Menu Luk

» Hæsblæsende - Fantastisk lyd -Musikken rammer perfekt

Le Mans 66 – Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Indledning
I disse tider med diskussion om kvinden versus manden – manden versus kvinden må det være svært, at lave en film som foregår i en tid, hvor kvinden og mandens roller var anderledes og mere klart opdelt – men det er ikke filmens hoveddiskussion eller tema. Dette er historien om et venskab og makkerpar indenfor racerbilmiljøet, og hvad Ferrari og Ford havde på sin businessagenda for at vinde Le Mans løbet. Længere behøver diskussionen ikke at gå.

Handlingen

Filmen er baseret på en sand historie. Vi skal tilbage til 1966. Ford Motors og Ferrari er i skarp konkurrence op til det 24 timers famøse racerløb i Le Mans, Frankrig. Begge bilproducenter vil kreere den bedste og hurtigste racerbil, så de kan vinde løbet. Business-wise prøver Ford at opkøbe Ferrari. Det lykkes ikke. Men Ford vil og skal vinde. Dette kræver den bedste bildesigner og den bedste racerkører. Så Ford Motors får fat i Caroll Shelby (Matt Damon) der skal skabe denne superhurtige bil, der kan vinde Le Mans. Han får fat i Ken Miles (Christian Bale) som kan alt det der med motorer, og ved alt om enhver bil. Dertil ved han nøjagtigt at køre en bil på den rigtige måde. Han ved alt, hvad en bil kan og hvorfor. Dette bliver enten udnyttet eller trukket fra. Nu går arbejdet i gang, og Le Mans løbet skal køres og vindes. Det er ikke uden farlige sving, opbremsninger og heftige gearskift.

Skuespil

Matt Damon og Christian Bale fungerer forrygende godt sammen i denne film. De er på en måde hinandens kontraster. Begge er personligheder og har heftige temperamenter, der ligger langt over der rolige niveau. Det virker og fremstår flot. De er super veloplagte i denne film.

Matt Damon underspiller denne tyggegummityggende karakter uden de helt store fagter og mimik. Men i de øjeblikke hvor karakteren så at sige træder i karakter, da er det med fuldt tryk på gaspedalen og alle cylindre er i brand. Man hører nærmest lyden af bilmotorer på start linjen, der venter på et klarsignal til at køre. 

Christian Bale får endelig lov til at tale britisk engelsk i denne film. Det er faktisk skønt at høre ham tale sit mere oprindelige sprog. Morsomt bliver det også til tider. Især under hans tilråbende kommentarer til alt og alle under racerløbet. Under filmen måtte jeg overveje, om han overpillede sin karakter eller om han i research til rolle har fundet, at Ken Miles i virkeligheden have den mimik, der bliver lagt for dagen i denne film. Uanset virkede det i kontrast og udmærket i forhold til både hans makker Caroll Shelby og hustru Mollie Miles (Caitriona Balfe). Visse steder blev dette også morsomt. Jeg mener, fortolkningen af Ken Miles bliver i hvert fald en person med lyst og positivt sind. Han fremstår som en person, der er familieorienteret med stor kærlighed til hans hustru.

Historien er jo biografisk. Jeg synes, at man fint får frem, hvilket venskab Ken og Shelby havde.  Filmens original titel er Ford v Ferrari. Dette synes jeg fremstår meget klart og tydeligt i filmen. Man er ikke i tvivl om, hvor respekten eller respekten ikke ligger fra Ferraris side over for Ford. Man er heller ikke i tvivl om, hvad Ford vil. Ej heller, hvad hans tanker og oplevelse er af alt dette. Se blot scenen i bilen efter køreturen på banen med Caroll Shelby. Dog, hvor meget der er lagt til eller trukket fra historien, når det gælder Ferrari versus Ford, kan man ikke vide. Lad det være det. For dette er et stykke fiktion med biografisk indhold. Om der bliver for Hollywood-ish eller ej. Tja, det er op til den enkelte.

Visuelt er filmen vellykket i farver med mere. Det er flot filmet med varierende vinkler. Man sidder spændt og føler med racerkøreren inde i bilen der på banen. Der er passende close ups også videre. Musikken er tidslig passende.  Både rytmisk og i tempo er virkelig godt lagt ind, så det danner en flot helhed.

Min oplevelse af filmen

Hæsblæsende. Fantastisk lyd. Musikken rammer perfekt.  Jeg synes, Christian Bale med sit skuespil får humoren frem. Under racerløbsscenen sad jeg på kanten af biografstolen af spænding. Jeg skulle have det hele med. Jeg synes, der visuelt er gjort meget for at holde det lange racerløb spændende og varieret. Christian Bale og Matt Damon er spiller flot og er et blændende makkerpar. Jeg var underholdt for alle penge.  Derfor må jeg give denne film fem flotte stjerner ud af seks mulige.

Le Mans 66

InstruktørJames Mangold

Medvirkende:  Christian BaleMatt Damon, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe

Genre: Action, Biografisk, Drama

Spilletid: 2 t. 32 min.

Premiere: 14. november 2019

[Sassy_Social_Share] 

Trailer