem til en plads ved Oscar-showet”.

Mads Mikkelsen i 'Bastarden' af Nikolaj Arcel. Foto: Henrik Ohsten.

‘Bastarden’ af Nikolaj Arcel centrerer sig om den fattige soldat Ludvig Kahlen, spillet af Mads Mikkelsen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med et mål om at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære. Her støder han dog på modstand fra den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, hvilket fører til en intens konflikt.

Filmen blev ved sin verdenspremiere i Venedig Film Festivals hovedkonkurrence rost af en samlet international anmelderstand, som især lovpriste Mads Mikkelsens præstation og filmens episke scope. Branchemagasinet Variety fremhævede Arcels “… sikre, old-school fornemmelse for episke periodefilm,” og Hollywood Reporter betegnede filmen som “… en fremragende historie drevet af et godt manuskript og stærkt skuespil” og skrev videre: “Der er en kunst i at bringe vitalitet og modernitet til historisk drama, og Arcel viser, at han har et godt greb om det.” Udover Venedig har ‘Bastarden’ deltaget på flere prominente festivaler, blandt andet Telluride, Toronto og San Sebastian. 

‘Bastarden’ er baseret på Ida Jessens roman ‘Kaptajnen og Ann Barbara’, og instruktør Nikolaj Arcel har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Thomas Jensen. Nikolaj Arcels seneste danske film, ‘En kongelig affære’, var i 2013 nomineret til en Oscar. ‘Bastarden’ har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og Louise Vesth har produceret for Zentropa. Filmen får dansk biografpremiere den 5. oktober 2023.

Se interview med Nikolaj Arcel om ‘Bastarden’

Kilde: dfi.dk