Menu Luk

Ustyrlig

Året er 1933, og samfundet har meget bestemte forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. 17-årige Maren er vild og uregerlig, og hun bliver sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. Opholdet på Sprogø har den modsatte effekt på Maren, som får tændt en gnist i Sørine, der efter 6 år på anstalten ellers er blevet tilpasset tidens normer og anstaltens forventninger. Langsomt får de opbygget en fortrolighed og et venskab, der ender med at få konsekvenser for både Maren og Sørine.

‘Ustyrlig’ har allerede opnået anerkendelse i udlandet, hvor den netop har vundet den prestigefyldte hovedpris på filmfestivalen i Göteborg. Bag kameraet står Malou Reymann, der debuterede med sin første spillefilm En helt almindelig familie i 2020.

På rollelisten ses både velkendte danske stjerner som Lene Maria Christensen og Danica Curcic, mens det unge talent Emilie Kroyer Koppel fra bl.a. Du forsvinder og Happy Ending ses i sin første hovedrolle som Maren.

Om kvindehjemmet på Sprogø

Kvindehjemmet på Sprogø var en anstalt for ”moralsk defekte” eller ”moralsk åndssvage” piger og kvinder. Anstalten åbnede i 1923 som en underafdeling af Den Kellerske Åndssvageanstalt og lå på øen, indtil det lukkede i 1961. Formålet med anstalten var at behandle kvinder, der blev anset som svagt begavede og farlige for samfundet. Det var kvinder, der ifølge lokalsamfundet, brød sig mod datidens normer for seksualmoral. Ved at isolere kvinderne på Sprogø håbede man på at begrænse udbredelsen af kønssygdomme, undgå børn uden for ægteskabet og dermed komme ”dårligt arvemateriale” til livs. I alt blev cirka 500 piger og kvinder anbragt på Sprogø fra 1923-1961 – gennemsnitligt i syv-otte år før besættelsen i 1940-45, herefter faldt anbringelsestiden til i gennemsnit tre år.

I 1929 fik Danmark en lov om adgang til sterilisation, kaldt ”Europas første racehygiejniske lov”. Efter en stramning af denne lov i 1934 blev det nærmest en forudsætning, at kvinderne skulle steriliseres, før de kunne forlade pigehjemmet. Alene i perioden 1923-1938 blev 86 kvinder steriliseret.

Øen og kvindehjemmet er i dag fredet og ejet af A/S Storebælt.

Ustyrlig får biografpremiere den 9. marts.

Kilde: Kino.dk