Menu Luk

Jared Leto

SOME MEN JUST WANT TO WATCH THE WORLD BURN” – ET PORTRÆT AF ‘JOKER’ GENNEM TIDEN

Introduktion

Vi på Filmsiden ser, som mange andre, ufatteligt meget frem til at se den nyeste udgave, af den nok mest ikoniske skurk igennem filmhistorien, Joker. Derfor varmer vi op til Todd Phillips’ udgave, der kommer i biografen den 3. oktober, med en artikelserie, hvor vi gennemgår nogle af de forskellige udgaver af Joker gennem tiden – både på TV, i film og den animerede slags.

Vi skal helt ned under huden på karakteren og finde ud af, hvorfor den vanvittige klovn fra Gotham er blevet så legendarisk og mytisk. Skuespillerne bag masken bliver naturligvis også genstand for analyse og vurdering – fra Cesar Romero til Joaquin Phoenix. Alt dette skulle gerne fungere som den perfekte optakt til, når Joaquin Phoenix endelig tuner frem på lærredet i klovne make up og et lumsk smil.

Jared Leto

Medvirkende: Suicide Squad
Periode: 2016

Vi er nået til den seneste skuespiller, der har forsøgt på at udfylde de store klovnesko, nemlig Jared Leto, der spillede Joker i David Ayers bastard af en superheltefilm, Suicide Squad. Denne artikel om Jared Leto som Joker bliver utrolig svær at skrive uden at fokusere på, hvor elendig filmen egentlig er. Suicide Squad kan bedst beskrives som en overdimensioneret musikvideo fyldt med overbetalte, underpræsterende skuespillere, der læser op fra et manuskript skrevet af en 12-årig dreng, der har set for mange actionfilm. En film med utrolig få lyspunkter, det største må være Margot Robbie i rollen som Jokers partner in crime, Harley Quinn. Med utilregnelig charme trækker Margot Robbie filmen op på ulidelig.

Læs også:  Cesar Romero - Et portræt af 'Joker' gennem tiden

Er Jared Leto som Joker så også et af de få lyspunkter i denne katastrofe af film? Ja og nej. Grundlæggende kan jeg godt lide valget af Jared Leto til rollen, han har tidligere vist, at han har talentet til at grave dybere i sindet og skabe en mere tredimensionel karakter. Det så vi blandt andet i Requiem For A Dream, Dallas Buyers Club og kortvarigt i Fight Club. På papiret et fremragende valg. Så er spørgsmålet: hvor gik det galt? For det første fik Joker ikke den plads, der var brug for at skabe en karakter, som bidrag positivt til filmen. Sat på spidsen, så var Joker mere med i traileren end i selve filmen. For det andet, så blev Jokers rolle i filmens handling meget hurtigt irrelevant, da en anden ”superskurk” manifesterer sig i form af Cara Delevingne som Enchantress. Et løjerligt valg, da Joker ville være en langt mere interessant antagonist.

Læs også:  Cameron Monaghan - Et portræt af 'Joker' gennem tiden

Når Jared Leto endelig fandt vej til skærmen i meget korte scener, så var det en blandet pose bolsjer. Generelt er Leto overbevisende som en psykopatisk og blodtørstig superskurk, man kan mærke en vis inspiration fra Jack Nicholsons udgave af Joker, den koldblodige gangster med et temperament, der får Anja Andersen til at blegne. Det vises dog kun i glimt. Om det er Leto, der ikke får nok ud af rollen eller om folkene bag simpelthen bare har tabt bolden. Begge scenarier virker plausible. Overordnet er det en skam, at Leto ikke fik en bedre mulighed for at bidrage til mytologien, der er Joker. 

Klip