Menu Luk

"nogle hævder, at den fremstiller mænd som stærke og kvinder som svage og underdanige"

Filmklassikeren “Grease,” der først så dagens lys i 1978, har altid haft en særlig plads i biografhistorien og i hjertet af utallige fans. Men i disse dage har den populære musical skabt kontroverser, da nogle seere hævder, at filmen er racistisk, sexistisk og homofobisk.

For mange er “Grease” synonymt med den tidløse kærlighedshistorie mellem Danny, spillet af John Travolta, og Sandy, spillet af Olivia Newton-John. Handlingen er sat i 1958 og følger en gruppe gymnasieelever på deres eventyr mod kærligheden. Men i dagens samfund har filmen vakt bekymringer og debat.

Og nu står diverse britiske TV-stationer med et bjerg af vrede henvendelser fra seere, der ønsker filmet fjernet – og henvendelserne er i disse dage op til overvejelse i mødelokalerne, skriver det britiske medie BBC.

Blandt klagerne lyder det blandt andet, at “Grease” er racistisk, da den stort set kun indeholder hvide skuespillere. Mens filmen afspejler den tids sociale kontekst, mener kritikere, at manglen på diversitet er problematisk.

Derudover mener nogle seere, at filmens beskrivelse af kønsrollerne i 1950’erne er under al kritik. Nogle hævder, at den fremstiller mænd som stærke og kvinder som svage og underdanige. Desuden indeholder filmen kontroversielle scener, hvor en af ​​Dannys venner krænker privatlivet af piger, hvilket kritikere finder perverst. Rizzos ydmygelse for at have sex uden beskyttelse er også blevet kritiseret som stigmatiserende.

 

John Travolta and Olivia Newton-John in Grease (1978)

En hel tredjepart af seere har anklaget filmen for homofobi, idet den indeholder en scene, hvor det bliver sagt, at to personer af samme køn ikke skal danse sammen under en dansekonkurrence. Derudover har nogle tolket en replik fra Danny som en implicit hentydning til voldtægt.

Til forsvar for filmen hævder nogle, at den primært skal ses som underholdning og forstås i den kontekst, den blev skabt i. Da “Grease” blev optaget i 1978, var samfundet og normerne anderledes end i dag – især taget i betragtning af at filmen foregår i 50ernes USA.