Menu Luk

Godt Nytår fra Filmsiden

Dinner for One er en traditionsrig britisk komediesketch, der har opnået stor popularitet i Danmark og hele Europa som et fast indslag på nytårsaften. Sketchen, der også er kendt som 90-års fødselsdagen, er skrevet af den britiske forfatter Lauri Wylie og blev oprindeligt opført på teateret i 1920’erne. I 1963 blev den optaget af den tyske tv-station Norddeutscher Rundfunk (NDR) og er siden blevet sendt hvert år på DR1 som en del af nytårsfestlighederne.

Handlingen i Dinner for One centrerer sig om den ensomme frue Miss Sophie, der fejrer sin 90-års fødselsdag og har inviteret sine fire nærmeste venner, Sir Toby, Admiral von Schneider, Mr. Pomeroy og Mr. Winterbottom, til en middag. Men da alle vennerne er afgået ved døden, må hendes tro tjener James påtage sig rollen som hver af de fire gæster. Mens James serverer maden og skænker vin til Miss Sophie og de fiktive gæster, bliver han gradvist mere og mere beruset. Sketchen kulminerer i kaos og komik, når James tumler rundt mellem pladserne og spiller de forskellige roller.

Dinner for One er blevet en elsket tradition i Danmark siden den først blev vist på DR i 1980. Sketchen er kendt for sit absurd humoristiske indhold og har formået at fastholde sin popularitet gennem årene. Både danske og tyske seere venter spændt på at se James blive mere og mere fuld og skabe sjove situationer ved bordet. Selvom sketchen har en britisk oprindelse, er den blevet et kulturelt fænomen i Danmark og en fast del af nytårsfestlighederne.

Denne traditionsrige sketch giver danskere og seere over hele verden en sjov og underholdende måde at kickstarte det nye år på. Det er blevet en fast del af nytårsaften mange steder i Europa og er et populært indslag, der bringer smil og latter til mange mennesker. Så når klokken slår midnat og det nye år begynder, kan man finde danskerne foran fjernsynet og nyde Dinner for One sammen med familie og venner.

Dinner for One (1963) Freddie Frinton og May Warden

Hvad der gør “Dinner for One” så sjov er delvist knyttet til dens enkle præmis og geniale udførelse. Handlingen, der finder sted på Miss Sophies 90-års fødselsdag, hvor hun er alene med sin butler James, der agerer som alle de afdøde gæster, byder på en absurd og komisk situation. James skal gentagne gange skifte identitet og drikke i stedet for hvert af de fiktive gæster, hvilket fører til en række sjove og kluntede øjeblikke.

Skitsens charme ligger også i skuespillet, især Freddie Frintons præstation som den skikkelige, men let berusede butler. Hans mimik, kropssprog og komiske timing er afgørende for at skabe latter. May Warden, der spiller Miss Sophie, bidrager også til humoren med hendes rolige og charmerende karakter.

GODT NYTÅR 

FILMSIDEN