Menu Luk

Facts om ‘Superman’ (1978)

Forfatter: Kim Skammelsen og udgivet på movieview.dk 7. maj 2024

Lige før ødelæggelsen af planeten Krypton sender videnskabsmanden Jor-El sin spæde søn Kal-El afsted i et rumskib til Jorden. Opfostret af venlige bønder, Jonathan og Martha Kent, opdager den unge Clark kilden til sine overmenneskelige kræfter og flytter til Metropolis for at bekæmpe ondskab. Som Superman kæmper han mod den skurkagtige Lex Luthor, mens han som nybegynder-reporteren Clark Kent forsøger at vinde sin kollega, Lois Lanes hjerte.

  • For at opnå muskulaturen til at spille Superman overbevisende, gennemgik Christopher Reeve et bodybuilding-regime, som blev overvåget af David Prowse, manden der spillede Darth Vader i den originale “Star Wars”-trilogi.
  • Ifølge Sir Roger Moores selvbiografi, var han vidne til Christopher Reeve, der gik gennem kantinen på Pinewood Studios iført fuldt Superman-kostume, uvidende om de svimlende kvindelige beundrere, han efterlod i sit kølvand. Da han gjorde det samme iført Clark Kent-kostume, bemærkede ingen det. Meget interessant skete der noget lignende med Harold Lloyd: når han ikke optog film og fjernede sine ikoniske runde briller, bemærkede ingen ham, til det punkt hvor ingen genkendte ham som den berømte skuespiller, han var. Lloyd var inspirationen til Supermans alter ego Clark Kent, især i detaljen med brillerne for at skjule sig selv for offentligheden i sin civile identitet.
  • For at få optagelsen af den unge Clark Kent, der sparker en fodbold i kredsløb, blev der placeret en luftkanon under jorden, og fodbolden blev affyret derfra.
  • Clark Kent og Supermans hår skiller sig på modsatte sider.
  • På sin første dag på sættet foreslog Marlon Brando til Richard Donner, at kameraerne skulle køre under prøverne. Brando sagde angiveligt: “Hvem ved? Vi kunne være heldige.” Ifølge Donner var det netop den første optagelse, der blev brugt i den færdige film. Brando var berygtet doven og trak konstant små stunts som denne for at mindske sit arbejde. Christopher Reeve klagede endda over det i interviews og sagde, at Brando “bare var ligeglad, og det kan ses!”
  • Superman-skaberne Jerry Siegel og Joe Shuster var begge begejstrede for resultatet af denne film.
  • Det var Marlon Brandos idé, at Jor-El skulle bære det samme “S”-symbol på sit tøj, som Kal-El senere ville bære som Superman.
  • Det oprindelige Superman-kostume skulle have været meget mere mørke blåt, men det blev gennemsigtigt med bluescreen til de visuelle effekter.
  • Christopher Reeve blev udvalgt iblandt over 200 skuespillere, der gik til audition på rollen som Clark Kent / Superman.

Titel DK: Superman.
Originaltitel: Superman.
Instruktør: Richard Donner.
Manus: Jerry Siegel, Joe Shuster, Mario Puzo.
Musik: John Williams.
Skuespillere: Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Marlon Brando, Ned Beatty, Jackie Cooper, Jack O’Halloran, Maria Schell, Terence Stamp m. fl.
Genre: Action, eventyr, sci-fi.
Spilletid: 2 timer og 23 min.
Produktionsår: 1978.
IMDb rating: 7.4 / 10 – baseret på ca. 188.000 + IMDb bruger afstemninger.
IMDb: Superman

Kilde: IMDb / Billeder: © Warner Bros.

Forfatter: Kim Skammelsen og udgivet på movieview.dk 7. maj 2024
OBS! Vi tager forbehold for stavefejl og tastefejl.