Menu Luk

Farven Lilla

Filmen ‘Farven Lilla’ er en filmatisering af Broadway-musicalen baseret på Alice Walkers litterære klassiker af samme navn fra 1982. Mesterinstruktøren Steven Spielberg stod bag den tidligere filmatisering The Color Purple, der i 1986 blev nomineret til hele 11 Oscars.

Denne gang er det Blitz Bazawule, som senest har instrueret Beyoncés visuelle album ‘Black Is King’, der sidder i instruktørstolen.

På rollelisten finder man bl.a. Taraji P. Henson (Hidden Figures), Halle Bailey (The Little Mermaid) og Colman Domingo (Selma).

“Farven lilla” fra 1985 er en amerikansk film instrueret af Steven Spielberg, baseret på Alice Walkers prisbelønnede roman af samme navn. Filmen, der blev udgivet i 1985, er en bevægende og tankevækkende fortælling om race, køn, og personlig udvikling i det sydlige USA i begyndelsen af det 20. århundrede.

Handlingen centrerer sig omkring Celie Harris, spillet af Whoopi Goldberg, en fattig afroamerikansk kvinde, der vokser op i et samfund præget af undertrykkelse og racisme. Celie bliver tidligt i livet tvunget ind i et ægteskab præget af vold og mishandling med en mand ved navn Albert, spillet af Danny Glover. Gennem årene finder Celie trøst og styrke i et tæt venskab med den energiske og selvstændige bluessangerinde Shug Avery, spillet af Oprah Winfrey.

“Farven lilla” udforsker komplekse temaer som undertrykkelse, kvindelig frigørelse, og betydningen af stærke venskaber. Filmen er kendt for sin rørende fortælling og stærke præstationer fra skuespillerne. Whoopi Goldberg modtog en velfortjent Oscar-nominering for sin hovedrolle som Celie, og Oprah Winfrey gjorde sin skuespil-debut i filmen og blev også belønnet med en Oscar-nominering for sin stærke præstation som Shug Avery.

Steven Spielberg, bedst kendt for sin evne til at skabe ikoniske og visuelt betagende film, tog en afdæmpet tilgang til “Farven lilla”. Filmen skiller sig ud i hans filmografi på grund af dens alvorlige temaer og sociale kommentarer. Spielberg formår dog stadig at indfange skønheden og kompleksiteten i karakterernes følelsesmæssige rejser, samtidig med at han skaber en dybdegående skildring af det sydlige USA i begyndelsen af det 20. århundrede.

En af de mest betydningsfulde aspekter af filmen er dens fokus på Celies personlige vækst og selvopdagelse. Gennem sin korrespondance med Gud, som hun adresserer som “Dear God” i sine breve, deler Celie sine inderste tanker, håb og sorg. Hendes rejse er en bevægende fortælling om overlevelse og styrke, og det er gennem denne personlige transformation, at Celie finder sin egen stemme og står op imod undertrykkelsen, der har præget hendes liv.

Desuden udforsker filmen også komplekse forhold mellem kvinder. Celies forhold til Shug Avery bliver en kilde til styrke og selvforståelse. Shug, der symboliserer frihed og selvstændighed, bliver en mentor for Celie og hjælper hende med at bryde ud af de forventninger, der er blevet pålagt hende som kvinde og som afroamerikaner.

“Farven lilla” er ikke kun en film om individuel frigørelse, men også en stærk kommentar til de sociale og racemæssige udfordringer, der prægede Amerika i det tidlige 20. århundrede. Filmen skildrer de komplekse lag af undertrykkelse, diskrimination og overlevelse, der prægede livet for mange sorte kvinder på den tid.

I dag betragtes “Farven lilla” som en vigtig film i filmhistorien på grund af dens rørende historie, stærke præstationer og evne til at udforske komplekse sociale spørgsmål. Den tjente også som et gennembrud for mange af sine hovedrolleindehavere og skabte en varig indflydelse på samtaler om race, køn og empowerment i filmverdenen.

Premieredato: 18.januar 2024