Menu Luk

Cameron Monaghan

SOME MEN JUST WANT TO WATCH THE WORLD BURN” – ET PORTRÆT AF ‘JOKER’ GENNEM TIDEN

Introduktion

Vi på Filmsiden ser, som mange andre, ufatteligt meget frem til at se den nyeste udgave, af den nok mest ikoniske skurk igennem filmhistorien, Joker. Derfor varmer vi op til Todd Phillips’ udgave, der kommer i biografen den 3. oktober, med en artikelserie, hvor vi gennemgår nogle af de forskellige udgaver af Joker gennem tiden – både på TV, i film og den animerede slags.

Vi skal helt ned under huden på karakteren og finde ud af, hvorfor den vanvittige klovn fra Gotham er blevet så legendarisk og mytisk. Skuespillerne bag masken bliver naturligvis også genstand for analyse og vurdering – fra Cesar Romero til Joaquin Phoenix. Alt dette skulle gerne fungere som den perfekte optakt til, når Joaquin Phoenix endelig tuner frem på lærredet i klovne make up og et lumsk smil.

Cameron Monaghan

Medvirkende: Gotham (TV serie)
Periode: 2015 – 2019

Der er nok ikke mange som har set Camerons udgave af Joker, hvilket faktisk er en skam. Det mest ærgerlige er dog, at vi nok aldrig kommer til at se ham som Joker igen. Selvom serien Gotham ikke er perfekt og til tider ret kedelig, så var Jerome-karakteren virkelig interessant, og Cameron tog figuren i en fuldkommen fantastisk retning. 

Læs også:  Cesar Romero - Et portræt af 'Joker' gennem tiden

En af hans første scener i serien, er nærmest et mesterværk – vi har linket til den i bunden af artiklen. Her bliver en knægt (ref. Jerome a.k.a. Cameron) taget ind til forhør, men han virker umiddelbart meget uskyldig, og man får faktisk sympati med knægten. Men pludselig, mens man tror han græder, så vender situationen. Han løfter hovedet en smule, med det mest lumske grin nogensinde og med det samme ved vi alle – det er jo Joker!! Aldrig før har man så hurtigt, ud fra et smil, kunne gennemskue en karakter. Det er så velfortalt og veleksekveret. Serien generelt kan dog ikke holde samme niveau, men Cameron er generelt bare pisse hamrende interessant at følge igennem serien.

Læs også:  Heath Ledger - Et portræt af 'Joker' gennem tiden

Camerons Joker-grin er virkelig fantastisk. Han ved lige præcis hvordan toneringen skal lægges, og samtidig har han hele ansigtsmimikken med sig, der går det ekstrem overbevisende, selvom det godt kunne tangere til at være overspillet.

Men faktisk så var det slet ikke meningen at Cameron skulle være med i serien så længe. Karateren blev faktisk dræbt i sæson 2, med undskyldningen at han ikke var Joker, men ham som fik inspireret den endelige Joker. Dog kom skaberene bag serien ret meget i modvind. Camerons version af karakteren var blevet så populær, at de havde lavet et direkte selvmål ved at skrive karakteren ud. Og pludselig vendte han tilbage – som var hans seriens “The dark knight”.

Så på trods af Cameron forholdsvis ukendte version af Joker, fortjener han klart i en plads på hylden over nogen af de bedste der har spillet rollen.

Klip

Morten Kibsgaard

Udvikler og skribent