Menu Luk

Filmsiden interviewer:
Nordisk film biograferne
og Palads Teatret Frederikshavn

Hvordan står det til hos biograferne efter Corona-nedlukningen?

Det plyssede sæde, den absolutte stilhed, mørket der falder over salen, lyden skruet meget længere op end, jeg kan derhjemme, og min fuldkomne koncentration rettet mod det store lærred. Det er for mig noget af det bedste jeg ved. Det blev således også til 22 ture i biografen sidste år. 

Men også biograferne er blev ramt klemt i det frontalsammenstød, alles hverdag stødte ind i: Cvid-19

Under coronakrisen måtte biografsalene landet over låses af og efterlades tomme i flere måneder fra marts til slutnigen af maj, hvor de endelig fik lov til at slå dørene op for gæster igen. 

Men hvordan er det så gået for biograferne, og hvilke tanker har gået forud for, hvordan biograferne skulle se ud post-corona. Det satte jeg mig for at finde ud af. Og jeg begyndte med at ringe til direktøren for Nordisk film biografer, Asger Flygare Bech-Thomsen.

De danske biografer åbnede igen i slutningen af Maj. Hvordan er det gået for jer, siden genåbningen?

“Det er faktisk gået overraskende godt i forhold til, at vi jo ikke har haft nogen film.”

Tjener i penge lige nu? 

“Jeg tror ikke, det er det niveau, vi ligger på endnu. Vi betaler jo også overenskomstmæssig løn modsat stort set alle andre biografer i Danmark (Nordisk film biografer og Cinemaxx har begge overenskomstaftaler med 3F og HK red.). Og det betyder jo bare, at vi har 25% mere i lønomkostninger end de fleste andre biografer”.

Har i set en fremgang de seneste måneder siden genåbningen, er folk blevet mere trygge ved at gå i biografen?

“Jeg tror ikke, det er trygheden, der er problemet. Det der har flyttet på tingene har primært været et spørgsmål om vejr og film. Undtagelsen og flere andre film kom jo her i starten af juni, og det har faktisk ikke været særlig godt vejr i juli. Så i forhold til, hvad vi har haft af film, synes jeg faktisk, det er gået overraskende godt.”

Er du nu optimistisk i forhold til, hvordan det kommer til at gå fremadrettet?

“Nu plejer jeg jo at sige, at jeg hverken er optimist eller pessimist, men realist. Lige nu venter vi på en række større amerikanske film, som jo ligesom skal være lokomotivet i det. Der er også en masse gode danske film på vej. 

Problemet er, at de amerikanske film ikke rigtig kan finde ud af et ben at stå på. Nogle af dem kigger på USA, som om de er det eneste marked i verden, og ser at flere stater lukker ned, Californien, New York, Texas og nu også Florida. Der røg de fire folkerigeste stater. Det er derfor, vi ser Tenet og Mulan for eksempel er blevet udskudt et par gange, som jeg ser det.

Jeg håber, distributørerne langt om længe begynder, at arbejde med dynamiske release-planer. Så de stopper med at ville have filmene ud i hele verden samme dag, men i stedet finder ud at udgive dem i de territorier, hvor biograferne er åbne. Det er mit håb.” 

Tenet får premiere den 26. August, er det den, der skal få det til at bære for jer?

Nej, det tror jeg ikke. Tenet er sikkert en god film, og Nolan er god instruktør. Men det er i virkeligheden den og alle de andre film, der også kommer. Der har været meget fokus på den, fordi den stod til premiere her i juli, og det var den sidste store film, der ikke var blevet rykket endnu. Men der kommer ret mange film i de kommende måneder, og resten af året.

Læs også:  Filmsiden interviewer: Søren Hellerup

I har valgt at sætte en række re-premierer op af ældre film, som for eksempel Ringenes Herre. Hvilke tanker er der gået ind i den tilgang?

“Der er jo ikke kommet nogen nye. Release-programmet var jo ligesom blevet skubbet til til efteråret, så det gav sig selv. Der skulle prøves noget andet. Det skulle testes af, og det gik faktisk overraskende godt.”

Har der været et tryghedsproblem hos jer, eller hvordan har gæsterne haft det med igen at gå i biografen?

“Gæsterne er vant til at spritte af og holde afstand. Det her de lært i supermarkedet og hos lægen og så videre, så det har ikke været et problem.”

Vi har i de spørgeskemaer, vi sender ud til vores gæster, sat et spørgsmål ind om de føler sig trygge ved at komme hos os. Og både i Danmark og Norge – og faktisk også Sverige – har de følt sig ret trygge ved at komme i biografen”

Har der nogensinde været et tryghedsproblem hos jeres ansatte?

Det har jeg ikke hørt noget om, men jeg har hørt de sidste meget gerne vil tilbage på arbejde til gengæld.”

Direktøren for brancheforeningen Danske Biografer, Lars Werge, var for nyligt i byen med et debatindlæg om uretfærdigheden i, at man kan side 4 timer i et tog op og ned af en anden passager, men i skal have sæder imellem jeres gæster. Er du enig i den kritik?

“Der er jo en manglende logik i det her. Det er klart, vi er jo ikke nødvendig infrastruktur. Det er trods alt nemmere at undvære biograferne end togene. Det anerkender jeg. Men jeg synes, det er svært at se hvorfor, der skal være forskel på reglerne. Det er jeg enig med Lars i.”

Til sidst Asger, hvordan står det rent økonomisk til hos Nordisk film biografer, kommer vi til at nogle af jeres biografer lukke?

“Det har vi ingen planer om. Det har vi slet ikke overvejet”

Det sidste her er jo gode nyheder. 

Nordisk film er en af danmarks allerstørste biograffirmaer med hele 23 biografer spredt udover hele landet. Jeg ville derfor også virkelig gerne høre, hvordan denne situation ser ud for det modsatte. Lillebror, en lille lokalbiograf. Jeg tog derfor kontakt til Palads Teatret i Frederikshavn, og biografdirektør Kris Søgaard Pedersen. For at stille ham de samme spørgsmål – for er der også gode nyheder at hente der?

De danske biografer åbnede igen i slutningen af Maj. Hvordan er det gået for jer, siden genåbningen?

Vi har haft en masse glade filmfans inde i mørket siden genåbningen, og vi har fået utroligt mange positive tilkendegivelser fra publikum, som har nydt at være tilbage i vores røde stole.

Tjener i penge lige nu? 

Det er ikke nogen god forretning at holde åbent lige nu. Der er en perfekt storm af restriktioner, mangel på støtte og en mangel på blockbusters, men heldigvis har vi allerede på torsdag premiere på Christina Rosendahls VORES MAND I AMERIKA med Ulrich Thomsen i hovedrollen, og jeg er sikker på at det er en film som mange gerne vil opleve på det store lærred.

Har der været et tryghedsproblem hos jer, eller hvordan har gæsterne haft det med igen at gå i biografen?

Nej, det oplever jeg ikke. Vi har ikke hørt fra gæster, som har følt det utrygt at besøge os, og vi følger alle myndighedernes krav til sikkerheden med god afstand, håndsprit, og desinficering af kontaktflader mellem forestillingerne.

Læs også:  Filmsiden interviewer: Kristian Håskjold

Har i set en fremgang de seneste måneder siden genåbningen, er folk blevet mere trygge ved at gå i biografen?

Jeg ser, at publikum i vores nærområde er blevet mere komfortable med at søge oplevelser uden for hjemmet. I vores branche handler det dog meget om, hvad vi kan tilbyde lige nu. Hvis vi har har gode varer på hylderne, så får vi besøg og vice vers. Vi har set mange gæster til en del af de nye film, som har fået premiere siden genåbningen, men vi mangler generelt nyt indhold.

Har der nogensinde været et tryghedsproblem hos jeres ansatte?

Nej. Alle vores medarbejdere er trygge i Palads Teatret.

Er du optimistisk i forhold til, hvordan det kommer til at gå fremadrettet?

Ja, det er jeg. Vi tilbyder en fænomenal kulturel oplevelse uden for hjemmets fire vægge, og til en relativt billig pris. Biograferne i Danmark har de seneste mange år kun forbedret biografoplevelser på alle parametre, og når jeg kigger på filmkalenderen for resten af 2020, og ind i 2021 og videre, så kan filmelskere glæde sig til at blive forkælet med det ypperste filmhåndværk, uanset hvilken genre man er til. Men en håndsrækning fra myndighederne i form af lempede restriktioner og støtte på lige fod med andre kulturtilbud, vil gøre det noget lettere for en mindre lokal biograf som vores, at klare sig igennem disse usikre tider.

Tenet får premiere den 26. August, er det den, der skal få det til at bære for jer?

Vi glæder os afsindigt meget til TENET, Christopher Nolan er en sand mester, og jeg kan næsten ikke vente med endelig at opleve hvad han har skabt til os denne gang, og jeg er sikker på at en masse andre filmfans har det på samme måde.

I har ikke at følge blandt andre Cinemaxx og Nordisk film biografer, og sætte re-premierer op af for eksempel Ringenes Herre, der lige nu bliver sat op flere steder. Hvordan kan det være?

Vi har haft re-premiere på en masse titler fra Disney, og vi viser også 10 års jubilæums udgaven af Inception fra onsdag den 12. august. Personligt anser jeg RINGENES HERRE for at være de bedste film nogensinde, så de kommer helt sikkert op på lærredet i Palads Teatret, men det bliver ikke lige nu i sommervarmen.

Har i sat nye tiltag i søen efter genåbningen?

Vi brugte COVID-19 ned-lukningen på at renovere vores kiosk og foyer, både med hensyn til lækkerhed og effektivitet, og vi har andre spændende tiltag på vej.

Kommer folk i biografen, som de gjorde før?

Publikum kommer, hvis vi har de rigtige film på plakaten, men det er selvfølgelig ikke det samme som før COVID-19 ramte os.

Direktøren for brancheforeningen Danske Biografer, Lars Werge, var for nyligt i byen med et debatindlæg om uretfærdigheden i, at man kan side 4 timer i et tog op og ned af en anden passager, men i skal have sæder imellem jeres gæster. Er du enig i den kritik?

Jeg er enig i, at logikken helt klart halter på det punkt.

Hvordan står det til rent økonomisk hos jer, og hvor hårdt har coronakrisen ramt jer? 

Pandemien har kostet os en masse penge – av. Vi har tæret på fedtet, og det har været en dyr omgang, lige som det har været for mange andre brancher og familier.

Overlever jeres biograf?

Det er jeg sikker på.

Lyset for enden af tunnelen kan altså ses fra biografmørket. Men lyset tændes af gæster, så husk at støtte din lokale biograf.