Menu Luk

Sir Sean Connery er død

Den skotske skuespiller Sir Sean Connery er død 90 år gammel, det melder BBC.

Connery er mest kendt for sin rolle som Agent 007, James Bond, og bliver af mange set som den bedste James Bond. Han var også den første til at bringe ham op det store lærred.

Den skotske skuespiller indtog første gang rollen, som den hemmelige agent og kvindebedårer James Bond i 1962 i filmen Dr. No, hvorefter han portræterede agenten seks gange yderligere. 

James bond eksperten og indehaveren af James Bond•O•Rama, Brian Iskov, fortæller om Connerys betydning for Bond:

“På sin vis har Connery jo betydet alt for Bond. Hvis han ikke havde skabt en så ikonisk fremstilling af figuren på film, var franchisen næppe blevet en så gigantisk og langvarig succes.”

Connery er også kendt for sin rolle som Indiana Jones’ far i Indiana Jones and the Last Crusade. Og filmene The Rock, Jagten på Røde Oktober, Rosens Navn og kultfilmen Highlander. Han vandt i 1988 en Oscar for sin rolle i Brian De Palmas The Untouchables.

Han trak sig i 2006 officielt tilbage fra skuespilsgerningen, hvilket han annoncerede i forbindelse med, at han modtog en  lifetime achievement award fra American Film Institute.

Hans sidste filmrolle var i The League of Extraordinary Gentlemen fra 2003, der er bredt anerkendt som et makværk. 

Han blev i 2000 slået til ridder af Det Forenede Kongerige af Dronning Elizabeth II.

Sir Sean Connery støttede i mange år det skotske parti SNP politisk og økonomisk, og var fan af fodboldholdet Rangers FC.