Menu Luk

Filmsiden interviewer:
Kristian Håskjold

Filmsiden har interviewet kortfilmsinstruktør Kristian Håskjold, som i marts skal vise sin kortfilm “Forever Now” frem på den store filmfestival South By Southwest 10. til 19. marts 2017. Kristian er fra Nørre Aaby på Fyn, og på trods af sine 27 år har han allerede flere kortfilm på CVet.

2016 Forever Now
2015 Velkommen til Paradis
2014 Tinder
2013 Reception
2011 The Umbrella

Hvad Handler din kort film Forever Now om – du beskriver den som en personlig film?

Filmen handler om det unge par William og Cecilie, der efter nogle år sammen slår op. For at behandle sorgen med kærlighed beslutter de sig efterfølgende for at tage MDMA sammen. Dette resulterer i en følelsesmæssig rutsjebanetur på godt og ondt over en hel weekend, hvor de er isolerede i deres lejlighed.
Filmen er baseret på en personlig oplevelse. At se sin kæreste, som man stadig holder af, i øjnene og afslutte ens forhold er noget af det mest smukke og pinefulde, som jeg har gået i gennem og jeg ville gerne præsentere det øjeblik så klart og ærligt, som muligt.

Hvorfra er interessen for kortfilm kommet?

Jeg kan lige så længe jeg kan huske været besat af film. Da jeg blev konfirmeret købt jeg et videokamera for alle mine konfirmationspenge og lavede så en masse små sjove film med mine klassekammerater. Siden har jeg bare forsøgt at være i konstant udvikling og i gang. Min interesse ligger mere generelt i storytelling og det visuelle format. Lige nu er det bare mest kortfilm, da jeg stadig har de længere formater som serier og spillefilm til gode. Det er dog også planen at dette skal ske og har nogle projekter i tidlig udvikling.

Du har vundet en pris, Bedste klipning: ’Pinde & Pistoler’, sammen med Marc Louis Sutton i november 2016 ved Ekko Shortlist Awards – Hvordan var det at vinde en pris, og har du vundet andre?

Det har var en virkelig fed oplevelse at vinde en pris. Både Marc og jeg var virkelig overvældede og chokerede, da vi var oppe mod nogle meget dygtige kollegaer. Derudover, så har jeg ikke vundet nogen priser, men min tidligere kortfilm “Velkommen til paradis” blev nomineret til Shortlistprisen og Publikumsprisen til Ekko Shortlist Awards ’16 og kortfilmen “Reception” var nomineret til Bedste Film, Bedste Skuespiller og Bedste Instruktør til Filmkraft ’14 i Aalborg.

Læs også:  Filmsiden interviewer: Søren Hellerup

Hvad lader du dig inspirere af?

Historierne i mine film er oftest baserede på personlige oplevelser eller inspirerede af mennesker jeg har været i kontakt med. Dette skyldes at det oftere er nemmere for mig at dykker ned i nogle karakterers psykologier og handlinger, når jeg baserer det på noget jeg kender. Jeg tror ikke på at jeg digte bedre historier end det jeg møder i den virkelige verden.

Hvis du kunne få en dag med en stor instruktør, hvem skulle dette så være og hvorfor?

Hvis jeg kunne møde hvilken som helst stor instruktør, så skulle det nok være Wes Anderson. Hans film er så stilistiske og anderledes end mine egne at jeg tror det ville være interessant at tale med ham.

Er interessen for kortfilm lige så stor som alm. spillefilm, eller er disse mere målrettet til filmentusiaster?

Det er min oplevelse at der er en stor interesse for kortfilm – og at den kun har været voksende de sidste år. Men når det så er sagt, så tror jeg også at det er et medium, der uden tvivl får mest opmærksomhed fra “filmnørder” og fra folk i branchen. Kortfilm bliver bl.a. meget brugt af unge filmskaber til at øve sig med, og derfor også for at udvikle og vise sit talent til resten af branchen.

Drømmer du om Hollywood?

Jeg ville lyve hvis jeg sagde at jeg ikke drømte om Hollywood. Men jeg er meget afklaret med at det ikke skal ske for enhver pris. Hvis det skulle ske, så skulle det være med det være med et projekt jeg kreativt kunne stå indenfor, da jeg ikke har interesse i at lave en film bare for at have et stort budget.
Der skulle være en personlig motivation bag filmen og have noget på hjerte.

Hvad er dine forventninger til Festivalen – oplevelse, gode kontakter eller vinde priser?

Jeg tager af sted med skuespiller Ferdinand Falsen Hiis, der spiller den ene rolle i “Forever Now”. Jeg har noteret alle de aktiviteter, der ville være spændende at deltage i derovre og det er simpelthen så overvældende. Vi har mellem 8-12 events hver dag, så jeg kan forestille mig at det bliver en travl uge. Men når det så er sagt, så forventer jeg at vi får det sjovt og møder en masse nye spændende mennesker og måske fremtidige nye samarbejdspartnere. Og så håber jeg at det bliver muligt at snakke kort med en spændende film-personlighed ala Terrence Malick eller James Franco.
Drømmen er selvfølgelig også at vinde en pris, men jeg er virkelig bare glad for at være med.

Læs også:  Filmsiden interviewer: Julie Annlie

Hvad gik der igennem dig, da det gik op for dig du vandt en pris?

Niveauet af kortfilms-programmet var generelt virkelig, virkelig højt, så vi havde absolut ingen forventning om at vinde. Da de så endelig råbte filmens titel ud, var vi fuldstændig i chok. Vi var så glade at skuespiller Ferdinand Falsen Hiis og jeg løb op på scenen og i ren overvældelse holdte en lang tale og dedikerede prisen til alle, der har været i gennem et stort og hårdt breakup i deres liv. Vi var ubeskriveligt overvældede og glade og kunne slet ikke være i os selv.

Vil du fortælle lidt om de pris du har fået?

Det er prisen for Bedste Narrative kortfilm. Der blev kun uddelt én i kategorien og det er en stor festival, så det var meget overvældende.

Hvad betyder det for dig at vinde denne pris?

For mig personligt er det en fantastisk kadeau at få en pris, når man har arbejdet så hårdt og længe på en film. Det er svært at sige om det har en påvirkning karrieremæssigt endnu, men jeg oplever da en masse ekstra opmærksomhed. Og folk der er interesserede i de næste projekter.

Hvad skal er dine næste projekter – kan du løfte sløret lidt?

Jeg arbejdet på nuværende tidspunkt på en ny doku-fiktionshybrid-kortfilm, der bygger på en masse hjemmevideoer, jeg har filmet siden jeg var 14 år. Samtidig skriver jeg også på et spillefilmsprojekt, som jeg vil udvikle på samme måde, som jeg udviklede Forever Now. Den kommer til at handle om hvordan det er kristen i 2017.

Hvis du fik frit valg på alle hylder, hvad vil du så gerne lave eller opnå – Hvad er dine drømme?

Det er et godt spørgsmål. Jeg vil egentlig bare gerne lave film om de emner og karakterer, som jeg selv synes er interessante og vigtige. Så jeg tror at drømmen er at få økonomisk støtte til at kunnne aflønne mig selv og de folk jeg arbejder med, når man laver de film. Jeg vil umiddelbart kun til Hollywood, hvis jeg selv må vælge mit projekt og hold.