Menu Luk

Pretty Woman

23. marts 1990

‘Pretty Woman’ udkom i biograferne i 1990  og vist utallige gange i fjernsynet. Sidenhen er den blevet manges favoritfilm, når det gælder romantiske komedier. Det kan man enten forstå eller ryste på hovedet ad. Faktum er, at filmen er populær og bliver vurderet højt på IMDb.

Hvad er det ved ‘Pretty Woman’, der gør, at man ser den igen og igen?

En grund kan være nogle af filmens uforglemmelige scener. Der er for eksempel shoppingscenen, hvor Vivian Ward (Julia Roberts) i en tøjbutik sætter det snobbede personale på plads. Der er scenen, hvor Vivian charmerende og naturligt ler af Edward Lewis (Richard Gere), da han klapper smykkeskrinet i. Sangene ‘Pretty Woman’ sunget og skrevet af Roy Orbinson og ‘It Must have been love’ af den svenske gruppe Roxette, kan man jævnligt høre i radioen. De er skønne sing-along sange, som mange kender. Selv unge som vil vise deres sangtalent i nutidens diverse sangkonkurrencer, kan finde på at vælge at synge deres version af en af sangene.

Læser man om ‘Pretty Woman’ finder man, at skribenterne taler om filmen i et feministisk perspektiv. I nyere artikler nævner nogle #MeToo bevægelsen. Nogle taler om, hvordan man skal se filmen i et lys ud fra den tid, den er skrevet og lavet i. Her taler man om balancen med hensyn til, hvor meget tid man bruger på arbejde, og tiden man bruger på sin hobby, sammen med familie også videre.  Andre taler om fantasien. Her refererer man umiddelbart til eventyret Askepot – som fortællingen om en kvinde der bliver reddet fra vanskelige livsvilkår af en rig mand, og som på den måde opnår en vis økonomisk status. Man tænker også på eventyret Rapunzel, hvor kvinden i sidste ende er med til at åbne mandens hjerte og øjne.

Læs også:  På denne dag for 25 år siden udkom filmen ‘Titanic’

Nu skriver vi 2023. Hvilket perspektiv kan man se filmen ud fra i dag? Det er faktisk et spørgsmål jeg let og elegant vil hoppe over. Jeg finder, alt allerede er skrevet uden nyt under solen. I denne artikel vil jeg lade det handle om filmhygge. Det skal handle om, at det er legalt at lade sig svinde ind i en romantisk historie, glemme hverdagen og lade sig underholde for en stund. Pointen er, at film ikke behøver at være gys, horror, intellektuelle, dramatiske eller jordisk realistiske for at være gode og interessante.

I ‘Pretty Woman’ har Richard Gere og Julia Roberts en fantastisk skuespilkemi. På det punkt skiller filmen sig ud fra mange andre romantiske komedier, som ofte lider under påtaget og forceret skuespil.  I nærværende film er man ikke i tvivl om karakterernes ståsted eller dragning mod hinanden. Det bærer filmen langt hen ad vejen, og den fremstår charmerende, opmuntrende og underholdende.  Samtidig vil jeg nævne, at inden filmen fik titlen ‘Pretty Woman’ var arbejdstitlen ‘3000’. Det skulle referere til de 3000 dollars Edward betaler Vivian for at holde ham med selskab. Det blev til en større skriveproces, og manuskriptet gennemgik omskrivning(er). Den første ide var, at det skulle handle om det dystre i prostitution og klasseforskelle. Det veg man væk fra. Filmen og dens historie endte med at fremstå som en romantisk komedie, der allerførst fik både negative og positive anmeldelser. Alligevel opnåede ‘Pretty Woman’ mange flotte nomineringer, og har vundet flere flotte filmpriser.

Læs også:  På denne dag for 35 år siden udkom ‘Moonstruck’

I tidligere tekstpassage nævner jeg, at alt allerede er skrevet om ‘Pretty Woman’. Det er emner, man skal tage med i sin betragtning om filmen. Dog mener jeg, det klæder det filmen, man også ser den ud fra et underholdningsperspektiv. Her bruger og forstår jeg underholdning, som noget der skaber glæde, er morsomt og fornøjeligt. Det er glimrende, at man i en mere analytisk tilgang til filmen kan finde mange spændende temaer og lag at diskutere ud fra. Det skal man endelig gøre i skabelsen af en spændende samtale over kaffebordet. I stedet vil jeg koge det ned til, at vi i filmen har en nutidig og moderne historie. Den er fortalt lystigt og let. ‘Pretty Woman’ kræver ikke man dykker ned i sindets mørke og trange kringelkroge for at tænke dybt og længe, før det hele giver mening. Så man kan argumentere, filmen antyder nogle tankevækkende emner i en usentimentalt fortalt historie. Resultatet er hjertevindende underholdning og skuespil i en film med mindeværdige scener. Samtidig fremstår ‘Pretty Woman’ som en af de bedre romantiske komedier, og derfor fuldt ud forståeligt blevet manges favoritfilm.

Hvor kan den streames?

Trailer:

Ellen-Karin Myklebust

Skribent