Menu Luk

Mysteriet om de døde børn

Anmeldt af Mille Lau

…Hvordan bliver to danske prefessorer indblandet i en sag i Australien ?

Kathleen Folbigg mister fire børn til vuggedød, og da den sidste dør, er der ikke længere nogen som tror på, at det er en tilfældighed, at hendes fire børn er afgået ved døden. Dokumentaren handler om hvordan Kathleen har siddet i fængsel i tyve år for at have dræbt sine børn. Hun blev dengang anklaget af sin daværende mand, da han fandt Kathleens dagbøger og undrede sig over nogle sætninger, og derfor meldte hende til politiet. 

Dokumentaren viser billeder og klip fra dengang i 1999, hvor Kathleen bliver afhørt omkring sine børns død, og hvordan hele efterforskningen handler om, at hun har skrevet nogle mystiske sætninger i sin dagbog. Kathleen søger i 2019 om prøveløsladelse, men bliver med det samme afvist i retten, hvilket vi som seere også bliver præsenteret af nogle lydklip af. 

Efter introduktionen bliver seerne gjort bekendt med, at to danske professorer er blevet kontaktet af en genforsker i Australien, fordi de har gennemgået hælpriksprøver fra børnene, hvor det har været muligt at analysere og bestemme arvemassen fra børnene og på den måde læse DNA koden. På baggrund af disse har de fundet uoverensstemmelser, og det har vist sig at være en ny variant af mutation i genetikken. En variant som INGEN havde mulighed for at finde tilbage i udgangen af 1990’erne. Men i dag er genforskningen kommet så langt, at der er mulighed for at påvise helt særlige synergier. 

Vi møder professorerne Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard herhjemme i Danmark. Mette er professor i genetik og Michael er professor i proteinvidenskab, og de er gift. Meget af deres tid går med arbejde, da det er et parløb, fordi Mette finder mutationerne og Michael undersøger dem. 

Det er ikke så længe inden de skal af sted til Australien, for de er blevet indkaldt som ekspertvidner i den spektakulære sag, som kan ende med, at Kathleen frikendes. De har travlt med, at fremstille nok data til at kunne lave statistik og påvise, hvad det vil sige at være født med denne mutation, og om det på nogen måde kan forklare, hvorfor børnene dør pludseligt så små. 

Kathleens veninder fortæller hendes historie helt fra de voksede op sammen til tragedien ramte, og Kathleen blev dømt for at have dræbt sine fire børn på baggrund af tolkning af sætninger fra hendes dagbog. 

Igennem de to afsnit følger vi de to danske professorer, og hvordan de fremlægger deres rapport på baggrund af deres forskningsdata, og hvordan de to rejser til Australien for at vidne i sagen. Man er ikke i tvivl om, at der er rigtig meget på spil for alle i denne sag, for skal det virkelig vise sig, at der nu er et datagrundlag for, hvorfor de fire børn ikke længere findes på denne jord. 

TV2 har lavet denne medrivende dokumentar, og jeg blev virkelig fanget af de to afsnit, og jeg blev rørt flere gange undervejs, for selvfølgelig er det ikke naturligt at fire SÅ små børn dør SÅ pludseligt.

Jeg vil give TV2 dokumentaren 5 ud af 6 stjerner

Title: Mysteriet om de døde børn

Karakter: 5 ud af 6 stjerner

Genre: Dokumentar, True Crime

Længde: 2 episoder af 30 min. 

Streamingtjeneste: TV2 Play