Menu Luk

Tre bud på dansk Oscar-film

Den danske Oscar-komité udpegede mandag tre film, der rykker et skridt videre i kåringen af Danmarks Oscar-kandidat: ‘Holy Spider’ af Ali Abbasi, ‘Resten af livet’ af Frelle Petersen og ‘Du som er i himlen’ af Tea Lindeburg.

Den danske Oscar-komité udpegede mandag de tre film, der har chancen for at blive Danmarks kandidat i kapløbet om en nominering i kategorien ‘International Feature Film’ ved den kommende Oscar-prisuddeling i Los Angeles. 

De tre film er ‘Holy Spider’ af Ali Abbasi, ‘Resten af livet’ af Frelle Petersen og ‘Du som er i himlen’ af Tea Lindeburg.

Komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, mødes igen den 27. september for at pege på den endelige kandidat.

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen, siger:

“Vi har peget på tre markante titler, som vi mener har potentialet til at nå længst i Oscar-kapløbet. 

‘Holy Spider’ er et skarpt feministisk manifest, der i thrillerens forklædning skildrer et samfund og de idealer, der tillader misogyni at florere. ‘Resten af livet’ rammer lavmælt og rent med en universel historie om tab. Og ‘Du som er i himlen’ formår at tegne et tidsbillede, så man får stemningen fra 1800-tallet helt ind under huden. Filmene er skabt af tre originale talenter, der tør lade et univers udfolde sig med stor visuel og dramaturgisk sikkerhed.    

Det er komitéens opgave her i første runde at bringe de film videre, som vi vurderer kan få størst international opmærksomhed. Interessen for de tre kandidater har allerede været betydelig. Det glæder os, at vi hermed kan præsentere et felt, der så fornemt vidner om dansk films bredde og kvalitet i disse år.”

Kilde:  DFI

Holy Spider
‘Holy Spider’ af Ali Abbasi er inspireret af en virkelig historie fra Iran om en seriemorder. I filmen følger vi en journalist, der skal efterforske mordene på en række prostituerede begået af den såkaldte Edderkoppemorder, som mener, at han renser gaderne for syndere.

Filmen trak stor opmærksomhed og stærke overskrifter ved verdenspremieren i hovedkonkurrencen på Cannes Festivalen, hvor juryen kvitterede med prisen for bedste kvindelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi, der spiller journalisten. Aktuelt er filmen udvalgt til flere prominente festivaler, blandt andet i Toronto, Austin og London, og er købt til amerikansk distribution af selskabet Utopia.

Iranskfødte Ali Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, har skrevet manuskriptet sammen med Afshin Kamran Bahrami. Jacob Jarek har produceret for Profile Pictures.

Der er dansk premiere den 13. oktober.

Resten af livet

‘Resten af livet’ af Frelle Petersen blev varmt modtaget ved sommerens danske premiere og er i spil til en stor europæisk filmpris, når den senere på måneden deltager i hovedkonkurrence på San Sebastian Filmfestivalen.

Filmen udspiller sig i Sønderjylland og er et familiedrama om Maren og Egon, der stilfærdigt nyder tilværelsen med deres to voksne børn. Men tæppet bliver brat trukket væk under dem, da de mister deres voksne søn. Sammen med deres datter, Line, forsøger de langsomt at finde tilbage til livet igen. 

Frelle Petersen fik sit gennembrud med sin forrige film, ‘Onkel’, også med tydeligt afsæt i det sønderjyske. ‘Resten af livet’ er med manuskript af instruktøren, og Jonas Bagger har produceret for Zentropa. Godt 95.000 har nu set filmen i de danske biografer efter premieren den 7. juli.

Du som er i himlen
‘Du som er i himlen’ af Tea Lindeburg fik en overvældende modtagelse ved den danske premiere den 10. februar, en premiere i kølvandet på flere internationale præstationer.

Filmen fejrede sin verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen i september 2021, og to fornemme priser kom siden på San Sebastian Filmfestivalen, henholdsvis til Tea Lindeburg for bedste instruktør og til hovedrolleindehaver Flora Ofelia Hofmann Lindahl for bedste skuespiller. Ved Göteborg Filmfestivalen i år vandt filmen så for bedste nordiske film, og en stribe andre prominente festivaler har også haft bud efter den. Filmen er købt til amerikansk distribution af Juno Films.

Historien foregår i slutningen af 1800-tallet, hvor vi hen over et døgn følger den unge pige Lise, hvis liv og drømme forandres for altid, da hendes mor går i fødsel. Filmen har manuskript af Tea Lindeburg og er produceret af Lise Orheim Stender og Jesper Morthorst for Motor.