Menu Luk

Aftenens hyppigste gæst på scenen blev ligeledes Bastarden med hele fire statuetter

Årets Æres-Bodil blev uddelt til en af Danmarks mest indflydelsesrige og bemærkelsesværdige dokumentarfilminstruktører og producerer gennem tiden, Anne Wivel. Som underviser på Den Danske Filmskole og med film fra Gorilla, gorillaDe tavse piger og Ansigt til ansigt til Menneskenes landSvend og ballet-filmen Giselle har hun banet vejen og spillet en nøglerolle for dansk dokumentarfilm – en rolle som Danske Filmkritikere i år hædrede med den prestigefyldte ærespris.

For sin præstation i Toves værelse sikrede Paprika Steen sig intet mindre end sin femte Bodil-statuette – denne gang i kategorien Bedste kvindelige hovedrolle. En anden erfaren Bodil-kending, der i år høstede endnu en statuette til samlingen, er Mads Mikkelsen. For fjerde gang i karrieren fik han prisen for Bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i filmen Bastarden.

For andet år i træk modtog Elliott Crosset Hove en Bodil, da han i år løb med Bedste mandlige birolle for sin rolle som martret storebror i filmen Den Store Stilhed. Den danske filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller Malou Reymann modtog for anden gang en pris ved Bodilfesten – i denne omgang blev hun sammen med manuskriptforfatteren Sara Isabella Jønsson hyldet for manuskriptet til Ustyrlig. Jette Lehmann modtog for anden gang i sin karriere Henning Bahs-Prisen, denne gang for sit imponerende scenografiske arbejde på Bastarden, mens filmfotografen Rasmus Videbæk løb med sin tredje Bodilpris for sit fotografarbejde på Bastarden.

Anerkendelse til nye navne
Det var ikke kun de garvede og erfarne filmfolk, der blev hædret og hyldet på Folketeatrets scene. For rollen som den underkuede regelrytter i filmen Ustyrlig modtog Jessica Dinnage nemlig for første gang en Bodil i kategorien Bedste kvindelige birolle.

Helt nyt var det også for aftenens Bodil-debutanter som filminstruktør Søren Peter Langkjær Bojsen, der sikrede sig TV 2 Talentprisen for sci-fi-komedien Det store glitch/Paradisets børn, samt initiativgruppen ET STØRRE BILLEDE, der blev anerkendt med en Sær-Bodil for deres vigtige fokus på repræsentation og mangfoldighed i den danske filmbranche.

De internationalt anerkendte film sejrer
Lea Globs internationale succes Apolonia, Apolonia gik heller ikke gå tomhændet hjem fra Bodilprisen. Den modtog prisen for Bedste dokumentar.

I kategorien Bedste engelsksprogede film gik prisen til Charlotte Wells’ kritikerroste debutspillefilm Aftersun, mens Bedste ikke-engelsksprogede film gik til belgiske Lukas Dhonts verdenssucces Close.

Prisen for Bedste film gik til Nikolaj Arcels dramatiske storfilm Bastarden. Fotokreditering: Lasse Lagoni

Bodilvindere filmåret 2023

 • Bedste film: Bastarden
 • Bedste kvindelige hovedrolle: Paprika Steen, Toves værelse
 • Bedste mandlige hovedrolle: Mads Mikkelsen, Bastarden
 • Bedste kvindelige birolle: Jessica Dinnage, Ustyrlig
 • Bedste mandlige birolle: Elliott Crosset Hove, Den store stilhed
 • Bedste dokumentar: Apolonia, Apolonia
 • Bedste engelsksprogede film: Aftersun
 • Bedste ikke-engelsksprogede film: Close
 • Bedste fotograf: Rasmus Videbæk, Bastarden
 • Bedste manuskript: Malou Reymann og Sara Isabella Jønsson, Ustyrlig
 • Æres-Bodil: Anne Wivel
 • Sær-Bodil: Et Større Billede
 • Henning Bahs Prisen: Jette Lehmann, Bastarden
 • TV 2 Talentprisen: Søren Peter Langkjær Bojsen, Det store glitch/Paradisets

Kilde: HAVE Kommunikation

Martin Riis Larsen

Ejer og stifter, samt skribent