Menu Luk

Askepot

15. februar 1950

Disneys animerede film ‘Askepot’ har været, og er uden tvivl stadig inspiration for mange filmmanuskriptforfattere og instruktører til at lave en film baseret på Askepotfortællingen, eller eventyret om man vil. Ser man på listen over disse film og deres bliver de fleste vurderet til at være under middels. Hvorfor, skal vi ikke beskæftige os med. I stedet for skal vi i denne artikel se på Disneys udgave, og hvad de har fået ud af fortællingen. I den forbindelse vil jeg nævne nogle andre filmudgaver, som jeg holder af. De film jeg nævner, har jeg med, fordi filmene har en vis kvalitet, og fordi jeg finder de sætter Askepotfortællingen i et andet og interessant perspektiv.     

Askepotfortællingen kender man allerede fra 1558 og derfra i forskellige udgaver fra forskellige lande i Europa. Brødrene Grimm har blandt andet skrevet en udgave. Charles Perrault (1628 -1703), som er en fransk forfatter og embedsmand, kom også med en version. Det er den sidstnævnte, Disney baserer deres animerede film ‘Askepot’ fra 1950 på. Slottet man ser i filmen, er sidenhen blevet til Disneys officielle logo, som man kan opleve i fuld størrelse i Disney World, Florida og Disneyland i Tokyo.  

I dag er det 73 år siden filmen udkom. Disney har op gennem 1940’erne en økonomisk svær tid. 2. Verdenskrig volder distribution af deres værker på filmmarkedet besværligheder. På daværende tidspunkt er Disneys seneste store succes ‘Snehvide og de 7 små dværge’ fra 1937. ‘’’‘Der går efterfølgende nogle år før Disney igen skaber en succesfuld film.  Med filmen ‘Askepot’, som er to år undervejs, vender skuden for Disney i 1950.  ‘Askepot’ opnår gode anmeldelser og indtjener gode penge. Filmen bliver også anerkendt med Oscarnominering for ‘Best Music’, Original Song for sangen ‘Bibbidi-Bobbidi-Bo’ ‘Best Music’, ‘Scoring of a Musical Picture’ og ‘Best Sound, Recording’. Senere vinder den ‘Special Jury Prize’ på Filmfestivalen i Venedig.   

Læs også:  På denne dag for præcis 58 år siden udkom 'My Fair Lady'

Hvert år sidder voksne som børn foran fjernsynet, og ser Disneys juleshow. Hvert år får vi en julehilsen fra Askepot. Hvert år ser vi, hvordan musene hjælper hende med at få syet en kjole, som hun kan bære til bal på slottet. Har man set hele ‘Askepot’- filmen, er der sikkert mange der tænker, at Askepot er eventyret om pigen, der drømmer om kongeligt bal og prinsen på den hvide hest. Hun får disse drømme opfyldt på magisk vis med hjælp fra den gode fe.   

Ved første øjekast på filmen eller læsning af fortællingen om ‘Askepot’, virker Askepot også til at være en passiv person. Hun bøjer sig for hendes to stedsøstre og stedmors krav om at færdiggøre diverse huslige opgaver. Det er en svær og fastlås situation, som Askepot er i, efter hendes far og mor er afgået ved døden.  Hvad skal vi bruge den historie til i disse moderne tider?  

Jeg vil mene, at man kan forstå ‘Askepot’ fra 1950 set ud fra tiden, den er lavet i. Askepot fremstår som sagt, som en kvinde der ”affinder” sig med situationen. Alligevel virker hun livsglad og positiv endog sarkastisk, kæk og med evnen til at drømme om et bedre liv. Det ser vi blandt andet ved, hvordan hun behandler katten Lucifer. Husk også på hvilken holdning hun har, da stedsøstrene kalder på hende, så hun ikke når at sy kjolen færdig.  Her kan man med god vilje se, kvindens rolle stadig er i hjemmet, men ønsker og drømmer om større frihed og så videre.  

Læs også:  På denne dag for 35 år siden udkom ‘Good Morning, Vietnam’

I den forbindelse kan man også tale om den amerikanske drøm. En definition man kan læse sig frem til er: “The ideal that every citizen of the United States should have an equal opportunity to achieve success and prosperity through hard work, determination, and initiative.” Det mener jeg, man kan bruge som et perspektiv at sætte ‘Askepot’ i.  For uanset hvem du er, skal du have muligheden for at lykkes i livet.   

‘Askepot’ kan man se i førnævnte lys. Skal jeg kommentere, vil jeg sige, at Kenneth Branaghs film fra 2015 sætter mere spot på, at karakteren Askepot ikke blot vender kinden til, og accepterer sin skæbne. Hun tør at sige fra. Det samme sker i ‘Ever After: A Cinderella Story’, hvor Danielle (Drew Barrymore) i den grad er handlingsorienteret. Hun gennemskuer stedmorens tyveri samtidig med hun hjælper, og er venlig mod andre. 

Man kan i hvert fald sige, det handler om ikke at opgive sine drømme om noget bedre. Det er netop det, som er det universelle i Askepotfortællingen for mig. Derfor holder filmen med dens flotte animation, smukke sange, fantasy element og opløftende historie.

Hvor kan den streames?

Trailer: