Menu Luk

Jack Nicholson

SOME MEN JUST WANT TO WATCH THE WORLD BURN” – ET PORTRÆT AF ‘JOKER’ GENNEM TIDEN

Introduktion

Vi på Filmsiden ser, som mange andre, ufatteligt meget frem til at se den nyeste udgave, af den nok mest ikoniske skurk igennem filmhistorien, Joker. Derfor varmer vi op til Todd Phillips’ udgave, der kommer i biografen den 3. oktober, med en artikelserie, hvor vi gennemgår nogle af de forskellige udgaver af Joker gennem tiden – både på TV, i film og den animerede slags.

Vi skal helt ned under huden på karakteren og finde ud af, hvorfor den vanvittige klovn fra Gotham er blevet så legendarisk og mytisk. Skuespillerne bag masken bliver naturligvis også genstand for analyse og vurdering – fra Cesar Romero til Joaquin Phoenix. Alt dette skulle gerne fungere som den perfekte optakt til, når Joaquin Phoenix endelig tuner frem på lærredet i klovne make up og et lumsk smil.

Jack Nicholson

Medvirkende: Batman
Periode: 1989

Nummer to på listen er naturligvis ingen andre end Jack Nicholson, der for mange nok må betegnes som den originale Joker. Heldigvis for Nicholson fik han mulighed for at spille Joker i Tim Burtons Batman (1989) fremfor Joel Schumachers rædderlige 1995 udgave, der er så ringe, at den ikke engang kan betegnes som kult eller kitsch. Det gør simpelthen fysisk ondt at se den film.

Læs også:  Jared Leto - Et portræt af 'Joker' gennem tiden

Jack Nicholsons Joker starter ud som gangsteren Jack Napier, som langsomt stiger i graderne i Gothams mafia. Napiers spirende mafiakarriere får dog en brat ende, da han stjæler chefens kæreste, bliver smidt ned i et bad af syre også er Joker født.

Hvis man skal karakterisere Jack Nicholsons udgave af Joker, så kan man naturligvis ikke komme uden om hans fortid som gangster, som han uden tvivl tager med sig igennem syrebadet og i sit virke som Gothams mest utilregnelige skurk, selvom der er hård konkurrence. Man kan uden tvivl fornemme den kølige charme, som Nicholson alle dage har været kendt for. En charme, der dog hurtigt kan blive decideret ubehagelig. Hvilket Bruce Wayne også oplever i en tidlig alder, Napier er nemlig med til at røve og dræbe Waynes forældre, hvorefter han spørger unge Bruce: “Tell me, kid, have you ever danced with the devil by the pale moonlight?”

Læs også:  Vi har set - Joker

Et andet karaktertræk mange forbinder med både Joker og Jack Nicholson er en helt unik form for humor, der altid ligger på grænsen (og nogle gange over) til det sindssyge, hvilket Nicholson brillerer med i næsten hver scene, han er med i. Det nok bedste eksempel på dette er Nicholsons overskud til at fyre en sidste joke af inden han dør: ”Sometimes i just kill myself!!”.

Burtons Batman kan på ingen måde måle sig med Nolans udgave fra 00’erne, men man kan ikke forklejne Jack Nicholsons udgave af Joker, der på mange måder bar filmen på sine skuldre. Man kan endda sige, at Joker på mange måder stjal fokus fra Michel Keatons Batman og løb med opmærksomheden. Jack Nicholson har med sin præstation uden tvivl været med til at skabe myten om den mest notoriske antagonist i filmhistorien, Joker.

Klip

Flere Forfattere