Menu Luk

Historien bag berømte Hollywood-logoer

Vi kender det alle sammen – forventningen til den film vi nu har købt billet til. Der er købt popcorn og sodavand. Først skal alle reklamerne overstås, og så sænker lysstyrken i salen og stilheden breder sig i salen. Alle tjekker mobilen om den er på lydløs, og så kommer der trailer for kommende film.
Men så snart de velkendte logoer toner frem på det store lærred, så sætter man sig til rette i de gode biografsæder.

Så begynder filmen.

Men hvad er historien bag disse logoer? Gennem tiderne har alle disse logoer gennemgået mange forandringer.

Paramount Pictures Corporation

Paramount Pictures Corporation er et amerikansk filmselskab baseret i Hollywood, Californien. Det blev grundlagt i 1914 og er dermed verdens næstældste, endnu eksisterende filmselskab, kun overgået af Nordisk Film (grundlagt 1906). Paramount Pictures ejes af mediekoncernen Viacom.

Det allerførste logo, som er designet af William Hodkinson, havde en enkelt bjergtop, omgivet af 24 stjerner omkring det. Hver stjerne repræsenterede en skuespiller eller skuespillerinde, der var på kontrakt i opstarten. Bjerget i logoet skulle være Ben Lomond-bjerget i Utah, mens mange mener det er Mount Artesonraju i Peru, mens andre mener det er bjerget Monviso i Italien.

Logoet har siden da gennemgået flere ændringer.

Logoet er lavet ved hjælp af lavet ved hjælp af CGI-animationer, og i 1986 kommer stjernerne flyvende ind til bjerget og omkranser det.

I dag består logoet kun af 22 stjerner, som tidligere blev ændret tilbage i 1970’erne, og der forefindes ikke rigtig nogen særlig forklaring til dette.

Ben Lomond Mountain

Warner Bros. Entertainment, Inc.

Warner Bros. Entertainment, Inc., også kendt som Warner Bros. Pictures eller blot Warner Bros. (fork. The WB) er en amerikanskbaseret multinational mediekoncern. Warner Bros. er en del af WarnerMedia, der er verdens næststørste mediekonglomerat.

Firmaet blev grundlagt af de fire jødiske brødre Harry, Albert, Sam og Jack Warner i 1918. De fik bygget studiet på gaden Sunset Boulevard, som er beliggende i Hollywood, USA.

Warner Bros. er involveret i produktion af film, tv, tegnefilm og tegneserier. Firmaet er bl.a. kendt for deres film samt for Looney Tunes-tegnefilmene om Snurre Snup, Daffy And og de mange andre figurer.

Selskabet drev tidligere også virksomhed indenfor musik og var ejer af pladeselskabet Warner Bros. Records. Musikdelen (Warner Music Group) blev imidlertid udskilt i 2003 til en selvstændig enhed, der i dag er ejet af Access Industries.

Det originale logo er afbildet med teksten ‘Warner Brothers’ over et skjold i midten. Skjoldet har initialerne WB, og så er der et foto af Burbank California Studio, hvor Warner Bros først startede. Logoet har gennemgået mere end 200 ændringer igennem tiderne.

DreamWorks, LLC

DreamWorks, LLC, også kendt som DreamWorks Pictures, DreamWorks SKG (Spielberg, Katzenberg og Geffen) eller DreamWorks Studios er et amerikansk filmselskab, der udvikler, producerer og distribuerer film, videospil og tv-programmer. DreamWorks blev grundlagt i 1994 som et ambitiøst forsøg af medie-mogulerne Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg og David Geffen.

Selskabet blev grundlagt efter Katzenberg blev fyret fra The Walt Disney Company i 1994. Efter et forslag fra en ven til Steven Spielberg, indgik de to en aftale Katzenbergs samarbejdspartner gennem mange år, David Geffen, om at lave deres eget filmstudie. Filmselskabet blev officielt grundlagt d. 12. oktober 1994 med en økonomisk indskud på 169 mio. kroner fra hver af de tre partnere og 2,5 mia. kroner fra Microsoft-medgrundlæggeren Paul Allen.

DreamWorks logo består af en ung dreng, der sidder på en halvmåne, imens han fisker. Drengen der fisker, symbolisere de gyldenen tider i Hollywood. Ideen bag logoet kommer fra medstifter af selskabet Steven Spielberg, som oprindeligt ønskede et computergenereret ikon, hvorimod Visual Effects Supervisor Dennis Muren fra Industrial Light and Magic foreslog et håndtegnet logo. Muren kontaktede nu en ven og medillustrator Robert Hunt til at male det. Hunt arbejdede på begge versioner, hvor hans søn William var model for drengen og Spielberg endte med bedre at kunne lide dette logo.

20th Century Fox

20th Century Fox (eller Twentieth Century Fox Film Corporation) er et filmselskab og distributør af samme, lokaliseret i Century City-området i Los Angeles, USA. Studiet har sin oprindelse fra to separate firmaer:

Fox Film Corporation (stiftet 1915 af William Fox) og Twentieth Century Pictures (stiftet 1933 af Darryl F. Zanuck og Joseph Schenck)

Firmaerne fusionerede i 28. december 1934 og fik navnet Twentieth Century-Fox Film Corporation.

Selskabet er ejet af 21st Century Fox, der kontrolleres af Rupert Murdoch.

Logoet blev oprindeligt tegnet af Emil Kosa Jr. Kosa erstattede ‘Pictures Incorporate’ i det originale logo fra det 20. århundrede med FOX. Efter et stykke tid ændrede Rocky Longo logoet til FOX og gjorde det mere tidssvarende. I slutningen af ​​90’erne introducerede FOX Pictures som et animerede CGI-logo med en ny tekst – ‘A News Corporation Group’ tilføjet i bunden.

Columbia Pictures Industries

Columbia Pictures Industries, er et amerikansk filmproduktions- og distributionsselskab etableret i 1919 af brødrene Jack og Harry Cohn og Joe Brandt som Cohn-Brandt-Cohn Film Sales. Columbia Pictures udgør en del af Columbia TriStar Motion Picture Group, ejet af Sony Pictures Entertainment et datterselskab af det japanske Sony. Columbia Pictures er blandt de største filmselskaber i verden.

Den første spillefilm udgivet af Columbia Pictures udkom i august 1922. Navnet Columbia Pictures blev taget i brug i 1924 og blev officielt to år senere. I sine tidlige år var selskabet en mindre aktør i Hollywood, men begyndte at vokse i slutningen af 1920’erne takket være et vellykket samarbejde med instruktøren Frank Capra

Det originale logo for CBC-film var virkelig enkelt og tegnet i design. Fakkeldamen, som vi man ser i Columbia-billedets logo, og som man kender i dag, er inspireret af Lady Columbia, som er det glemte kvindesymbol for De Forenede Stater USA. Før onkel Sams var det Lady Columbia-kjolen i hendes patriotiske og pansrede look, der førte vejen for De Forenede Stater.

Det oprindelige logo for Columbia Pictures var en romersk soldaterkvinde med et skjold og stok i hånden. Senere, og inspireret af Lady Columbia, blev den kendte fakkeldamen med et tørklæde på panden og et flimrende fakkellys lavet.

I 1992 stod Jenny Joseph model med en bordlampe i hånden, og det blev til resultatet blev det verdenskendte logo fra Columbia Pictures som vi kender i dag.

MGM

MGM er den almindelige forkortelse for Metro-Goldwyn-Mayer, Inc., en mediekoncern, der især er involveret i produktion og distribution af film og tv-programmer. MGM har som bomærke ved starten af deres film en løve, der brøler. Flere af deres mest kendte realfilm er historiske udstyrsfilm, for eksempel Ben-Hur og Doktor Zhivago, men samtidig er de kendt for deres tegnefilm med Tom og Jerry.
Marcus Loew, en succesrig iværksætter i USA, købte Metro Pictures Corporation og Goldwyn Pictures. Han købte også Louis B. Mayer Pictures, og dannede sammen hans firma Metro Goldwyn Mayer.
Logoet er designet af Howard Dietz, der havde en rigtig levende brølende løve.,
Der er to historier, bag den berømte løve. Den første historie skulle efter signe være en hyldest til ALMA , et atletikhold Columbia University, der havde tilnavnet ‘The Lions’.
Den anden historie, er fra Marcus tyske efternavn, Loew
Den allerførste løve hed Slats, men igennem tiderne har der været adskillige løver igennem, når man skulle lave om i logoet. Leo er den sidste løve der brugt som en del af logoet som vi kender det i dag.

The Walt Disney Company

The Walt Disney Company (eller Disney) er et amerikansk multinationalt massemedieselskab med hovedkvarter i Walt Disney Studios i Burbank i Californien. Det anses for indtægtsmæssigt at være den største mediekoncern i verdenen.Ved grundlæggelsen den 16. oktober 1923 af Walt og Roy Disney som Disney Brothers Cartoon Studio var Walt Disney Productions foregangsselskab inden for den amerikanske animationsindustri, før det inddrog live-action-filmproduktion, fjernsyn og rejser. Da selskabet ændrede navn til det nuværende i 1986, udvidede The Walt Disney Company med teater, radio, musik, bogforlag og online medier. Derudover har selskabet også skabt nye områder inden for selskabet for at udvide målgruppen, som hovedsaglig var småbørn og børnefamilier.

Selskabet er nok bedst kendt for filmstudiet, Walt Disney Studios, som i dag er et af de største og mest kendte i USA. Disney ejer og administrerer ABC-tv-transmissionsnetværk som kabeltv-kanalerne Disney Channel, ESPN, A+E Networks og ABC Family; bogforlag, merchandise og teaterafdelinger. Selskabet ejer og administrerer 14 tema- og forlystelsesparker rundt omkring i verdenen. Disney har haft en succesfuld musikafdeling, ligesom det har haft samarbejde med Dow Jones Industrial Average siden 6. maj, 1991. En af firmaets første og mest kendte tegnefilmsfigurer Mickey Mouse er The Walt Disney Companys officielle maskot.

Slottet i logoet var inspireret af Neuschwanstein-slottet eller det nye Swanstone-slot fra det 19. århundrede. Dette ligger i det sydvestlige Bayern i Tyskland. Det oprindelige logo var blot en tegning, men Disney-logoet gennemgik en 3D-transformation efter overtagelsen af ​​Pixar.

Universal Studios

Universal Studios er det næstældste eksisterende filmselskab i Hollywood kun overgået af Paramount Pictures. Selskabet blev dannet i 1909, som the Yankee Film Company. Grundlæggeren af Universal var en tysk jøde ved navn Carl Laemmle.

Laemmle havde slået sig ned i Wisconsin, hvor han drev en tøjforretning. I 1905 var han i Chicago for at købe tøj, og blev fascineret af de mange små og populære biografer, hvor man kunne komme ind og se film for blot et nikkel. Blot uger efter sit besøg, havde han opgivet sin forretning og købt den første biograf. Men Edisons patenter pustede ham og andre biografejere i nakken; de kunne ikke vise en film uden at skulle betale et gebyr for det. Edison havde, ud over patentet på den elektriske motor brugt i kamera og projektor, også patent på filmproduktion, -visning og -distribution.

Universal har haft logo’et med jordkloden siden 1920’erne. Et opdateret logo kom i 1929; med et fly der skriver ordene “A Universal Picture”. Med den nye ledelse i midt 1930’erne kom et helt nyt logo, der blev introduceret i 1936: en glasklode der drejede ordene “A Universal Picture” omgivet af blinkende stjerner. Efter sammensmeltningen med International Picture kom et nyt logo; en realistisk udgave af jordkloden, og navnet “Universal-International”. I 1963 blev International droppet, og en mere steriliseret globe inde i en Van Allen bælte kom til – sammen med navnet “Universal”. Fra 1963 og frem til 1972 var ordet “A” og “Picture” hhv. over og under “Universal”. Fra 1973 kom “AN MCA Company” til.

I forbindelse med sit 75-års jubilæum fik logo’et en digital “makeover”. Ved brug af CGI ser man nu et satellitbillede af Jorden, og mens man trækker tilbage, kommer et klassisk “Universal” til syne. I de første år man brugte dette, startede logo’et med at vise bidder af gamle log’er – men det tonede man ned i 1997 for at lægge mere lys på Jorden og de roterende bogstaver. Det hele akkompagneret af svulmende musik lavet af Jerry Goldsmith. Logo’et er blevet modificeret siden da for at matche den film der vises. I Waterworld stiger vandet på kloden, og kun Universal er tilbage. Vores eventyrlige planet ses fra rummet en stjerneklar nat, mens ordene ”Universal Pictures” drejer ind over kloden og placerer sig i midten til lyden af en stor fanfare.